Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çocuğun cinsel istismarında failler kim?



“Sakın tanımadığınız insanlardan yiyecek bir şey almayın!” Çocukken bizi hep tanımadığımız insanlardan gelecek tehlikeye karşı korumak isterdi büyüklerimiz. Failler hep dış mihraklardı.

Birçok araştırma gösteriyor ki ÇCİ’nda fail % 90 çocuğun tanıdığı biri. %35-40 oranında da aileden biri.

İstismarcı ekonomik, sosyal ve kültürel düzeyde her kesimden olabiliyor.

Failin cinsiyeti ise % 95 erkek, % 5 kadın.

Failin psikolojisine baktığımızda ise yaygın özellikleri; insanlarla ilişki ve iletişimde sorunlar yaşamaları, asosyal olmaları, empati kurma özelliklerinin olmaması. Özgüven ve öz kontrollerinin zayıf olması. Çocukluk döneminde cinsel, fiziksel ve duygusal istismara maruz kalmış olmaları.

Failler meslek seçerken çocuklarla temasta olabilecekleri iş alanlarını tercih edebiliyor kimi zaman. Genelde de savunmasız, izole edilmiş veya ihmal edilmiş çocukları hedef alıyorlar.

Fail, çocuğu veya genci cinsel istismara hazırlamak için güven geliştirmeye ve duygusal bağ kurmaya çalışıyor. Bazen de bunu çocuğun ailesiyle de yapıyor. “Sexsual grooming” denilen bu aşama hayatta kalanların suçluluk duymasında önemli bir etken. Ki fail, çocuğu manipüle edecek bir çabada bulunmamış olsa bile çocuklar yaşadıkları travmayı anlamlandırabilmek için her zaman kendilerini suçlayacak bir şey bulurlar.

İstismarcı kimi zaman çocuğun güvenini kazanarak kimi zamanda tehdit ve şantajla istismarı sürdürecek bir yol izliyor.

Çocukların istismarcı davranışlara karşı güvenliğini sağlayabilmek için şunları yapabiliriz;*

-Çocuğunuzun vücudunun özel bölgelerini bildiğinden emin olmak.

-Çocuğunuzun, bir yetişkinin bir çocuğun özel bölgelerine dokunmasının veya ondan kendi özel bölgelerine dokunmasını istemesinin yanlış olduğunu ve yasalara aykırı olduğunu bildiğinden emin olmak.

-Çocuğunuzun bir yetişkine “hayır” diyebileceğini ve bir yetişkinin cinsel davranışta bulunma girişimine direnebileceğini bildiğinden emin olmak.

-Çocuğunuzun, vücudunun kendisine ait olduğunu ve başka hiç kimsenin ona cinsel anlamda dokunma hakkına sahip olmadığını bilmesini sağlamak.

-Çocuğunuzun diğer aile üyelerine (amcalar, dedeler, kuzenler) sarılmasına, öpülmesine veya şefkat göstermesine izin vermemek. Çocuğunuz kendini güvende ve rahat hissediyorsa ve birine sarılmak istiyorsa bunu kendi şartlarıyla yapabilir.

-Çocuğun güçlü iletişim becerileri geliştirmesine yardımcı olmak. Sadece istismarı değil, birçok konuyu tartışabilmek. Çocuğunuzun, istismar meydana geldiğinde size veya başka bir güvenilir yetişkine gelip bunu bildirmesinin neden önemli olduğunu bildiğinden emin olmak.

-Çocuğunuzun arkadaşlarının kim olduğunu bildiğinizden emin olmun.

-Yetişkinlerin çocukları istismar ettiği durumlarda güç kullanmak genellikle gerekli değildir. Çocuklar yetişkinlere bağımlıdır ve doğal olarak güvenirler. Suçlular istismara hazırlık sürecinde ikna edicidir. Çocuklar sevgi ve onay ister. Çocuğunuzun sizden bolca sevgi ve onay aldığından emin olun.

Cinsel istismarda tabi ki çocuğu eğitmeliyiz. Ama öncelikle yapmamız gereken bu değil, biz genelde çubuğu çocuğun eğitimine büküyoruz. Bir çocuk ne kadar, nereye kadar koruyabilir kendini?… Bizim öncelikle insanın failleşmesine neden olan sorunları ve cinsel istismarı yaratan koşulları ortadan kaldırmamız gerekli.

*www.mosac.net (MOSAC: Cinsel İstismara Uğrayan Çocukların Anneleri)


Meliha Yıldız: “1975’te, cinsel istismar da dâhil birçok ihmal ve olumsuzluğun yaşandığı bir evde doğdu. Kırk dört yaşına geldiğinde, bir video-röportajla yaşadığı cinsel istismarı anlattı. Bu, onun için mağdurluktan aktivistliğe giden yolculuğun başlangıcı oldu. Türkiye’de, aile içi cinsel istismarın “mağdur” tarafından anlatıldığı ilk kitap olan “Kutsal Tecrit”i 2021 yılında yazdı. İkinci kitabı Uçurum Kenarındaki Salıncaklar 2023 yılında yayınlandı. Çocuğun cinsel istismarıyla ilgili yaptığı çalışmaları https://melihayildiz.org/ sitesinde paylaşmaya devam ediyor”

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version