Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beyin yakan bir irrasyonellik

Beyin yakan bir irrasyonellik


YORUM | ALPER ENDER FIRAT

Sevgili Ahmet Gül “Sonsuz Rota” yazısından sonra Kanada’dan mesaj atmış “Bunlar sadece okulları değil sevgiyi, gönül dilini, hal şivesini de çaldılar” diyor. Evet sevgiyi, gönül dilini, hal şivesini çaldılar. Ama niye? İnsan neden böyle bir şey yapar?

Aradan bunca yıl geçmiş, terk ettikleri coğrafyalarda onlar hakkında hala iyilikten, güzellikten, hasretten başka bir şey söylenmeyen bu okulları, insanlığın hizmetinden niye çaldılar? Propaganda olsun diye söylemiyorum, bu en şedit karşıtlarının bile teslim ettiği bir haktı. Herkes de kabul ediyordu ki okullar ve öğretmenleri, iyilik ve barış doluydu, son derece fedakar ve samimi duygular taşıyordu, kanın, şiddetin, çatışmanın radikalizmin en önemli panzehiriydi. Öyle değil miydi? Bunun böyle olmadığını iddia edenler bunların tersi davranan tek bir okul, tek bir öğretmen, tek bir örnek gösterebilirler mi? Gösteremezler ve bunca yıldır gösteremediler de!

Gerçekten anlamak için soruyorum bu okulları ortadan kaldırmak için bütün gücüyle çabalayanlar ve bu hunhar çabaya susarak ya da aleni destek verenler, kendileriyle baş başa kaldıklarında aynada gördükleri yüzlerine nasıl bir mazeret uyduruyorlar? O mazeretlerin ne olduğunu inanın çok merak ediyorum.  

Onlar, şairin dediği gibi:

Issız sıcak çölleri, karşı karlı dağları

Çoktan aşıp gittiler, kayboldular uzakta

Bunca yol çiğnediler, hiç çiçek çiğnemediler. 

Tek bir kötü olayla anılmamış insanlara bu bitmeyen, dinmeyen, tükenmeyen öfkeniz nedendir? 

Size nasıl bir kötülük etmiş olabilirler hıncınız hiç yorulmuyor, eksilmiyor, azalmıyor? 

Mesela Vedat Milor sekiz yıldır ülkesinden ayrı Hakan Şükür gibi bir isme neden hala nefret besliyor? Bunu bize değil aynada kendi yüzüne açıklasın Hakan Şükür nasıl bir kötülük etmiş olabilir ki onu ülkenin herhangi bir yerine yakıştırmıyor.

Bu kinin nedeni Türkiye’de cemaatle anılan isimlerin Ergenekon davalarına destek vermesinden dolayı mıdır? Bir zamanlar ülkeyi kasıp kavuran faili meçhul cinayetlerinin aydınlatılma girişimlerine destek olduğumuz için mi öfkeleri dinmiyor? Ülkenin son Sovyet ülkesi olmaktan çıkıp Batı standartlarında bir hukuk devleti olmasını istediği için mi affedilmiyor? Ya da Türkiye’nin yönünü bir Ortadoğu otokrasisine çeviren hükümete itiraz ettiğimiz için mi? Hadi diyelim batı standardında bir ülke istemekle, gri alanlarda yaşayan bir devletin varlığına itiraz etmekle hata ettik. Bu hata bitmek tükenmek bilmeyen ölümcül bir kin için yeterli bir gerekçe midir? 

Ya siz depremde yapılanları bile üç haftada affedip unuttunuz. Kurtarma ekiplerini sahaya sürmeyen ve yüz binlerce insanın enkaz altında soğuktan ya da kurtarılmadığından ölmesine neden olanları bile iki ay içinde unuttunuz. Suruç’ta, Ankara Gar saldırısında yüzlerce arkadaşınızı öldürenlerin mevzusunu bile etmiyorsunuz. Unutup affettiğiniz şeyleri burada yazmaya kalksak ciltler dolusu kitap olur. İktidar ve muhalefet olarak kanlı bıçaklı olduğunuz herkesle İsrail’le, Rusya’ya, Mısırla, BAE’yle, Suudi Arabistan’la can ciğer kuzu sarması oldunuz. Ama bir iyilik hareketine, çocuklarını öldürecek kadar öfke dolu olmaya devam ediyorsunuz. Elbirliğiyle yüzlerce çocuğu öldürdüğünüz gibi Yusuf Kerim’e annesini vermiyorsunuz bu nasıl canavarca bir kindir arkadaş. 

Bu ülkede minicik çocuğa tecavüz edip öldürmek çok dert edilecek bir konu değildir, bir iki ah vah edilir sonra unutulur. Baba katili olursun, bütün gençleri uyuşturucu bataklığına düşürürsün, hırsızlık yapar yetim malı çalarsın, sübyancılık edersin hiç dert değil. İktidarı muhalefeti, aydını, gazetecisi herkes her şeyi unutup sineye çeker. Ama cemaate uzaktan selam verdiyse hiç kimse ama hiç kimse affetmez. Kaytan bıyıklarıyla gazeteciyim, solcuyum diye ortalıkta dolananlar kanlı katil ya da mafya olmasının önemi yok onların bir duruşu var cemaatten olmasın diye höykürür. Ya da İslam medeniyeti, kardeşiniz açken tok yatamazsınız diye bir sürü menkıbe anlatır sonra eşleri hapiste olanlara yardım edenlere öfke kusmukları saçar. 

Beyin yakan bir irrasyonellik ile karşı karşıyayız. Bu nefretin bu kinin rasyonel hiçbir açıklaması yok. İyilikten bu denli sadece şeytan nefret eder…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version