Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Samsunspor hasretini bitirdi 

Samsunspor hasretini bitirdi 


YORUM | HASAN CÜCÜK

Karadeniz bölgesi denilince ilk sıraya Trabzonspor adı yazılır. Türk futbolunun 4. büyüğü Trabzonspor’dan sonra bölgenin diğer güçlü takımı Samsunspor oldu. Özellikle 1980’li yılların ortalarında altın dönemini yaşayan Samsunspor, 11 yıllık Süper Lig hasretini sezonun bitimine 6 hafta kala bitirdi. Bayram Bektaş yönetiminde başlanan sezonda, 5. hafta sonunda dümen Hüseyin Eroğlu’na teslim edildi. 20 haftalık yenilmezlik serisi yakalayan kırmızı–beyazlılar, 32. haftada en yakın takipçisi Eyüpspor’un konuk ettiği Gençlerbirliği’ne 2-0 yenilmesiyle normal sezonun bitimine 6 hafta kala Süper Lig’e yükselmeyi garantiledi.

Türk futbolunun olmazsa olmazı elbette İstanbul’un üç büyükleridir. Yine Trabzonspor’suz bir lig hayal bile edilemez. Bir de varlığı Türk futboluna değer katan takımlar vardı. Bursaspor, Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Altay, Eskişehirspor, Sakaryaspor ve Samsunspor gibi. Yetenekli gençleri futbola kazandıran bu kulüpler, uzun süre İstanbul takımlarının yıldız tedarikçisi oldu. Şimdilerde hiçbiri Süper Lig’de yer almıyor. Bazıları daha alt liglerde yaşam mücadelesi verirken, bir kısmı yeniden Süper Lig’e döneceği günleri bekliyor. Samsunspor 11 yıllık hasretini nihayet bitirmeyi başardı. Darısı diğerlerine deyip, Samsunspor’a dönelim. 

Samsunspor şimdiki adıyla Süper Lig olan 1.Lig’e ilk kez 1969-70 sezonunda adını yazdırdı. İlk sezonunu 6. sırada tamamlayan Samsunspor, 1.Lig’deki ilk Karadeniz takımı olmuştur. 5 sezon boyunca 1.Lig’de mücadele ettikten sonra 1974-75 sezonunda küme düştü. Ertesi sezon yeniden en üst lige çıkmayı başaran Samsunspor’un altın yılları 1985-86 sezonuyla başladı. Fahrettin Genç yönetiminde ligde fırtına gibi esen takımın en dikkat çeken oyuncusu Tanju Çolak olacaktı. Tanju Çolak 33 golle krallık tacını takarken, Samsunspor ilk kez gol kralı çıkarmanın karşılığını lig üçüncülüğüyle alıyordu. Ertesi sezon hem kulüp hem de Tanju Çolak aynı başarıyı tekrarlayacaktı. Çolak bu kez 25 golle krallık tahtına oturacaktı. Lig başarısını kupaya taşıyan Samsunspor o yıllardaki adıyla Federasyon Kupası’nda yarı finali görecekti. Altın dönemin üçüncü sezonunda ligi 4. bitiren kırmızı-beyazlılar, Federasyon Kupası’nda finale gelme başarısı gösterdi. Nevşehirspor, Uşakspor, Kocaelispor ve Ankaragücü’nü eleyip, iki ayaklı final sonucunda Sakaryaspor’a boyun eğdi. 

Takvim yaprakları 20 Ocak 1989’u gösterdiğinde ise Samsunspor acı ve hüznün adresi olacaktı. Sezonun ikinci devresinde Malatyaspor deplasmanına giden Samsunspor’u taşıyan otobüs, Havza ilçesinde kamyon ile çarpıştı. Kazada teknik direktör Nuri Asan, futbolcular Mete Adanır, Muzaffer Badalıoğlu ve Zoran Tomic ile otobüs şoförü Asım Özkan yaşamını yitirecekti. Kaza sonrası Samsunspor ligden çekilecekti. 

En son 2011-12 sezonunda Süper Lig’de mücadele eden Samsunspor, Tanju Çolak’ın yanı sıra Ertuğrul Sağlam ve Serkan Aykut gibi yıldızları yetiştirdi. Serkan Aykut, Tanju’dan sonra kulübün bünyesinden çıkardığı ikinci gol kralı oldu. 2018-19 sezonunda 2. Lige düşen Samsunspor, 2 yılın ardından yeniden TFF 1.Lig’e yükselmeyi başardı. TFF 1.Lig’e Samsunspor’u efsane oyuncusu Ertuğrul Sağlam taşıdı. Sağlam yönetiminde 2020-21 sezonunu 1.Lig’de üçüncü bitirip, Süper Lig yolunda play-off oynadı ancak hedefine ulaşamadı. Geçen sezonu Yücel Uyar yönetiminde 7. sırada bitirip, Süper Lig hayalinden uzak kaldı. 

Sezona Bayram Bektaş yönetiminde başlayan Samsunspor, deplasmandaki Altay galibiyetiyle 3 puanı hanesine yazdırdı. Ancak ilerleyen haftalarda galibiyet hasreti vardı. 5 hafta geride kaldığında hanesinde 3 beraberlik ile birer galibiyet ve mağlubiyet vardı. Bayram Bektaş’la yollarını ayıran kulüp, takımın dümenini 10 yıldır Altınordu’yu çalıştıran Hüseyin Eroğlu’na teslim etti. Eroğlu yönetiminde ilk yenilgisini Altınordu deplasmanında aldıktan sonra yenilmezlik serisini başlattı. Tam 20 hafta boyunca Samsunspor’un bileği bükülmedi. Bu süreci 15 galibiyet ve 5 beraberlikle kapattı. Seri 1-0’lık Göztepe yenilgisiyle noktalandı. 

Süper Lig’e koşar adım gelen Samsunspor, 31 hafta sonunda topladığı 66 puanla en yakın takipçilerine 9 puan fark attı. Kalan 5 maçın ikisini deprem sonrası ligden çekilen Yeni Malatyaspor ve Adanaspor’la oynayacak olan Samsunspor’un diğer üç maçtan bir galibiyet alması Süper Lig bileti olacaktı. Takipçisi Eyüpspor’un yenilmesiyle ligi ilk ikide bitirmeyi garantileyip Süper Lig biletini cebine koydu. 

Samsunspor, bu sezon ligde çıktığı 31 maçta 19 galibiyet, 9 beraberlik ve 3 mağlubiyet gördü. 66 puan, Karadeniz ekibinin bir üst lige çıkmasına yetti. Teknik direktör Hüseyin Eroğlu’nun geçtiğimiz Eylül ayında Samsunspor’un başına geçmesi ile birlikte ligde 25 maçta 19 galibiyet elde edildi. Süper Lig yolunda Douglas Tanque 14, Gaetan Laura 11 ve Ahmet Sagat 6 golle katkı sağladı. Eroğlu, 2,25 maç başı puan ortalamasını yakalayarak teknik direktörlük kariyerinin en iyi dönemini geçiriyor. Daha önceden Altınordu’da 368 maçta görev alan 50 yaşındaki çalıştırıcı, 1,61 puan ortalaması yapmıştı. 

Samsunspor 11 yıllık Süper Lig hasretini dindirirken seyircisi hep yanında oldu. 16 bin seyirci ortalamasıyla maçlarını oynadı. 1.Lig’de en çok seyirci çeken takım olmakla kalmayan Samsunspor, şu an Süper Lig’de mücadele eden 14 takımdan daha fazla seyirci ortalamasına sahip oldu. Süper Lig’e renk katacak olan Samsunspor’un kalıcı olması Türk futboluna katkı sağlayacaktır. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version