Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Başarılı ol işsiz kal! 

Başarılı ol işsiz kal! 


YORUM | HASAN CÜCÜK  

Futbolsuz günlerde gündem transferler etrafında dönüyor. Yeni sezona güçlü kadroyla girmek isteyen kulüpler kesenin ağzını açıyor. Süper Lig takımları henüz flaş sayılacak bir transfere imza atmadı. Türkiye’nin içinden bulunduğu ekonomik şartlar astronomik ücretlerle yıldız oyuncuların Süper Lig’e gelmesini imkansız kılıyor. Ligimizin kalitesi ortada. Buna bir de ekonomik kriz eklenince, kulüpler çaresiz ya bonservisi elinde olan ya da Avrupa’nın önde liglerinin itibar etmediği isimlere yöneliyor. Transferde ince eleyip sık dokuyan kulüpler hoca tercihinde de masrafı az isimlere yöneliyor. Bir zamanlar Süper Lig’de şampiyonluk gören teknik adamlar tıpkı futbolcular gibi kapısını çalacak kulüpleri bekliyor. Kariyerlerini dikkate aldığımızda bu isimler öyle her gelen teklife ‘evet’ diyecek konumda da bulunmuyor. Hal böyle olunca başarılı olma işsizlik garantisi demek oluyor.  

Türk futbolunun en başarılı teknik adamı Fatih Terim, yeni sezona da işsiz olarak girmeye hazırlanıyor. Kariyerinin tamamına yakınını Galatasaray–Milli Takım arasında geçiren Terim, Ocak 2022’den bu yana kulüpsüz. Galatasaray’dan ayrıldıktan sonra bekleme odasında teklifler bekleyen Fatih Hoca’ya kariyerine uygun hiçbir kulüp talip olmadı. Elbette Terim, her zaman Galatasaray ve Milli Takım’ın ‘olağan adayı’ oldu. Geçen sezon Okan Buruk bir ara tökezlediğinde hemen Terim adı kulisleri hareketlendirdi. Yönetimin arkasında durması ve Okan Hoca’nın kısa sürede toparlamasıyla Terim adı gündemden düştü. Yurt dışından bazı kulüplerin Terim’le temasa geçtiği sık sık spor basınının manşetlerinde yer bulsa da bu durum gerçeğe dönüşmedi. Kariyerinde 8 lig şampiyonluğu ve UEFA Kupası bulunan Terim, toplamda kazandırdığı 16 kupaya rağmen işsiz hocalar arasında yer buluyor.  

Üç büyüklerle şampiyonluk yaşayan ilk ve tek teknik adam olma özelliğini sürdüren Mustafa Denizli, tıpkı Terim gibi işsiz hocalar kervanının bir üyesi olmaya devam ediyor. Terim’den sonra en başarılı yerli hoca olan Denizli de Ocak 2022’den bu yana işsiz. En son kariyerinin tamamına yakınını geçirdiği Altay’ı çalıştıran Denizli’nin işsizliğinde yaşının etkisini de dikkate almak gerekiyor. 1984 yılında futboldan emekli olur olmaz Galatasaray’da yardımcı antrenör olarak eşofmanlarını giyen Denizli, aralarında Galatasaray, A Milli Takım, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın da bulunduğu 16 farklı takımda görev yaptı. Her ne kadar üç büyükleri şampiyon yapsa da Mustafa Denizli istikrarın adresi olamadı. Hiçbir kulüpte üçüncü sezonu görmedi. 73 yaşındaki Denizli’nin artık yeni bir maceraya atılması biraz ihtimal dışı. Efsane isim için işsizden ziyade artık emekli demek daha uygun düşer.  

Geçen sezon Süper Lig’de Trabzonspor fırtınası vardı. Başakşehir’i sıradan bir takımdan zirveye oynayan bir ekibe dönüştüren Avcı, çok arzuladığı şampiyonluğun kapısından birkaç kez son düzlükte döndü. Temelden inşa ettiği Başakşehir, Abdullah Avcı ile değil Okan Buruk’la tarihinin ilk ve tek şampiyonluğuna ulaşırken, başarının mimarı olarak Avcı işaret edildi. Ancak Başakşehir’i şampiyon yapan isim olarak tarihe Okan Buruk adı geçti. Beşiktaş’ta geçen 6 aylık başarısız dönemden sonra Kasım 2020’de Trabzonspor’a imza atan Avcı, tarihi başarıya 2021-22 sezonunda imza attı. Karadeniz ekibinin 38 yıllık şampiyonluk hasretini sonlandıran Avcı’nın kulübün efsane hocaları Ahmet Suat Özyazıcı ve Özkan Sümer gibi olacağı beklentisi boş çıktı. Şampiyonluğun ertesi sezonun sonunu göremeden bileti kesilen Avcı mart ayından bu yana gelecek teklifleri bekliyor. Adı birkaç hafta önce Fenerbahçe’nin muhtemel hoca adayları arasında zikredilen Avcı’ya sosyal medya üzerinden sarı-lacivertli taraftar organize bir şekilde tepki gösterdi. Bu söylenti başlamadan bitti.  

Aykut Kocaman, Ersun Yanal, Sergen Yalçın ve Hamza Hamzaoğlu şampiyonluk görmenin bedelini kulüpsüz kalmakla devam ettiren isimler. Beşiktaş’ı 2020-21 sezonunda sürpriz bir şekilde şampiyonluğa taşıyan Sergen Yalçın, teknik adamlık kariyerinde istikrarla sürdürdüğü ‘istikrarsızlığı’ Beşiktaş’ta da devam ettirip, şampiyonluğun ertesi yılında sezonun sonunu görmeden kovuldu. Aralık 2021’den beri kulüpsüz olan Sergen’in yeni takım çalıştırmaya pek istekli olduğunu söylemek mümkün değil. Fenerbahçe’yi şampiyonluğa taşıyan iki isim Ersun Yanal ve Aykut Kocaman da yeni sezon öncesi gelecek teklifleri bekliyor. Kocaman, Başakşehir’e veda ettiği ekim 2021’den, Yanal ise Alanyaspor’dan ayrıldığı nisan ayından bu yana gelecek teklifleri bekliyor. Hamza Hamzaoğlu uzun yıllar formasını terlettiği Galatasaray’la 2014-15 sezonunda tarihi başarıya imza attı. Lig şampiyonluğuna Türkiye Kupası ve Süper Kupa başarılarını ekleyen Hamzaoğlu, takip eden sezonda yönetimle ters düşünce görevden alındı. Bir sezonda kaldırdığı üç kupaya rağmen Hamza Hamzaoğlu orta sıralarda veya düşme potasında yer alan takımlarda görev yaptı. Mayıs 2022’de TFF 1.Lig ekiplerinden Eyüpspor’u çalıştırırken görevine son verilen Hamzaoğlu teklif beklemeye devam ediyor.  

Bu isimlerin yanı sıra Süper Lig’de takım çalıştırmaya aşina olduğumuz bazı isimler de işsizler kervanında yer alıyor. Türk futbolunun seyyah ismi Yılmaz Vural, Hikmet Karaman, Rizespor’u yeniden Süper Lig’e taşıyan Bülent Korkmaz, Sivasspor’a veda eden Rıza Çalımbay, Adana Demirspor’u lige çıkardıktan sonra çalışmayan Samet Aybaba valizi hazır gelecek teklifleri bekliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version