Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türk futbolunun sessiz devrimcisi: Ahmet Suat Özyazıcı

Türk futbolunun sessiz devrimcisi: Ahmet Suat Özyazıcı


YORUM | HASAN CÜCÜK 

Türkiye Süper Ligi (o yıllardaki adıyla Milli Lig) 1959’da start aldığında şampiyonluğun adresi hep İstanbul’un üç büyükleri oldu. Yıllar geçiyor ama adres değişmiyordu. Ta ki Ahmet Suat Özyazıcı ortaya çıkana kadar. 1975-76 sezonunda Türk futbolunda önemli bir kilometre taşı aşılıyordu. Şampiyonluk ilk kez İstanbul dışına çıkıp, Karadeniz’e demir atıyordu. 1973’te henüz 37 yaşında Trabzonspor’un teknik direktörü olan Ahmet Suat Özyazıcı, bir yıl sonra takımı 1. Lige taşıyacaktı. Şampiyonluk için ise 1.Lig’de bir yıl oynaması yetecekti. 1975-76 sezonunda gelen şampiyonluğun mimarı olan Özyazıcı, bordo-mavilerle tam 4 kez zirveyi gördü. Türk futbolunda derin iz bırakan Ahmet Suat Özyazıcı 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Dile kolay çiçeği burnundaki bir takımı şampiyonluğa ulaştırmak. Bunu başaran isim olarak adını Türk futbol tarihine yazdıran Ahmet Suat Özyazıcı 1 Ocak 1936’da dünyaya geldi. Futbola Yolspor’da başlayan Özyazıcı daha sonra İdmanocağı takımına geçti. İdmanocağı, İdmangücü ile birlikte şehrin en popüler iki takımıydı. 1967 yılında Trabzon takımlarının Trabzonspor çatısı altında birleşmesiyle Ahmet Suat Özyazıcı ilerde tarih yazacağı takımın formasını terletmeye başladı. 1967-72 arasında 2. Lig’de Trabzonspor formasını terletti. Futbola veda ettikten bir yıl sonra kendisini kalbinin takımının başında buldu. Daha önce iki kez 1. Lig’in kapısından dönen Trabzonspor, Özyazıcı yönetiminde adını 1973-74 sezonu sonunda 1. Lig’e yani şimdinin Süper Ligi’ne yazdırdı. 

Trabzonspor 2. Lig’de oynarken Türkiye Kupası’nda Fenerbahçe ile eşleşecekti. Çeyrek final mücadelesinin ilk ayağı Trabzon’da oynandı. 15 bin taraftarın tribünleri doldurduğu maçta bordo-maviler Fenerbahçe’ye adeta kök söktürdü. 90 dakika golsüz biterken, rövanşı 3-2 kazanan Fenerbahçe adını yarı finale yazdırdı. Fenerbahçe’nin efsane teknik adamlarından Brezilyalı Didi, ‘Ne işi var bu takımın 2. Lig’de?’ diye soracaktı. Ahmet Suat Özyazıcı ise aradan geçen onca yıl sonra bile ‘ofsayttan atılan golle elendik’ diyecekti. 

Trabzonspor, 1. Lig’deki ilk yılını 9. sırada tamamladı. İkinci sezonda Fenerbahçe’nin 3 puan önünde tarihinin ilk şampiyonluğuna ulaştı. Şampiyonluğun İstanbul dışına çıktığı sezonda, Özyazıcı yönetimindeki bordo-maviler üç büyüklere karşı oynadığı maçlardan puansız ayrılmadı. Galatasaray’ı iki maçta da yenerken, Fenerbahçe ve Beşiktaş’a karşı içerde galibiyet, dışarda beraberlik aldı. Ertesi sezon şampiyonluğun adresi yine Trabzon oldu. Bu başarı üç yıl üst üste tekrar ederken, üçüncü yılda takımın başında bir başka efsane Özkan Sümer vardı. 1979’da tekrar takımın başına geçen Özyazıcı bir yıl aradan sonra şampiyonluğu yeniden Trabzon’a taşıdı. Üçüncü kez Trabzonspor’u zirveye çıkartan Ahmet Suat Özyazıcı koltuğu bir kez daha Özkan Sümer’e bıraktı. Şampiyonluk serisi Özkan Sümer’le de devam etti. 1975-81 arasında Trabzonspor hanesine 5 şampiyonluk yazdırıyordu. Dile kolay 6 yılın 5’inde zirvede Trabzonspor adı vardı. Bu başarının bir numaralı mimarı Ahmet Suat Özyazıcı idi.

Takvim yaprakları 1981’i gösterdiğinde 4. Ahmet Suat Özyazıcı dönemi başladı. İlk iki yıl şampiyonluktan uzak kalan Trabzonspor, 1983-84 sezonunda 6. şampiyonluğuna ulaştı. Bir sonraki şampiyonluğun gelmesi için Trabzonspor 39 yıl bekleyecekti. Ahmet Suat Özyazıcı 7 kez Trabzonspor’u çalıştırdı. Bursaspor ve Sarıyer’i de çalıştıran Özyazıcı, eşofmanlarını son kez 1999-2000 sezonunda Trabzonspor’da giydi. Teknik adamlığa veda ettiğinde hanesinde; 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 4 Lig şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası, 2 Başbakanlık Kupası,  Kıbrıs Barış Kupası ve 2. Lig Şampiyonluğu vardı. Adını Türk futbol tarihine yazdıran Ahmet Suat Özyazıcı, uzun yıllar en fazla kupa kazanan teknik adam olma özelliğini kimseye kaptırmadı. Ta ki rekorunu Fatih Terim kırana kadar. Önce kramponlarını ardından eşofmanlarını çıkaran Ahmet Suat Özyazıcı, uzun yıllar nalbur dükkânı işletti. 

Türk futbolunda Anadolu İhtilali’ni gerçekleştiren Ahmet Suat Özyazıcı’nın başarısının altında öze dönüş vardı. Trabzon’un evlatları Trabzonspor için ter dökünce başarı gelecekti. Özyazıcı 4 kez şampiyonluk kupasını kaldıran oyuncuları için ‘’Kaliteli, özverili, iyi niyetli, canını dişine takarak oynuyorlardı. Mağlubiyeti asla kabul etmiyorlardı. Böyle ekip zor gelir bugün.’’ diyecekti.  Trabzonspor’un kuruluş yıllarında şehrin, ilk şampiyonlukla Karadeniz’in, peş peşe gelen şampiyonluklarla Türkiye’nin takımı olduğunu belirten Ahmet Hoca’ya göre, başarının korunması için oyuncuların en az yüzde 75’inin şehrin çocuğu olması gerekiyordu. Şartlardan dolayı mecburen özünden uzaklaşan Trabzonspor, 7. şampiyonluğu için 39 yıl bekleyecekti. 

Kendini ‘tatlı sert bir hoca’ olarak yorumlayan Ahmet Suat Özyazıcı, Türk futbolunda unutulmaz izler bırakıp 87 yaşında vefat etti. Allah rahmet eylesin. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version