Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çaycı korgeneralden kurdeleci tuğgenerale

Çaycı korgeneralden kurdeleci tuğgenerale

AHMET KARABAY | HABER ANALİZ 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 15 Temmuz 2016 operasyonundan sonra çok şey değişti. Sevr Antlaşması’nda yapılması istenilen ne varsa, bu tarihten sonra hayata geçirildi. Bunun neticelerini de son birkaç yıldan bu yana görüyoruz.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı orduları perişan halde iken “İtilaf Devletleri” olarak adlandırılan galip ülkeler, İstanbul hükümetine bir barış antlaşması imzalattılar. 10 Ağustos 1920’de imzalanan 433 maddelik Sevr Antlaşması’nın 168. maddesi, askeri okulların sınırlandırılıp kapatılmasını öngörüyordu.

Burada öngörülenler, 15 Temmuz Erdoğan darbesi sonrasında birer birer hayata geçirildi. OHAL kararıyla Genelkurmay Başkanlığı yapılanması içinde yer alan jandarma İçişleri Bakanlığı’na, öteki  komutanlıklar da Milli Savunma Bakanlığı’na bağlandı.

Genelkurmay Başkanlığı ordusu olmayan bir yapıya dönüştü. Tıpkı Sevr’in 152. maddesinde istendiği gibi… Ordu bir tür polis gücü haline geldi.

Bütün kurumlarda olduğu gibi askerde de terfi ve atamalar, liyakat ilkesi bir tarafa bırakılıp torpil ve sadakat esasına göre şekillendi.

O tarihten bu yana TSK mensupları arasında garip olaylar görülmeye başlandı.

Makam aracıyla gittiği medrese adı verilen tekkede, resmi üniformasının üzerine cübbe giyip sarık takan Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’yı bu dönemde tanıdık.

Bu fotoğrafın kamuoyuna yansımasından önce, Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargahında herkesin haberi olmuş. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a kadar ulaştırılmasına rağmen hiçbir işlem yapılmamış. Sosyal medyaya yansımasından sonra soruşturma başlatılmış. Hakkında hiçbir işlem yapılmadığını, 2021 YAŞ kararlarıyla “kadrosuzluk yüzünden” emekli edildiğinde öğrendik.

AKİT HABER MÜDÜRÜ MURAT ALAN: EŞŞEK GİBİ SAF TUTACAKLAR

15 Temmuz tasfiyesinden sonra yeni düzenin nasıl şekilleneceğini kamuoyu Akit Gazetesi Haber Müdürü Murat Alan’dan öğrendi. Murat Alan, Akit TV ekranlarında aynen şu ifadeyi kullanmıştı: “O hizaya gelmeyen çatal, bıçak setli apoletli generalleriniz var ya hepsi şimdi Erdoğan’ın arkasında saf tutuyor. Oynaya oynaya, eşşek gibi saf tutacaklar.”

Bu konuşmadan kısa bir süre sonra Akit Haber Müdürü’nü Ülkücüler dövdü. Alan’ın söyledikleri ile ilgili hükümet kanadından hiçbir açıklama gelmezken, dayak olayından sonra iktidarın bütün kademelerinden dövülmesi olayına kınama sesleri yükseldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bizzat arayıp “geçmiş olsun” dediğini Akit’teki haberden öğrendik.

Murat Alan’ın sarfettiği sözlerinden sonra Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in Haziran 2019’da açtığı tazminat davasının sonuçlandığına dair hiçbir habere ulaşamadım. Ancak, iki yıl sonra bu çirkin sözlerin sahibi Akit Haber Müdürü Alan, 16 Eylül 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden, “Yılın Araştırmacı Gazetecisi” ödülünü aldı.

ÇAYCI GENERALLE BU DÖNEMDE TANIŞTIK

Bir dönem askeri vesayetin ağırlığından şikayet edenler, artık askerin kendi hukukunu ve üniformasının onurunu koruyamayacak hale gelmesinden mutlu mudurlar bilmiyorum. Şurası bir gerçek ki TSK  İç Hizmet Kanunu 34. maddesinin A bendinde ortaya konulan, “Her asker üniformasının şeref ve haysiyetini korumaya mecburdur” hükmünü yerine getiremeyen komutanlar, hızla terfi almakta.

TSK teamüllerine aykırı olarak pilot olmadan general yapılan ilk rütbeli subay Korgeneral Göksel Kahya’nın Hulusi Akar’ın “has adamı” olduğu öne sürülmüştü. Yüksek yargı mensuplarını Rize’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte çay hasadında gördükten sonra bu kez de NATO’daki TSK temsilcisi olan Korgeneral Göksel Kahya’yı toplantı sırasında çay bardaklarını topladığına şahit olduk.

NATO Türk Heyet Başkanı General çay bardağı topluyor. Yerine bu atanmasaydı öz dayımın oğlu bardağı toplayacaktı…Bilmem anlatabildim mi Halef Selef….TSK’da Tümgeneral olup NATO da Korgeneral üniforması giymenin bedeli sanırım…. pic.twitter.com/IE8gej0x1f

— ahmet kemal öner (@ahmetkemal65) March 9, 2023

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın konuşurken, Korgeneral Göksel Kahya’nın masa üzerindeki boş bardaklarını toplamasını devletin resmi kurumu Anadolu Ajansı da dünyaya servis etti.

Amiralin çay bardağı toplaması, Mart 2023’te dünyaya teşhir edildikten sonra askeri vesayete şiddetle karşı çıkanlar bile gördükleri tabloya isyan etti. Bir dönem askeri vesayeti yok edeceklerini haykıran eski başbakan, şimdi Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, gördüğü bu manzara karşısında, “Üniforması olan bir paşa bunu yapmaz. Orada bürokratlar otururken, masadaki çay bardaklarını bir paşa toplamaz.” diye sesini yükseltti.

📍Ahmet Davutoğlu: NATO toplantısı ve NATO temsilcisi general çay bardağı alıyor. Üniforması olan bir Paşa bunu yapmaz. Orada bürokratlar otururken, masadaki çay bardaklarını bir Paşa toplamaz. pic.twitter.com/6b13O44ftV

— Dijital Gaste (@dijitalgastecom) March 10, 2023

NATO toplantısında gördüklerimden sonra gayri ihtiyari, “çaycıları general yapmamak gerekiyormuş” demekten kendimi alamamıştım.

Mehmetçik Vakfı Samsun İl Temsilcisi Dr. (E.) Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, askerlik kelimesinin kökenine ilişkin ilginç bir yaklaşımla tanımlama yapmıştı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) internet sitesinde yer alan bu tanımda hayli ilginç ayrıntılar var:

“Asker kelimesinin kökeni Arapça’da ESKR’den gelir ve her harfinin bir anlamı vardır.

E, ulviyet-i ruhiye, askerin üstün bir ruh yapısına sahip olduğunu;
S, selamet-i fikriye, doğru düşünceyi kavraması;
K, keramet-i tabiye ise zor durumlarda çare bulma sanatı ve
R, riyazat-i bedeniye yani vücut dayanıklılığı.”

KURDELECİ GENERALİ DE GÖRDÜK

Sistemi öyle bir çürüttüler ki yeni düzende general boş çay bardaklarını da toplar, başka şeyleri de yapar. Nitekim onu da gördük. Yeni tablo karşımıza Kahramanmaraş’ta çıktı.

İşadamı Cemalettin Sarar’a ait Sarar giyimin Piazza AVM’deki mağaza açılışında, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Gökhan İnan, hostes kızlara yaptırılan açılış kurdelesini tuttu.

AK Parti Kahramanmaraş milletvekili Vahit Kirişçi, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Sarar Holding Protokol Müdürü Alaattin Çoban merkezde açılış kurdelesini kesiyor. Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Gökhan İnan ise İstiklal Üniversitesi Rektörü İsmail Bakan’ın kenarında kurdele tutuyor.

Ötekilerin açması için kurdeleyi tutmuş gibi görünmüyor. Öyle bir amaç da yok belki. Belli ki açılış için protokole davet edilmiş, ancak dışlana dışlana bu konuma sürüklenmiş.

1993’te Harbiye’den mezun olan Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İnan, bu atama döneminde Kahramanmaraş’a tayin oldu. Protokolün ne olduğu ve nasıl hareket edilmesi gerektiği, komutanlara daha askerliğe adım attıklarından itibaren öğretilir. Her duruşunun karşıdan nasıl algılanacağı konusunda hassas olmaları istenir.

“Jandarma komutanına kurdele tutturdular.” ifadesi ağır gibi gelebilir. Ancak bu yorumun yapılmasına bizzat komutanın kendisi neden oldu.

Askeri vesayeti bitirmek önemli bir adım. Ancak, askerin ve askerliğin onurunu korumak da gerekir. Askeri görünce ne yapacağını şaşıran siviller döneminin bitmiş olması takdire şayan olabilir. Benim askerlik yaptığım dönemde üst rütbeli komutanlar için zorunlu askerlik yapanlar, taşıdığı yıldızlardan dolayı “Adamın omzu gökyüzü olmuş.” derlerdi.

Komedyen Cem Yılmaz, o dönemleri yaptığı bir stand up gösterisinde üst rütbeli komutanı ancak “teleskopla görme” mümkün olabileceğini anlatmıştı.

Çay bardağı toplayan, kurdele tutan generaller ve benzerlerinin, giydikleri üniformanın İç Hizmet Kanunu’nda belirtilen “üniformanın şeref ve haysiyetini korumaya mecburdur” buyruğunu yerine getiremediği anlaşılıyor.

Orduda Gülen Cemaati yapılanmasını bahane edenler, 15 Temmuz’dan sonra kendilerinden olmayanları tasfiye ettiler. Geriye kalan ise çaycı veya kurdele tutucu olmaya başladı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version