Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Juventus’un derdi bitmiyor 

Juventus’un derdi bitmiyor 


YORUM | HASAN CÜCÜK

İtalyan futbolunun lokomotifi Juventus son yıllarda artçı şokların adresi oldu. 2011-12 sezonunda başlayıp, 9 yıl üst üste süren şampiyonluk serisinin bozulmasıyla Juventus sadece zirveye hasret kalmadı. 2006’dan sonra adı bir kez daha 2023’te skandala karıştı. Mali usulsüzlüklere imza atmasından dolayı İtalya Futbol Federasyonu tarafından 10 puanı silindi. Şampiyonlar Ligi potasından uzaklaşıp, Konferans Ligi biletini alan Juve’ye son darbe UEFA’dan geldi. Finansal Fair Play’i (FFP) ihlal etmesinden dolayı Juventus’a 20 milyon Euro ceza kesen UEFA, 2023-24 sezonunda Avrupa kupalarından men etti. Darbe üstüne darbe yiyen Juventus yeniden şampiyonluk hesapları yaparken ne ekonomisi ne de kadroya kattığı isimler gelecek adına umut veriyor. 

2019-20 sezonunda Inter, Atalanta ve Lazio ile kıyasıya bir şampiyonluk yarışı veren Juventus yine şampiyon olmasını biliyordu. Inter’in bir puan önünde ipi göğüsledi. Toplamda 39, peş peşe ise 9 kez mutlu sona ulaşan Juventus’u ne rakipleri ne de Corona durduramıyordu. Takımda süperstar Cristiano Ronaldo, defansın iki emektarı Bonucci ve Chiellini ilerleyen yaşlarına rağmen şampiyonluğun el değiştirmesine engel oluyorlardı. 2020-21 sezonuyla rüzgâr Juventus için tersten esmeye başladı. Şampiyonluk serisini başlatan isim olan Antonio Conte, bu kez Inter’in başında Juventus’un serisini bitiren isim oldu. Inter’in yıktığı Juventus saltanatının devamını Milan ve Napoli getirdi. Juventus’un şampiyonluk hasreti 3 yıla çıktı. 

Bu yıl Juventus sezonu zirvede tamamlayamazsa 1990’lı yıllardan sonra ilk kez 4 yıl şampiyonluktan uzak kalmış olacak. 2006’da ‘temiz ayaklar’ operasyonu ile iki şampiyonluğu silinen ve Serie B’ye düşürülen Juventus’ta birçok yıldız gemiyi terk etmişti. Kaleci Buffon ve Nedved gibi efsaneler kalırken, bir yıl sonra çıkılan Serie A’da zirveye çıkmak kolay olmadı. Yeniden yapılanan Juventus’un şampiyonluk görmesi için 2011-12 sezonuna kadar beklemesi gerekiyordu. Kötü günleri geride bırakıp zirveye çıkan Juventus tam 9 yıl bileğini kimseye büktürmedi.

Geçen sezon Napoli daha sezon başında ligi domine edeceğinin sinyalini veriyordu. Spalletti yönetimindeki Napoli 33 yıllık şampiyonluk hasretini bitirirken, Juventus’un hedefi ilk 4 içinde sezonu bitirip Şampiyonlar Ligi bileti almaktı. Sezon boyunca inişli çıkışlı bir grafik çizdi. İlk 9 haftada 14 puan kaybetti. Ardından 8 haftalık galibiyet serisi geldi. Napoli deplasmanında alınan 5-1’lik tarihi hezimetle kimyası yeniden bozuldu. Sezon boyunca 3 kez üst üste 3 maçı galibiyet görmeden kapattı. Napoli rüzgarına Inter, Lazio ve Milan’ın eşlik edememesi Juventus’un Şampiyonlar Ligi umutlarını arttıran sebeplerden oldu. İlk 3’de yerini almış, Şampiyonlar Ligi yolunda emin adımlarla ilerlerken beklenmedik gelişmenin adresi Torino Başsavcılığı oldu. 

Juventus’un 2019-20 ve 2020-21 dönemi mali hesaplarının incelendiği “Prisma” adı verilen soruşturma çerçevesinde, Kasım 2021’de ve Mart 2022’de kulübün Torino, Milano ve Roma ofislerinde aramalar yapılmıştı. Soruşturmayı yürüten savcıların, kulübün 2019-2021 dönemi mali hesaplarında özellikle futbolcu transferleri ve maaşlarında, haksız kazanç, eksik ya da yanlış beyan gibi mali usulsüzlükler tespit ettiği belirtilmişti. Mali usulsüzlüğün netleşmesiyle federasyon ceza olarak 15 puanını sildi. Bir anda zirveden orta sıralara indi. Temyiz sonrası silinen puan 10 oldu. Ancak artık Şampiyonlar Ligi potasında hatta Avrupa Ligi’nde olmayan bir Juventus vardı. Tesellisi Konferans Ligi olmuştu ki bir darbede UEFA’dan geldi. FFP kuralını ihlalden 20 milyon Euro ceza ve Avrupa kupalarından bir yıl men cezası aldı. 

UEFA’nın para cezasına Avrupa’dan meni eklemesi Juventus ekonomisine ciddi darbe oldu. Zira kulübün ekonomisi son yıllarda açık veriyordu. Geçen yıl tam 30 milyon Euro zararla kapatılmıştı. Kulüp tarihinin en yüksek bütçe açığına bu yıl UEFA cezası ve Avrupa kupalarında olmamak da eklenecek. Yine Serie A yayın ihalesi önümüzdeki sezon yenilenecek. Tüm göstergeler mevcut durumdan daha düşük bir rakamın verileceği yönünde. Hemen notumuzu düşelim, 2021’de yenilenen ihale önceki dönemden daha düşük olmuştu. Yayın geliri sürekli azalan bir Serie A var. Bu durumdan elbette en fazla en çok şampiyonluğa sahip olan Juventus etkilenecek. 

Juventus, Cristiano Ronaldo ve Higuain gibi forvetleri rekor ücretlerle kadrosuna katsa da Pirlo, Pogba, Khedira, Coman gibi yıldızları bedelsiz kadrosuna katmıştı. Bedel ödemeden gelen oyuncular saha içi kadar kulübün ekonomisine de çok önemli katkı sağlamıştı. Bu dönemler çoktan geride kaldı. Kadroya hatırı sayılır meblağlar ödenerek alınan oyuncular beklentilerin altında kaldı. 

Juventus transferde kadrosuna taraftarını heyecanlandıran isimler katamadı. Geçen yıl kiralık oynayan Locatelli ve Moise Kean için toplam 60 milyon Euro ödendi. Timothy Weah ve Arkadiusz Milik diğer transferler oldu. Kulusevski, Di Maria ve Cuadrado kadroya veda eden isimler oldu. Son şampiyon Napoli başta teknik direktörü Spalletti olmak üzere defansın önemli ismi Kim-Min-Jea’yi kaybetmesine karşılık, kadrosunu korumayı başardı. Milan kadrosunu 109 milyon Euro harcayıp güçlendirdi. Keza, Inter de kalecisi Onana’yı kaybetse de kasasına koyduğu 108 milyon Euro’luk satışla transferde 75 milyon Euro kar etti. Juventus’u kolay bir sezon beklemiyor. Güçlü rakipler, kötü ekonomi ve  Avrupa dışında kalmanın moral bozukluğu Juventus hanesine bir kayıp yıl daha ekletecek etkiye sahip.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version