Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Katili cezalandırmayan ülke normalleşmez

Katili cezalandırmayan ülke normalleşmez


YORUM | ALPER ENDER FIRAT

CHP Parti Meclisi üyesi Eren Erdem’in iktidara gelmeleri halinde Erdoğan’ı yargılamayacaklarını, ülkeyi normalleştireceklerini söylemesi ne anlama geliyor? Eren Erdem kendi şahsi fikrini mi söyledi yoksa partideki genel kanaati mi dillendirdi bilemiyorum. Onun bakış açısı temel bir sorunu barındırıyor. Kriminale bulaşanların cezalandırılmaması tepeden tırnağa sorunlu bir bakış açısıdır. 

Bunları yazarken AKP iktidarının zulmüne maruz kalmış birisi olarak söylemiyorum. Ülkede işlenen anayasal suçları bile bir kalemde silen, gerçek hiçbir suçun peşine düşmeyen bir devletin felah bulma ihtimalinin olmamasından dolayı söylüyorum. Yapanın yanına kar kaldığı bir ülkenin devlet olabilmesi mümkün değildir.  

CHP bundan önce de devletin her bağırsak temizliği girişimine şiddetle itiraz etmiş ve o güne kadar işlenen suçlar cezasızlığa mahkum edilmişti. 

Türkiye’de son kırk-elli yıldır devlet imkanlarını kullanan bir şebeke suç işliyor ve suçlarını vatan millet edebiyatı zarfı içerisine konup kendine koruma sağlıyor. Hatırlayacaksınız, 12 Eylül Cuntası’nın işlediği suçların, cezaevlerinde yapılan işkencelerin neredeyse hiçbirisi soruşturulup cezalandırılmadı. Sokakta yürüyen sıradan insanların bile duyduğu Mamak ve Diyarbakır cezaevlerindeki işkencelerin cezalandırılması bir yana soruşturulmadı bile. Doksanlı yıllardaki başta JİTEM gibi atipik yapılanmaların işlediği cinayetleri olmak üzere binlerce faili meçhul aydınlatılmadığı gibi cinayetlerde sıklıkla adı geçen isimler ortalıkta kahraman gibi dolaşıyor. 

Bazı dönemlerde, devlet gücünü kullanarak kriminale bulaşanların cezalandırılma girişimlerine ve devlet eliyle rutin dışına çıkılmasının engellenmesi çabalarına CHP ve MHP hep direnç gösterdi. 

2000’li yıllarda yürütülen Ergenekon davaları devletin içine çöreklenmiş çeteleri temizleme ve batı standartlarında hukuk eksenli bir ülke olma girişimleri bu dirençler yüzünden tam olarak sonuçlandırılamadı.

Neticede ne 80’li yılların, ne 90’lı yılların katilleri, suçluları cezalandırıldı. Ölen öldüğüyle, zulüm gören gördüğüyle kaldı. MHP ve CHP, haklarında ciddi suçlamalar olan hatta büyük çoğunluğu ispat edilmiş suçları bulunanları Meclise alarak bilerek ya da bilmeyerek bu şebekelere koruma sağladı. 

AKP iktidarı ve Recep T. Erdoğan suçüstü yakalandığı hırsızlık ve yolsuzluk dosyalarından kurtulmak için devlet içindeki bu şebekelerle anlaşma yapıp ülkeyi kan gölüne çevirdi.

Recep T. Erdoğan’ı, ülkeyi normalleştirme bahanesiyle yargılamamak, 2015-2016 tarihlerinde içlerinde Gar Katliamının, Atatürk Havalimanı saldırısının, Reina katliamının, İnönü Stadı bombalamalarının da olduğu, binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan onlarca saldırının faili meçhule mahkum edilmesi anlamına da geliyor. 

Recep T. Erdoğan’ı normalleştirme adı altında yargılamamak 15 Temmuz’u kasıtlı olarak aydınlatmama anlamına da geliyor. Bir iftira uğruna yüz binlerce insanın hayatlarının karartılmasını, suç olduğunu bile bile milyonlarca insanın nefret suçuyla anılmasını da sineye çekmek anlamına geliyor. 

Her neyse Erdoğan’ın işlediği suçları tek tek burada yazmanın anlamı yok; zaten herkes ne olduğunu biliyor. Mesele Recep T. Erdoğan’dan yaptıklarının hesabının sorulması değil, sorun elli yıldır devlet gücüyle işlenen suçların neredeyse hepsinin örtbas edilip ‘bir şeycikler olmaz’ tavrıyla üzerinin örtülmesidir. Ülkede aynı sorunların on yılda rutine binmiş gibi tekrar edip duruyor olmasıdır. Seksenli, doksanlı yıllarda ülkedeki hukuku perişan eden yapı cezalandırılmadığı için 2000’li, 2010’lu yıllarda da perişan etmeye devam etti.

Eren Erdem’in Erdoğan ve irtibatlı şebekeleri yargılama yoluna gitmeyip ülkeyi normalleştireceğiz cümlesini karşı tarafın gazını alma olarak söylenmiş sözler olarak yorumlamak, muhalefetin tam olarak düşüncesinin böyle olmadığına inanmak istiyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olma ve normalleşme yolunun kriminale bulaşanı cezalandırmaktan geçtiğini umarım biliyorlardır. Siyasi ve aidiyet cezalandırmalarından vazgeçip evrensel hukukun suç saydığı suçları işleyenleri cezalandıran bir devlet haline gelmedikçe ülke asla normalleşmeyecek, umarım bunun farkına varmışlardır.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version