Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BIRAKIYOR | Liverpool’un makus talihi onunla değişti; Jürgen Klopp…

BIRAKIYOR | Liverpool’un makus talihi onunla değişti; Jürgen Klopp…


HASAN CÜCÜK | YORUM

Liverpool’un Alman teknik direktörü Jürgen Klopp, sezon sonunda görevden ayrılacağını açıkladı. Ekim 2015’te Liverpool’un başına geçen Klopp, İngiliz ekibine yeniden ‘büyük’ olduğunu hatırlatan isim oldu. Tam 30 yıl sonra şampiyonluk kupasını Liverpool müzesine taşıdı. Sadece Ada’da değil, tüm dünyanın saygı duyduğu bir isim oldu. Rekabette centilmenliği elden bırakmadı. Rakiplerine nazaran daha az harcayıp, daha çok verim almasını bildi. Adını çok az kişinin bildiği isimler Klopp’la yıldızlaştı.

Mainz’de başlayan teknik adamlık yürüyüşü, Borussia Dortmund’la ustalık dönemine evrildi. Liverpool’ ‘usta’ olarak geldi. Kariyerinde duraklama yaşamadığı gibi çıtayı daha yükseğe taşıdı. Ancak hayat Jürgen Klopp’a hiç de cömert davranmadı. Zirveye giden yolda ağır bedeller ödedi. Pes etmeden, başarıyı odaklandı. Çalışmasının meyvesini futbolcu olarak alamadı ama teknik adamlıkta hedefini 12’den vurdu.

Bugün futbol dünyasının en popüler teknik adamlarından birinin 20’li yaşlarda feleğin çemberinden geçmiş. Bir taraftan amatör futbolcu diğer taraftan üniversite öğrencisi. Tüm bunlara evlilik ve babalık eklenince Klopp için hayat daha zor oluyor.

Sinema salonlarına film stoklayan bir depoda çalışıyor. Gündüz okul, akşam antreman, sabah 5’te ise kalkıp deponun yolunu tutuyor. Bu sıkıntılı sürecin genç yaşta olgunlaşmasını sağladığını ifade ediyor. Neden hep gülümsediğini sık sık sorduklarını belirten Klopp, bunun gerekçesini herkesin kulağına küpe olacak bir şekilde açıklıyor: “Kaybettiğimiz bir maçtan sonra bile gülmeye devam ederim. Çünkü oğlum dünyaya geldiğinde futbolun hayat memat meselesi olmadığını anladım. Hayat kurtarmıyoruz. Futbol, acı ve nefret saçan bir şey olmamalı. Futbol, özellikle çocuklar için bir eğlence ve ilham kaynağı olmalı.”

Klopp’un futbolculuk kariyeri kimsenin fark etmediği biri olarak geçti. 11 yıl boyunca formasını giydiği Mainz’de 27 Şubat 2001’de futbola veda etti. Hemen ertesi gün bu kez eşofmanlarını giyip, takımın başına geçti. İlerde bu kararını ‘hayatımın ilk hatası’ olarak anlatacaktı. Nedenini ise, ‘’Dün beraber top koşturduğum arkadaşlarımın karşısına bugün patron olarak çıkınca ‘kabullenme’ sorunu yaşadım. Birçok arkadaşım bana hala Klopp diyordu.’’ açıklayacaktı. Hatalarından ders alan Klopp, Mainz’i Bundesliga’ya taşımayı başardı. Başarıyı da gördü, başarısızlığı da. Bundesliga’ya çıkardığı Mainz’le 2006-07 sezonu sonunda küme düşmenin şokunu yaşadı.

7 yıllık Mainz defterini kapatan Klopp’un yeni meydan okuma adresi Temmuz 2008’te Borussia Dortmund oldu. Tam 7 yıl devam edecek Dortmund döneminde sadece kulüp değil Almanya yeni bir teknik adam kazandı. 2010-12 arasında iki yıl üst üste Bundesliga şampiyonluğu sevinci yaşadı. Bu başarıların yanına 2 Almanya Süper Kupası ve bir Almanya Kupası ekledi. Artık ‘elit’ teknik adamlar kategorisindeydi. 2013’te Borussia Dortmund’u Şampiyonlar Ligi’nde finale taşıdı ama ‘kurt’ Jupp Heynckes engeline takılıp kupayı Bayern Münih’e kaptırdı.

Ekim 2015’te geldiği Liverpool, maziyi aramakla meşguldü. 1989-90 sezonunda şampiyon olduktan sonra Ada’da hegemonyayı Manchester United’a kaptırdı. Yıllar geçtikçe Liverpool için şampiyonluk hayal oluyordu. 2005’te gelen Şampiyonlar Ligi kupası taraftarın ümitlerini arttırsa da beklenen ‘o yıl’ bir türlü gelmedi.

İşte Klopp omuzlarında böyle bir takımı ayağa kaldırma yükü vardı. İlk yılında takımı ve kulübü tanıdıktan sonra nokta atışı transferler yaptı. Muhammed Salah, Sadio Mane, Roberto Firmino, Joel Matip, Wijnaldum, Fabinho, Keita, Alman Hoca’nın yıldızlaştırıp, futbol dünyasına kazandırdığı isimler oldu. 2019’da Şampiyonlar Ligi başarısı bir yıl sonra gelecek Premier Lig şampiyonluğunun habercisi oldu.

30 yıllık hasreti bitiren teknik adam olarak Liverpool tarihine adını yazdırdı. Kaybedilen iki Şampiyonlar Ligi finali yaşadı. UEFA Süper Kupası, FIFA Kulüpler Şampiyonu, FA Cup, İngiltere Lig Kupası ve İngiltere Süper Kupası Klopp’un kulüp müzesine taşıdığı kupalar oldu. Bu sezonda şampiyonluğun iki büyük favorisinden biri. Sezon sonu veda edip giderken, Liverpool’un makus talihini değiştiren adam olarak kayıtlara geçecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version