Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail saldırılarını ve Türkiye’deki zulmü durdurmanın yolu

İsrail saldırılarını ve Türkiye’deki zulmü durdurmanın yolu


YORUM | M. AHMET KARABAY

İsrail, Müslümanlar için kutsal sayılan Ramazan ayında Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidine saldırdı. İsrail güvenlik güçleri, saldırıyı Yahudiler için kutsal sayılan Pesah gecesi gerçekleştirdi. Yahudiler bayram, Müslümanlar feryat etti. İsrail ile yeni barışan AK Parti iktidarı, düşük profilli bir tavır takındı.

İsrail güvenlik güçleri, bu yıl da Ramazan ayında kendi geleneğini bozmadı. Farklı gerekçelerle Kıble Mescidi’nde bulunan Müslümanları etkisiz hale getirmek için şiddetin her türlüsünü icra etti.

Dün gece, İsrail güçlerinin çevrede yığınak yapmaya başlaması üzerine Filistinli Müslümanlar, kendilerine göre tertibat almaya çalıştı. “Kapıyı tuttuk, savunmadayız” mesajları verildi. 

 

Kapıyı da tuttuk savunmadayız.
📍Mescidi Aksa pic.twitter.com/744Ph4AAk8

— İslam ASALYA (@islamasalya88) April 4, 2023

Ne var ki İsrail askerleri, orantısız güç kullanmasıyla Filistinli gençlerin direnişi bir hamlede aşıldı. İçeriye postallarıyla giren askerler biber gazlı müdahalede bulundular. Direnmeye çalışanlara karşı sert tavır takınıldı. Caminin içi savaş alanına döndü.

 

işgalci israil askerleri Mescidi Aksa’da bulunan Filistinlilere böyle saldırıdı, Kudüs’te zulüm devam ediyor. pic.twitter.com/j1Eg5AYFFu

— Tevfik توفيق (@tevfik_hams) April 5, 2023

Direniş kısa sürede bastırıldı ve Filistinliler, ters kelepçe yapılarak halıların üzerine yatırıldılar. İnsanları saatlerce hareketsiz beklettiler.

Mescid-i Aksa’ya saldırıların başladığı sırada Gazze’den İsrail tarafına el yapımı füzeler ateşlendi. 

 

Zalim siyonist israil’in #MescidiAksa baskınına karşın #Filistin direnişi, #Gazze‘den işgal bölgelerine yönelik füzeleri ateşledi.

Allah yar ve yardımcınız olsun.

israil kahrolsun#Kudüs pic.twitter.com/Ww2s7a2Xou

— Ramazan Selimoğlu (@selimoluR) April 5, 2023

Gece saldırılar, birkaç saat süren operasyonla tamamlandı. Sabahın ilk ışıkları etrafı aydınlatıp İsrail askerleri geri çekildiğinde, caminin içi yürek yakan bir durumdaydı. 

 

Mescid-i Aksa’ya girebilen Kudüslüler işgalci israil güçlerinin tahribatın temizlemeye çalışıyor… pic.twitter.com/EbPqB8rfPv

— Taha (@Taha_Sivas_5858) April 5, 2023

ZULÜM AYNI, TÜRKİYE’NİN TEPKİSİ FARKLI

Bu anlattıklarım, Filistin’de her yıl görülen İsrail zulmünün bir benzeriydi. Yaşı müsait olanlar, İsrail’in her yıl farklı dönemlerde farklı gerekçelerle saldırılar düzenlediğini bilir. Her Ramazan ayında ise değişmeyen çirkin saldırılar yaşanır. 

Ancak farklı olan Türkiye’nin bu ülkeye verdiği tepki. Ulaşabildiğim çok fazla istatistik yok. Ancak Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı’nın yıllık bazda verdiği bazı rakamlar paylaşacağım. 

Türkiye’nin dizginlerini elinde tutan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsrail ile ilişkileri, kendi siyasetine nasıl alet edeceğine göre şekillendiriyor. Erdoğan, Filistin konusunu siyasi istismar aracı olarak görebileceğini düşünüyorsa, böyle durumlarda sesini yükseltmeyi seçiyor.

Böyle durumda, işgal ve abluka altındaki topraklarda bir Filistinlinin ayağına taş değse, Türkiye’de ortalık fırtına koparılıyor. Toplum ise İsrail’in yüzlerce kişiyi bu saldırıda öldürdüğünü ya da ağır yaraladığını sanıyor. 

Ne var ki Erdoğan’ın siyasetinde Filistin konusu önemli bir yere oturtulmamışsa, bu kez onlarca Filistinli öldürülse bile Türkiye’de önemsiz haberlerden biri gibi verilip geçiştiriliyor. 

Ne demek istediğimi Anadolu Ajansı’nın (AA) her yıl yayınladığı istatistiklerden aktarayım. 2019’da Türkiye’de yerel seçimler vardı. Yerel seçimde uluslararası konular çok fazla gündem olmaz. Buna rağmen, Erdoğan Filistin’deki İsrail saldırılarını dilinden hiç düşürmedi. 

Türkiye’de her ortamda İsrail’in zulmü anlattığı gibi, Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmalarının yıllık açılış töreninde de gündeme getirdi. Erdoğan’a göre İsrail toprağa ve kana doymayan bir ülke idi.

Oysa Erdoğan’ın Filistin konusunu bu kadar istismar ettiği 2019 yılı İsrail saldırılarının, nispeten az olduğu bir dönem oldu. Abluka altındaki Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail saldırıları sonucu 149 kişi can verdi

Erdoğan, her türlü çirkin sözü kullandığı İsrail ile geçen yıl barıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u Ankara’da ezan okunduğu sırada İsrail Marşı Hatikva’yı çaldırarak karşıladığı 2022 yılında, 220 Filistinli öldürüldü.

Herzog’un 9 Mart 2022’de Türkiye ziyareti ilişkilerin şekillendiği nokta. Bu ziyaretin hazırlıkları bir önceki yıldan başlayıp adım adım hazırlandı. Peki 2021 yılında İsrail güvenlik güçleri kaç Filistinliyi öldürdü dersiniz? İsrail saldırılarının minimuma indiği bir dönem miydi?

Asla öyle bir şey yok. Yine AA’nın yıllık istatistik rakamlarından aktarayım: 2021’de 319 Filistinli, İsrail güvenlik güçlerinin saldırılarıyla öldürüldü.

Bu rakam paylaşımını çok uzatıp sizi sıkmak istemiyorum. Son bir rakamla bu bahsi kapatmak istiyorum. 

Erdoğan’ın Gülen Cemaati’ne İsrail’i kastederek, “Güneydeki ülkenin ajanı” lafları ettiği yılda kaç Filistinli öldürüldü dersiniz? Yine AA’nın rakamlarını aktarayım: 2013’te Öldürülen Filistinli sayısı 36.

ERDOĞAN DOST OLDUKTAN SONRA ONU KİMSE DÜŞMAN EDEMEZ

Dün geceki İsrail saldırıları, Erdoğan’ın İsrail’i düşmanlaştırmak istediği dönemlere denk gelseydi, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları haftalarca bu saldırıları dinliyor olacaktı. Neyse ki Erdoğan İsrail ile dost da dünkü saldırıları sıradan bir olaymış gibi duyup geçeceğiz.

AK Parti’den üç dönem milletvekilliği yapan Metin Külünk, Erdoğan’ı harekete geçireceğini düşünerek İsrail güvenlik güçlerinin saldırılarını paylaşmaya başladı. 

Külünk’ün sesine tek yankı parti içinden “irapta mahalli olmayan” bir diğer ifadeyle etkisiz eleman Numan Kurtulmuş’tan geldi. Külünk’ün ifadeleri, bir yerleri harekete geçirmeye yönelik görünürken, Kurtulmuş, daha çok toplumun gazını almaya çalıştı:

“Vahşi siyonist katiller ümmetin ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya düzenlediği silahlı baskınla terör estiriyor, insanlığı katletmeye devam ediyor.”

İlk resmi tepki, (muhtemelen tek resmi tepki olarak kalacak) Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Dışişleri açıklamasında, Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlenmesi kınandı ve Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale edilmesini, çok sayıda Filistinlinin gözaltına alınması lanetlendi. 

SOYLU’NUN POLİSLERİNİN MAZLUMLARA YAPTIĞI, FİLİSTİN POLİSİNİN YAPTIĞINDAN FARKSIZ

Türkiye devletinin polislerini AK Parti polisine döndüren Süleyman Soylu, İsrail polisinin Filistinlilere yaptığının bir benzerini Türkiye’de Gülen Cemaati ve Furkan Vakfı gönüllülerine karşı yapmaya devam ediyor. 

Filistin’de İsrail’in yaptığı zulümleri, uluslararası yayın kuruluşları dünyaya duyuruyor. Türkiye’deki sansür İsrail’dekiyle kıyaslanmayacak kadar ağır olduğu için yaşananların pek çoğundan toplum haberdar bile olmuyor. 

 

Saldıran israil değil camidekilerde Filistinli değil. Burası Türkiyede bir cami Saldıran polis buna cevap verin pic.twitter.com/m8FoQ0m0YA

— Göçmen kızı (@Macirkizi3) April 5, 2023

Geçen yıl ve önceki yıl Adana ve Gaziantep polisinin Furkan Vakfı gönüllülerine karşı yaptıklarının sadece bir kısmı medyaya yansıyabilmişti. 

 

Adana’da Furkan Vakfı’nın düzenlediği protestolarda polisin, aralarında başörtülü kadınların da bulunduğu göstericilere biber gazı, cop ve plastik mermilerle müdahalesi tepki çekti.

HÜDA PAR yetkilileri, sorumlular hakkında soruşturma çağrısı yaptıhttps://t.co/uJKLTMvm77 pic.twitter.com/8ratIcnO64

— İLKHA (@ilkeHaberAjansi) March 20, 2022

İsrail polisinin Kıble Mescidine saldırı düzenlediği gün, Türk polisi de “çok tehlikeliler” süsü vermek amacıyla ağır silahlar eşliğinde askeri öğrencileri evlerinden toplayıp götürdü. 

Erdoğan, yeni kankası Herzog’a telefon etse belki dostunu kırmayıp İsrail polisini durdurabilir ama Türkiye’deki zulüm, AK Parti iktidarı değişmeden bitmez.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version