Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trakya’nın Türk futbolunda adı yok 

Trakya’nın Türk futbolunda adı yok 


YORUM | HASAN CÜCÜK 

Süper Lig’de önümüzdeki sezon da futbolun kalbi yine İstanbul’da atacak. Bu sezon 8 takımla temsil edilen İstanbul, önümüzdeki sezon yine aynı takım sayısıyla yer bulacak. 20 takımlı ligin bir anlamda yüzde 40’ını İstanbul takımları oluşturacak. Süper Lig’in futbol haritasına baktığımızda karşımıza ilginç bir görüntü çıkıyor. Zaten Trakya’nın hiçbir zaman Süper Lig’de temsilcisi olmamıştı. Batı Karadeniz bölgesi son dönemde sadece Karabük’le temsil edilmişti. Önümüzdeki sezon Ege ve Doğu Anadolu bölgesi de yine futboldan mahrum olacak. 

1959’da başlayan Süper Lig’de 2022-23 sezonu artık geride kaldı. Galatasaray şampiyon olurken, Ümraniyespor ve Giresunspor küme düşen iki ekip oldu. 19 takımla başlayan sezon, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası yoluna 17 takımla devam etti. Depremin vurduğu illerin Süper Lig’deki temsilcileri Hatayspor ve Gaziantep FK ligden çekildi. İki takımın çekilmesiyle Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) sezon sonunda 4 takım yerine iki takımın düşürülmesi kararı aldı. Ligden çekilen Hatayspor ve Gaziantep FK önümüzdeki sezon Süper Lig’deki yerini yaralarını sarmış olarak alacak. 

Tarihinde ilk kez Süper Lig’e geçen sezon yükselen Ümraniyespor’un en üst küme serüveni sadece bir yıl sürdü. Süper Lig’e ilk veda eden takım olan Ümraniyespor’a eşlik edecek takım sezonun son haftasında belli oldu. Bu sezon hem şampiyon Galatasaray’ı hem de ikinci Fenerbahçe’yi deplasmanda yenme başarısını gösteren tek takım olan Giresunspor’un, son 90 dakikayı galibiyetle tamamlaması ligde tutunmaya yeterli olmadı. 44 yıl aradan sonra 2020-21 sezonunda Süper Lig’e yükselen Giresunspor’un bu macerası iki yılla sınırlı kaldı. 

Ümraniyespor ve Giresunspor’un küme düştüğü sezonda adını Süper Lig’e ilk Samsunspor yazdırdı. Son kez 2011-12 sezonunda Süper Lig’de boy gösteren Samsunspor, 11 yıl sonra yeniden en üst kümeye yükselme başarısı gösterdi. Samsunspor’a Süper Lig yolunda ilk eşlik eden aynı bölgeden Rizespor oldu. Rizespor, TFF 1.Lig’deki bir yıllık ikametinden sonra yeniden Süper Lig’e yükseldi. Süper Lig’e son terfi eden Pendikspor oldu. Play-off finalinde Bodrumspor’la karşılaşan Pendikspor tarihinde ilk kez Süper Lig biletini aldı. Teknik patron Osman Özköylü geçen sezon Pendikspor’u 1. Lig’e, bu sezon da Süper Lig’e taşımayı başardı. Play-off finalini Bodrumspor kazanmış olsaydı, Ege temsilcisi de tarihinde ilk kez Süper Lig’de mücadele edecekti. 

7 bölgeli ülkemizin 5 bölgesinde Süper Lig heyecanı yaşanacak. Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden sadece bir ilde Süper Lig maçları oynanacak. Güneydoğu Anadolu’dan Gaziantep FK yer alırken, Marmara’yı İstanbul temsil edecek. Ancak Marmara sadece İstanbul’la Süper Lig’de yer bulurken, en fazla takıma sahip bölge. Futbolun kalbinin attığı il olan İstanbul bu sezon olduğu gibi önümüzdeki yıl da 8 takımla yarışta yer alacak. Üç büyükler Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın yanı sıra Başakşehir, Kasımpaşa, İstanbulspor, Karagümrük ve Pendikspor ‘futbolun başkentinin’ ekipleri. 

İstanbul dışında sadece Antalya, Süper Lig’de birden fazla temsilcisi olan il olacak. Antalyaspor ve Alanyaspor, Akdeniz ekibi seyircisine bu yıl da Süper Lig heyecanı yaşatacak. Adana Demirspor ve Hatayspor, Akdeniz bölgesinin diğer takımları. Başkent Ankara’yı Ankaragücü temsil ederken, İç Anadolu bölgesinin diğer ekipleri Konyaspor, Sivasspor ve Kayserispor olacak. Batı Karadeniz bölgesinin Süper Lig hasreti bu yıl da sürecek. Karadeniz’in doğusu Trabzonspor’un yanı sıra Samsunspor ve Rizespor’la 2023-24 sezonunda heyecanın adresi olacak. Karadeniz’in batısını Süper Lig’de son yıllarda Karabükspor temsil etti. Son olarak 2016-18 arasında Süper Lig’de mücadele eden Karabükspor, toplam 10 yıl en üst kümede ter döktü. Şimdilerde Amatör Lig’e kadar düşen Karabükspor için Süper Lig hayal ötesi artık. Doğu Karadeniz’i Süper Lig’de en uzun süreli Zonguldakspor temsil etti. 1974-88 arasında 14 yıl Süper Lig’de kalan Zonguldakspor, küme düştükten sonra bir daha Süper Lig’e çıkma başarısı gösteremedi. 

Ege ve Doğu Anadolu bölgesi bu yıl da Süper Lig heyecanı yaşamayacak. Marmara bölgesinin bir parçası Trakya’nın ise futbol haritasında yeri hiç olmadı. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ 1959’da başlayan Süper Lig’e adını yazdıramayan iller olmaya devam ediyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version