Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ölüyor galiba!

Ölüyor galiba!


YORUM | LEVENT KENEZ



Yeni seçimden çıkmışsın, öyle ya da böyle kazanmışsın, aday olamayacakken hukukun ırzına geçip yeniden aday olmuşsun ve bu çok kolay olmuş. Beş yıl daha iktidardasın. Karışan yok, eden yok. Her beğendiğin yere saray yaptırıyor, mevcutların en güzellerinde zaten oturuyorsun.’Tanrı’ sendromuna tutulmuş deli gibi istediğini hapse attırıyor, istediğini hapisten çıkarıyorsun. İstediğinin hayatını karartıyor, istediğini abad ediyorsun. Her yasayı çıkarabiliyor, Resmî Gazete marifetiyle bir gecede istediğin düzenlemeyi yapıyorsun. İstediğin adamı istediğin yere atayıp, istediğini görevden alıyorsun.

Yargı dediğin şey senin iki dudağına bakan “siyasetin köpekleri”nin verdiği kararlardan ibaret. Ülkenin herhangi bir yerindeki kupon arazi senin.Propaganda desen medya elinde. Elinde olmayanın yüreği ağzında. Hangi haber yalan sen karar veriyorsun, beğenmediğin haberi yapanı hapse gönderiyorsun. Devletin hazinesi senin ve ailenin kasası olmuş. Ülkenin en zengin işadamları aslında senin şirketlerinin görünen sahipleri. Merkez Bankası’ından fazla doların var.

 

Son krizde topa konulan Anayasa Mahkemesi desen pek umrunda olmayan bir kaç kozmetik karar dışında ne yaptı ki? Hani mevzu Selahattin Demirtaş veya Osman Kavala olsa anlarım. Adını bile kimsenin bilmediği Can Atalay dışarda olsa ne olur, içerde olsa ne olur! Meclis’te olsa ne olur, olmasa ne olur.

Anayasa Mahkemesi dediğin şey ayrıca 6 ay sonra değişen üyeleri ile sana ‘kılçıksız’ itaat edecek İrfan ‘Fidanlarla’ dolacak. Mevcut Anayasa ile şimdiye kadar istediğin neyi yapamadın?

Daha doğru soru şu, şimdi ne yapmaya çalışıyorsun? 

‘Anayasa maddesi çıkarmak zor, onun yerine kanunlara abanayım’ diyorsa AYM’yi şimdiden kanunlarıma dokunma diye tehdit etmek için mi? Bu ihtimal bile bu kadar krize değer mi dedirtiyor.

Bir kez daha aday olmak mı?

Bazıları karın ağrısını buna bağlıyor. Ama o iş çoktan çözüldü. YSK geçen seçimde verdiği kararla ‘bu dönem ikinci dönemi’ dedi. Eğer Meclis seçim kararı alırsa ikinci dönemi tamamlanmamış sayılacağı için yeniden aday olabiliyor.

Burada tek handikapı var, muhalafet fire vermez, “Yüreğiniz varsa, hadi seçime” gazına gelmezse 360’ı bulamıyor.

Cumhur İttifakı’nın meclis başkanı oy veremediği için onu çıkarınca oy veren vekil sayısı 323. Halihazırdaki tabloda AKP’nin 264, MHP’nin 50, Y.Refah’ın 5, Hüda-par’ın 4, DSP’nin 1 vekili var. Muhalafette durum şöyle CHP:130, HEDEP:57, İYİ Parti:43 Saadet/Gelecek: 20, DEVA:15 TİP:4 Diğer:7.

Yüzde 50+1 meselesi mi?

Cumhurbaşkanının salt çoğunluk ile yani geçerli oyların yarısından bir fazla ile seçilmesi bir anayasa maddesi. Bunun değişebilmesi anayasa değişikliğine bağlı. Eğer Bilal ya da bunun yerine kim gelecekse bu oranı bulamaz ama en fazla oyu alır düşüncesiyle değişiklik peşinde ise anayasa değişikliği lazım.

Millet İttifakı’nın son seçimde aldığı oy oranına göre Bilal’in ya da veliahtının en çok oyu alan kişi olması da o kadar kolay değil. O konu şimdilik ikinci planda. Ama görevde iken ölürse insanların vefa hisleri ve estirilecek rüzgar başka olur.

Bu değişikliğin referanduma gidebilmesi için 360 vekile, hemen kabul edilebilmesi için 400 vekile ihtiyaç var. Diğer ortakları destek verdiği takdirde yukarıdaki ve kafasındaki anayasa değişiklikleri için muhalafetten, referanduma gitmesi için 37, direk kabul edilmesi için 77 vekile ihtiyaç var.

Meclisin seçim kararı alabilmesi için de 360 vekil lazım. Yine 37 eksik şimdiki tabloya göre.

Sizce milyar dolarları olan birisi için transfer milletvekilinin kilosu kaçtan gider? Sizce İYİ Parti’deki Cumhur İttifakı ile yakınlaşma emareleri çok mu masum?

Eğer yerel seçimlerle birlikte referandum düşünüyorsa 12 Eylül’de olduğu gibi maddelerin tek tek değil de paket halinde oylanmasını isteyecek.

İçine LGBT döşeyecek.  Aile diyecek. Başörtüsü koyacak. Hatta (haşa) ‘Allah var mı yok mu’ diye bir madde bile koyabilir plan buysa. Şimdiden bunun taşlarını döşüyor olabilir.

Peki durup dururken kriz çıkartacak ne acelesi var?

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version