Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dağlar, insanlar hatta ölüm bile yoruldu!

Dağlar, insanlar hatta ölüm bile yoruldu!


TARIK TOROS | YORUM 

2023’ün bana göre iki somut sonucu var:

-Türkiye muhalif güçleri, bu defa iktidarı seçimle devireceğine inandı. Kaybedince dağıldı.

-İlk turun akşamında sandıklar açılırken ülke muhalefetine inancını kaybetti. Sonraki her gelişme siyaset tabutuna bir çivi daha çaktı.

***

2023, kucağımıza iki kıymetli “gerçek” bırakıp gitti: İktidarın seçimle değişmeyeceği gerçeği ve değişimin ancak büyük sancılarla olabileceği…

Kısmetse tabi.

***

2024 için hiçbir umut yok. Dünya için de öyle…

Bu yıl 2 milyar insan oy kullanacak. Partiler ve adaylar hiçbir şey vaad etmediği gibi ekonomik sorunlar ağırlaşacak. 2025 ve 26 büyük çalkantılara gebe.

***

Hiç mi iyi bir şey yok?

Var elbette.

Hakikat aşkıyla yaşama tutunanlara, yaşananlar çok şey kattı. Ciltlerce kitap okuyup binlerce saat belgesel seyretmekle elde edemeyecekleri bilgiye, çağa tanıklık ederek kavuştular.

Her yeni gelişme, gerek sahnede gerekse perde gerisindeki aktörleri tanıttığı gibi çöp kutusunu bilmem kaç kez boşaltmamıza yol açtı.

Ne ekonomi ne de siyaset 2024 için umut vaad ediyor.

***

Politikayla başlayalım…

CHP, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararları uygulanmadığı için 14 Ocak’ta “Anayasa’ya sahip çıkıyoruz!” mitingini duyurmuştu. Şehitleri bahane ederek mitingi iptal etti…

Erdoğan artık, Bahçeli’den sonra Akşener’i arıyor bilgi vermek için. İYİP’ten yana umudunu koruyan varsa Bilecik’e bakabilir! Belediye meclisindeki başkanlık seçiminde İYİ Partili üyeler, AKP ve MHP ile birlikte hareket edince CHP belediyeyi kaybetmiş.

İYİ Parti artık muhalefet partisi değildir, böyle bakın.

***

Ekonomi…

Bırakın doları, Euro’yu… Türk Lirası, Venezuela Bolivarı karşısında üç ayda yüzde 4.5 değer kaybetti.

Neden Venezuela?

Çünkü, bu ülke yüzde 190 enflasyonla Lübnan ve Arjantin’den sonra dünya üçüncüsü. Paranız Bolivar karşısında bile tutunamıyorsa vay halinize!

***

Listeden çoktan düştü ama medyaya da bakalım mı?

3 haftada 21 şehit vermişsiniz, bayraklı siyah logolar raftan inmiş, muhabirler kar-buz doğal dekorunda “cepheden” bildirmekte birbiriyle yarışıyor. Devlet zaten çoktan raydan çıkmış, “güvenlik zirvesi” fotoğraf vermek için 45 dakika toplanıp dağılmış, filan.

***

Sormayan, sorgulamayan, muhakeme etmeyen bir halk var. Öyle olunca siyasetçisi, televizyoncusu parmağında çeviriyor. Şu basit iki soruyu bile sormuyorlar:

-Her defasında “İnlerine girdik, imha ettik!” diyorsunuz, belli ki üfürmüşsünüz!

-Yine her şehit haberinden sonra “İntikamlarını aldık, kanları yerde kalmadı!”, “Şu kadar teröristi öldürdük!” diye açıklama yapıyorsunuz, madem yerlerini biliyordunuz daha önce neredeydiniz?

***

Artık kamuoyu namına böyle sorular sormanın pek anlamı kalmadı. Hafızası her uykuya daldığında sıfırlanan insan, kimi reflekslerini uyanınca tekrar öğrenmek zorunda değildir. İşte toplum bu reflekslerini de yitirdi.

***

Sosyal ağlarda Yaşar Kemal’e atfedilir ama laf onun değildir esasen.

Şair Haydar Ergülen söylemiştir: “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa, şimdi en güzel şiir barıştır.”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version