Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İlkay, Haaland ve Bellingham Dortmund’un itibarını kurtardı 

İlkay, Haaland ve Bellingham Dortmund’un itibarını kurtardı 


YORUM | HASAN CÜCÜK 

Borussia Dortmund, Bundesliga’da Bayern Münih’e karşı zirve mücadelesinde pes etmeyen ekiplerin başında geliyor. Jürgen Klopp yönetiminde 2010-12 arasında iki yıl üst üste şampiyon oldu. Sadece Dortmund için değil son 10 yılda diğer Bundesliga takımları için de şampiyonluk hayalden öteye geçemedi. Bayern Münih şampiyonluğa ambargo koyarken, Borussia Dortmund sattığı oyuncularla dikkat çekip, kasasını doldurdu. Ancak astronomik rakamlara satılan bazı oyuncular gittikleri takımda kayda değer bir başarı gösteremedi. Elbette istisnalar da var. Tıpkı İlkay Gündoğan, Erling Haaland ve Jude Bellingham gibi. 

Borussia Dortmund, 2013-14 sezonunda altyapıdan yetişen takımın gözde oyuncularından Mario Götze’yi 37 milyon Euro’ya Bayern Münih’e sattı. Alman futbolunun gözdelerinden olan Götze, Bayern’de adeta yokları oynadı. Sık sık sakatlandı. 2016’da yeniden Dortmund’a dönen Mario Götze için 22 milyon Euro bonservis ödendi. 

2013’te Götze’yi satan Dortmund kadrosunu gelecek vaat eden iki isimle takviye etti; Henrikh Mkhitaryan ve Pierre-Emerick Aubameyang. 27,5 milyon Euro’ya Shakhtar’dan transfer edilen Mkhitaryan, oynadığı futbolla devlerin listesine girmeyi başardı. 2016’da Manchester United 42 milyon Euro bedelle Mkhitaryan’ı renklerine bağladı. Bundesliga’da esen Mkhitaryan fırtınası, Premier Lig’de yerini hüsrana bıraktı. Aynı yıl Saint-Etienne’den 13 milyon Euro bedelle Dortmund kadrosuna katılan Aubameyang kısa sürede Avrupa’nın gözde forvetlerinden biri oldu. Takvim yaprakları 2017’yi gösterirken Gabonlu forvet Bundesliga’ya veda edip, Premier Lig’e gitti. Yeni adresi Arsenal olurken, ödenen bedel 63,7 milyon Euro oldu. 

Genç isimleri keşfetmede uzman olan Borussia Dortmund yönetimi, 2016’da 35 milyon Euro gibi rekor ücretle henüz 19 yaşındaki Ousmane Dembele’yi Rennes’ten takıma kazandırdı. Hızı ve tekniğiyle büyüleyen Dembele sadece bir sezonda Bundesliga’ya damga vurmayı başardı. Bir sezon sonra Dembele veda edip giderken kulübün kasasına tam 135 milyon Euro girdi. Barcelona’nın renklerine bağladığı Dembele’nin İspanya yılları sakatlıkların gölgesinde geçti. Barcelona’da bir türlü Dortmund performansını sergileyemedi. Sezon başında 50 milyon Euro bedelle Paris Saint-Germain’e (PSG) transfer olan Dembele, Paris’te de henüz vasatı aşan bir performans ortaya koyamadı. 

ABD’li oyuncu Christian Pulisic, henüz 17 yaşında Dortmund’a bedelsiz katıldı. Ocak 2016’dan itibaren adını A takım kadrosuna yazdıran Pulisic oynadığı futbolla dikkatleri üzerine çekti. Her geçen sezon futbolunu geliştirdi. Haziran 2019’da 64 milyon Euro karşılığında Chelsea’ya imza atan Pulisic’e ada havası hiç iyi gelmedi. Bir türlü beklenen patlamayı yapamadı. ‘’Dortmund’da yıldız, yeni takımında sıradanlar’’ listesine kaydını yaptıran Christian Pulisic sezon başında 20 milyon Euro karşılığında Milan’a transfer oldu. Şimdi Çizme’de Dortmund günlerine dönme gayreti içinde. Geride kalan 8 haftada 4 gol ve bir asist yapan Pulisic, Çizme günlerine Ada döneminden daha iyi bir başlangıç yaptı. 

Manchester City altyapısından yetişen Jadon Sancho, henüz 17 yaşındayken Dortmund’a 20,5 milyon Euro gibi astronomik bir rakamla geldi. Her geçen gün Dortmund formasına ısınan Sancho oynadığı futbolla devlerin radarına girdi. Temmuz 2021’de 85 milyon Euro’luk rekor bir ücretle Manchester United’a transfer oldu. Ada havasının çarptığı isimlerden biri oldu. Özellikle bu sezon kayıpları oynuyor. Menajer Erik ten Hag’la yaşadığı tartışmadan sonra kadro dışı bırakıldı. Affedileceği günü bekleyen Sancho, Dortmund günlerinin çok uzağında bulunuyor. 

Temmuz 2011’de Nürnberg’den 5,5 milyon Euro karşılığında Dortmund renklerine bağlanan İlkay Gündoğan, kısa sürede takımın değişmezi olmakla kalmadı, Bundesliga’nın en iyi orta sahalarından oldu. 2016’da Ada yolunu tutan İlkay’ın yeni adresi Manchester City, ödenen ücret 27 milyon Euro idi. Pep Guardiola’nın prensleri arasını adını yazdıran İlkay, şampiyonluklarda başrol oynadı. Dortmund dönemini kat be kat aşan bir performans sergiledi. City’nin en verimli transferlerinden biri olarak kulüp tarihine adını yazdırdı. Sezon başında bedelsiz olarak Barcelona’ya giden İlkay, La Liga’da da resital sunmaya devam ediyor. 

Erling Haaland, Molde’de başlayan futbol yolculuğunda Salzburg’da sadece bir yılda yıldızını parlattı. Ocak 2020’de 20 milyon Euro karşılığında Dortmund kadrosuna katılan Haaland, Bundesliga’ya attığı gollerle damga vurdu. Dortmund’un elinde tutmakta zorlandığı Norveçli, serbest kalma bedeli olan 60 milyon Euro karşılığında Temmuz 2022’de City kadrosuna katıldı. Dortmund’da esen Haalan fırtınası, Ada’da kasırgaya döndü. İlk yılında kırmadık rekor bırakmadı. Krallık tacının yanına Premier Lig, FA Cup ve Şampiyonlar Ligi başarılarını ekledi.

Ve Jude Bellingham. Dortmund’a 30 milyon Euro bedelle Birmingham’dan katıldığında takvim yaprakları Temmuz 2020’yi gösteriyordu. 17 yaşında geldiği Dortmund’da formayı kapan Bellingham, 20 yaşına girdiği günün ertesi Real Madrid’e transfer oldu. Karim Benzema’nın ayrılmasıyla sıkıntıya giren Real, Bellinhgam için 103 milyon Euro ödedi. Karim Benzema’nın bıraktığı boşluğa V. Junior’un sakatlığı eklenince gözler Bellingham’a çevrildi. Genç oyuncu takımını daha ilk haftadan sırtlamaya başladı. Geride kalan 8 haftaya 8 gol sığdıran Bellingham, iki golde Şampiyonlar Ligi’nde kaydetti. 10 maça 10 gol sığdıran Bellingham, Benzema’nın bıraktığı boşluğu kısa sürede doldurdu. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version