Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Arsenal’e kadro değeri şampiyonluk getirecek mi?

Arsenal’e kadro değeri şampiyonluk getirecek mi?


 YORUM | HASAN CÜCÜK 

“Kadro değeri en yüksek takım hangisi?” sorusuna cevap vermek zor değildi. Messi’nin Barcelona, Cristiano Ronaldo’nun Real Madrid formasını terlettiği dönemde kadro değerinde iki İspanyol ekibi yarışıyordu. Sonra ibre Ada’ya döndüğünde karşımıza Pep Guardiola’nın Manchester City’si çıktı. Son 6 sezonda 5 şampiyonluk yaşayan City, geçen sezonu üç kupayla kapatmanın mutluluğunu yaşadı. Kadro değeri en yüksek ekibin Manchester City olduğunu düşünüyorsanız, yanıldığınızı belirtmeliyim. Şu an en değerli kadroya sahip takım Arsenal. 2019’da Mikel Arteta’nın göreve gelmesiyle yaptığı transferler kadar, yıldızını parlatan oyuncular sayesinde Arsenal değerine değer kattı. Şimdi kafalardaki soru, kadro değeri yıllardır özlenen şampiyonluğu getirecek mi? 

Son yılların doğallarından biri de kadro değerinde ilk basamakta Manchester City’nin olmasıydı. Şu an için bu durum değişti. Arsenal, 1,21 milyar Euro’luk kadro değeriyle City’i geride bırakıp ilk basamağa yerleşti. Aston Villa’dan Declan Rice’i 116,6 milyon Euro’ya renklerine bağlayan Arsenal, bu rekor transferi ile kadro değerinde zirveye oturdu. Süper Lig’i oluşturan 20 takımın değerinin 863 milyon Euro olduğunu dikkate aldığımızda, Arsenal’in ne denli güçlü ve değerli bir kadroya sahip olduğunu görüyoruz. 

Arsene Wenger yönetiminde 2003-04 sezonunda namağlup şampiyon olduktan sonra sessizliğe bürünen Arsenal uzun bir aradan sonra geçen sezon şampiyonluğa çok yaklaşmıştı. Arsenal, sezonun henüz başında, 3. haftada liderlik koltuğuyla tanıştı. 32. haftaya kadar liderlik koltuğunu bırakmadı. Sezonun yüzde 75’ini lider olarak götürmesine karşılık, son dönemeçte kaybedilen peş peşe puanlar koltuk değişimini beraberinde getirdi. 33. haftadan itibaren liderin adı Manchester City olurken, Guardiola’nın öğrencileri sezon sonuna kadar koltuğu kimseye bırakmadan mutlu sona ulaştı.

27 haftalık liderlik şampiyon getirmese de Arsenal’in kadro değerinde ciddi artış oldu. Martin Odegaard, Bukayo Saka, Gabriel Martinelli ve Gabriel Jesus sezon boyunca ortaya koydukları performansla değerini arttıran oyuncular oldu. Saka 120, Odegaard 90, Martinelli 80 ve Jesus 75 milyon Euro’luk değere ulaştı. Sezonun bitmesiyle kolları sıvayan Arsenal yönetimi kadroya takviye yaptı. Declan Rice, Kai Havertz ve Jurrien Timber’e 231,6 milyon Euro bonservis ödedi. Kadrodan ayrılan Granit Xhaka ve Pablo Mari’den kasaya 29 milyon Euro girdi. Arteta, 2019’da göreve geldiğinde Arsenal 668 milyon Euro’luk bir kadro değerine sahipti. Arteta döneminde 528 milyon Euro’luk kadro değeri artışı yaşandı. 

Arsenal, Arteta döneminde transferde oldukça bonkör davrandı. Kadroya katılan oyuncular için kasadan 685 milyon Euro çıktı. Oyuncu satışlarından ise kasaya sadece 104 milyon Euro girdi. Negatif transfer giderleri Premier Lig’de zirveye oynayan takımlar için sıradan bir durum. Arsenal’in şansı aldığı oyuncuların genç olması ve takıma kısa sürede uyum sağlayıp, katkı yapmaları oldu. Elbette bunun mimarı nokta transfer yapıp, oyuncularının gelişimini sağlayan Arteta’dan başkası değildi. Arsenal’in ne kadar en değerli takım pozisyonunu koruyacağını şimdiden kestirmek zor. Ancak bir gerçek var ki; Arsenal kadrosunun anahtar oyuncularının yaşı 26’dan küçük. Karşımızda genç bir kadro ve gençlerin gelişimini sağlayan genç ve hırslı bir hoca var. Sezon öncesi tüm taşlar yerine oturmuş gözüküyor. Bakalım bunun sahaya yansıması nasıl olacak ve 20 yıllık şampiyonluk hasreti bitecek mi? 

Dünyanın en değerli takımı sıralaması 

  1. Arsenal                       Premier Lig              1,21 milyar Euro 
  2. Manchester City           Premier Lig              1,19 milyar Euro 
  3. Paris Saint-Germain     Ligue 1                    1,03 milyar Euro
  4. Real Madrid                 La Liga                    991 milyon Euro
  5. Bayern Münih              Bundesliga               894 milyon Euro 
  6. Chelsea                      Premier Lig               868 milyon Euro
  7. Barcelona                    La Liga                    868 milyon Euro 
  8. Liverpool                     Premier Lig              846 milyon Euro
  9. Manchester United       Premier Lig              833 milyon Euro
  10. Tottenham                  Premier Lig              773 milyon Euro

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version