Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Iraklı sığınmacının Kuran yakma eylemine Müslüman dünyasından tepki yağdı


57 üyeli İslam İşbirliği Örgütü, yaptığı çağrıda Kuran-ı Kerim yakılmasının tekrarını önlemek için etkili önlemler alınmasını istedi.

İsveç’te bir caminin önünde Kuran-ı Kerim yakan Iraklı sığınmacı Salvan Momika’nın gerçekleştirdiği eylem Müslüman ülkeler tarafından sert ifadelerle kınandı.

İsveç’te Kurban Bayramı’nın ilk günü başkent Stockholm’de bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim yakıldı.

Irak uyruklu 37 yaşındaki sığınmacı Salvan Momika aldığı izin sonrası Kuran’-ı Kerim sayfalarını yırtarak ayakkabılarını sildikten sonra ateşe verdi.

Müslüman dünyasından tepki yağdı

Başta Türkiye olmak üzere Irak, İran, Suudi Arabistan, Mısır, Afganistan, BAE, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerin dışında Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü, Körfez İşbirliği gibi kurumlar Kuran’-ı Kerim sayfalarının yırtılarak yakılmasını kınadı.

Erdoğan: “Bu alçaklığa göz yumanlar emellerine ulaşamayacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu cürmü işleyenler kadar fikir özgürlüğü kılıfı altında izin verenler, bu alçaklığa göz yumanlar emellerine ulaşamayacak.” dedi.

Erdoğan, Kur’anı Kerim’in yakılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Türkiye olarak, tahrik siyasetine de tehdit siyasetine de kesinlikle boyun eğmeyeceğimizin bilinmesini istiyorum. Terör örgütleriyle ve İslam düşmanlarıyla kararlı mücadele edilinceye kadar tepkimizi en güçlü şekilde ortaya koyacağız. Müslümanların kutsallarına hakaret etmenin düşünce hürriyeti olmadığını Batılı kibir abidelerine eninde sonunda öğreteceğiz.”

Arap Birliği ve İslam Konferansı Örgütü ne dedi?

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İsveç’in başkenti Stockholm’de bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim yakılması provokasyonuna izin verilmesine tepki gösterdi.

Ebu Gayt, yaptığı yazılı açıklamada, başkalarının inançlarını küçümsemenin ifade özgürlüğünün bir parçası olmadığını belirtti.

“Hükümetlerin sorumluluğu aşırıcılığı teşvik etmek, nefret ve İslamofobi fikirlerini öne sürenlere müsamaha göstermek değil, bu eğilimlerle kararlı bir şekilde yüzleşmektir.” ifadesini kullanan Ebu Gayt, İsveçli yetkililerin böyle bir eyleme müsamaha göstermesini kınadı.

57 üyeli İslam İşbirliği Örgütü, yaptığı çağrıda Kuran-ı Kerim yakılmasının tekrarını önlemek için etkili önlemler alınmasını istedi.

Müslüman ülkelerden çığ gibi yükselen tepki

Kur’an-ı Kerim yakılması kurban bayramının başlaması ve Mekke’de hac vazifesinin tamamlanmasına az bir zaman kala gerçekleşti.

Irak , eyleme izin veren İsveç’i sert bir şekilde eleştirirken, İran Kur’an-ı Kerim yakılmasını “kışkırtıcı, kötü düşünülmüş ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Bu arada sayıları 50’yi bulan Iraklı protestocular, Bağdat’taki İsveç Büyükelçiliği binasına kısa süreli girmeyi başararak burada bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Hac vazifesi dolayısıyla yurt dışından 1,8 Müslümanı ağırlayan Suudi Arabistan, “Bu nefret dolu ve sürekli tekrarlanan eylemler hiçbir gerekçeyle kabul edilemez” dedi.

Mısır ise Kurban Bayramı sırasında yaşanan bu eylemi Müslümanların duygularını tahrik eden rezil bir hareket” olarak yorumladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version