Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ASYA KUPASI | Katar, Ürdün’ün peri masalına izin vermedi

ASYA KUPASI | Katar, Ürdün’ün peri masalına izin vermedi


HASAN CÜCÜK | YORUM

Katar’ın ev sahipliğini yaptığı 2023 Asya Kupası Ürdün – Katar finaline sahne oldu. Finalin sürpriz ekibi Ürdün, rakibine sebebiyet verdiği 3 penaltıyla boyun eğdi. Penaltıların üçünü de Akram Afif gole çevirdi. Ürdün’ün tek golünü Al-Naimat attı. Rakibini 3-1 yenen Katar ikinci kez Asya Kupası şampiyonu oldu. 

Avrupa’da liglerin alev aldığı bugünlerde iki farklı kıtada şampiyonluk mücadelesi veriliyor. Asya Kupası ve Afrika Uluslar Kupası’nda artık sona geldik. Asya’da Ürdün – Katar, Afrika’da Nijerya – Fildişi Sahilleri final heyecanı vardı. Her iki turnuvanın etkisi bulunduğu kıta sınırlarını pek aşamadı. Özellikle Asya Kupası ‘yerel’ düzeyde kaldı. Turnuvanın en bilindik yıldızı Güney Kore’den Heung-min Son idi. Tottenham formasıyla yıldızlaşan Son’un Güney Kore’sinin nefesi yarı finale kadar yetti.

Afrika Uluslar Kupası (AFCON), Asya Kupası’na nazaran yıldızlar topluluğuna sahipti. Avrupa futbolunda yıldız statüsündeki birçok isim turnuvada ter döktü. Liglerin ateş aldığı bir dönemde yıldız oyuncuların, takımlarını yalnız bırakması Avrupa kulüplerinde homurtulara sebebiyet verdi. Avrupa için AFCON kimin şampiyon olacağından çok, yıldız oyuncuların ne zaman takıma döneneceği açısından önemli. Grup maçlarında elenen ülkeler, Avrupa açısından makbul kabul ediliyor!

Gelelim gözden uzak iki turnuvadan ilkinin şampiyonunun belli olduğu Asya Kupası’na…

Katar’ın finale çıkması ne kadar olağan ise rakibinin Ürdün olması o kadar olağan dışıydı. Katar hem son şampiyon hem de ev sahibi olmanın avantajına sahipti. 2022 Dünya Kupası’nın ardından 2023 Asya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar, futbol üzerinden bir kez daha pirim yapma peşindeydi.

Finalin sıra dışı elbette Ürdün’dü. Şu ana kadar 18 kez düzenlenen turnuvada sadece 5 kez boy gösterdi. Bahreyn, Güney Kore ve Malezya ile E Grubu’nda mücadele eden Ürdün, birer yenilgi, galibiyet ve beraberlik aldı. Malezya’yı yendi, Güney Kore ile berabere kaldı ve Bahreyn’e yenildi. Topladığı 4 puanla adını son 16 turuna ‘en iyi üçüncüler’ kategorisinden yazdırdı. Eleme turlarında önce Irak’ı ardından Tacikistan’ı geçti. Yarı finalde güçlü rakibi Güney Kore’yi 2-0 yenip, adını finale yazdırdı.

İlk kez 1956’da düzenlenen Asya Kupası’nda Ürdün’ün en büyük başarısı 2004 ve 2011’de gelen çeyrek finaldi. Ürdün’ü finale taşıyan oyuncuların biri hariç hepsi yerel ligde top koşturuyor. Tek lejyoneri Fransa’nın Montpellier takımında ter döken Mousa Al-Tamari. Doğal olarak takımın öne çıkan tek yıldızı. ‘’Ürdün’ün Messi’si’’ lakabı. Kimilerine göre ise ‘’Ürdün’ün Muhammed Salah’ı.’’

İyi oynayıp kaybettiler!

Asya Kupası finaline Luseyl Stadı ev sahipliği yaptı. Çok değil 14 ay önce aynı statta Fransa – Arjantin Dünya Kupası finalini izlemiştik. 90 bin kişilik statta elbette seyirci üstünlüğü Katar’dan yanaydı. Ürdün peri masalını taçlandırmak, Katar unvanını korumak için Luseyl Stadı’nın çimlerine çıktı. İlk yarı yıldızı Mousa Al -Tamari ile pozisyonlar bulan Ürdün’de skoru değiştirecek vuruş gelmedi. Katar, 22’de penaltıdan Akram Afif’le bulduğu golle soyunma odasına 1-0 üstün gitti. Afif, turnuvadaki 7. maçında 6’ncı golünü attı.

İkinci devre beraberlik için yüklenen Ürdün, bulduğu pozisyonlarda Katar kalecisi Barsham’ı aşamadı. Dakikalar 67’yi gösterdiğinde sahneye çıkan Al-Naimat skoru eşitledi. Beraberlik sevinci sadece 7 dakika sürdü. Ürdün defans oyuncuları ceza alanı içinde bir kez daha penaltıya sebebiyet verdi. Akram Afif hem kendinin hem de ülkesinin ikinci golünü attı. Beraberlik için Katar kalesine yüklenen Ürdün, 90+5’te bir kez daha penaltıya sebep oldu. Bu kez başrolde kaleci Yazeed vardı. Akram Afif üçüncü kez penaltıdan ağlarla buluşturup, hat-trick yaptı. Afif finalde attığı 3 penaltı golüyle toplam 8 gole ulaşıp, turnuvanın gol kralı oldu.

Ürdün’ün peri masalı yürüyüşü mutlu sonla bitmedi. İyi oynadıkları finali, kendi hatalarıyla kaybettiler. Katar ikinci kez kupaya uzandı. FIFA dünya sıralamasında Katar 58, Ürdün 87’nci sırada yer alıyor. Bu rakamlar neden Asya Kupası’nın yerel kaldığını gösteriyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version