Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Futbol artık Ukraynalıların meydan okuma sembolü 

Futbol artık Ukraynalıların meydan okuma sembolü 


YORUM | HASAN CÜCÜK

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bir yılı geride bıraktı. Rusya’nın kısa sürede Kiev’i ele geçireceği öngörüsü doğru çıkmadı. Savaşta bir yıl geride kalırken, belirsizlik ve ölümler hız kesmeden devam ediyor. Bir taraftan Ruslara karşı cephede savaşan Ukraynalılar, diğer taraftan hayattan kopmadan yaşamaya devam ediyor. Sadece cephede değil, hayatın her alanında Ruslara meydan okuyorlar. Futbol da bu meydan okumanın ve hayata tutunmanın sembolü oldu. 

Birkaç gün sonra Ukrayna Premier Lig’de bahar sezonu başlayacak. Geçen yıl 24 Şubat’ta başlayan işgal futbolu da vurmuştu. Bahar sezonu için gün sayılan günlerde gelen işgalle, sezon 18. haftada sonlanmıştı. Avrupa kupalarına gidecek takımlar, lig sıralamasına göre belirlenmiş ancak ilk sıradaki takım şampiyon sayılmamıştı. Bir anlamda Ukrayna Ligi’nde 2021-22 sezonu yok sayılmıştı. 

2022-23 sezonu savaşın gölgesinde sıkıntılı başladı. Güvenlik nedeniyle, maçlar farklı koşullarda oynanıyor. Öncelikle tribünlere seyirci alınmıyor. Maçların oynandığı tüm stadyumlara sığınak yapıldı. Hava saldırısı öncesi sirenler çaldığında, maç anında durduruluyor. Oyuncular ve hakemler sığınağa giriyor. Tehlike geçtiğinde maç yeniden başlıyor. Maçlar başkent Kiev’in de yer aldığı sadece dört bölgede oynanıyor. Desna Chernihiv ve FC Mariupol kulüpleri stadyumları tahrip edildiği için bu sezon ligde yer almadılar. Son şart ise, yerel askeri yönetim güvenlik onayı vermeden maçlar başlamıyor.

24 Ağustos’ta oynanan Rukh Lviv – Metalist Kharkiv maçı normal olarak başladı. Ancak ilk devrenin sonlarına doğru sirenlerin çalmasıyla maç durdu. Sığınağa giren oyuncular ve hakem tehlikenin geçmesiyle maç yeniden başladı. 90 dakikalık maçta oyun tam 4 kez füze saldırısından dolayı durmak zorunda kaldı. Maç ilk düdükten tam 4 saat 27 dakika sonra biterken, kazanan Kharkiv oldu.  Rukh Lviv – Metalist Kharkiv maçı, Ukrayna’da futbolun hangi şartlarda oynandığını gösteren bir örnek oldu. 

İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşayan Ukraynalı gazetecisi Andrew Todos, ‘’Rusya’nın taktiği Ukraynalıları korkutmak, insanları sürekli sığınaklara sokmak ve insan hayatını mümkün olduğunca parçalamaktır. Bu nedenle, futbolun Ukrayna topraklarındaki Ukrayna stadyumlarında oynanmaya devam etmesi Ukraynalıların meydan okumasının bir sembolüdür. Bu, hayatınızda normalliği korumakla ilgilidir ve bunu futbol oynayarak, konsere giderek, alışveriş yaparak ve arkadaşlarınızla bir kafede buluşarak yaparsınız.’’ diyor. Zorya Londonsk internet sitesini kuran Todos, birkaç yıldır Ukrayna futbolunu yakından takip, sitesi aracılığıyla tüm gelişmeleri futbolseverlere ulaştırıyor. 

Futbol cephedekiler içinde oldukça önem arz ediyor. Zira, birçok takımın öne çıkan taraftar grupları da cephede bulunuyor. Bir taraftan Ruslara karşı savaşırken, fırsat buldukları ilk anda telefonlarından maçları seyrediyor veya özetlerini izliyor. Kendilerinin cephede savaşırken, takımlarının sahada mücadelesiyle moralleri yükseliyor. 

Ligde 14 maçta topladığı 35 puanla liderlik koltuğunda oturan SK Dnipro 1’in basın sözcüsü Vadim Takhterin, askerlerin ve futbolcuların birbirine bağlı hissettiklerini belirterek, “Taburlardan birinin komutanıyla konuştum. Bana, ‘Oynamak zorundasınız çünkü askerlerimiz için önemli. Şu anda çok iyi hisleri yok, bu yüzden buna ihtiyaçları var’ dedi” açıklamasını yaptı. 

Pazartesi günü Ukrayna futbolunun kış tatili resmen bitecek. Ekim ayında oynanması gerekirken, Kiev’e düzenlenen füze saldırısından dolayı ertelenen FC Oleksandriya – Metalist 1925 müsabakasıyla Ukrayna futbolunun kış tatili resmen bitecek. 

Liderlik koltuğunda oturan Dnipro 1, Konferans Ligi’nde Kıbrıs Rum ekibi AEK Larnaka’ya play-off turunda elenerek veda etti. Rusya’nın Donbas bölgesini işgal etmesiyle Shakhtar Donetsk maçlarını 2014’ten beri kendi sahasında oynayamıyor. Avrupa kupalarındaki maçlarını Polonya’nın başkenti Varşova’nın Wojska Polskiego stadında oynuyor. Shakhtar oyuncularının çoğu Kiev’de yaşıyor ve bu hem çok fazla seyahat hem de aileden uzakta bir hayat sürmek demek. Ekim ayında Ruslar, Kiev’i şiddetli hava saldırısıyla vurduğunda Shakhtar, Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid’le oynamak için Polonya’da bulunuyordu. 

Savaş doğal olarak ligin kalitesini de vurdu. Her ne kadar futbol bir meydan okuma olsa da ligde yabancı oyuncu sayısı oldukça azaldı. Shakhtar kadrosunda bulunan 11 Brezilyalıdan 5’i temelli ayrılırken, 5’i kiralık olarak gönderildi. Kadroda sadece bir Brezilyalı kaldı. En büyük zararı Ukraynalı genç yetenekler görüyor. Doğal olarak Ukrayna futbolu gerileyecek ama futbol Ukrayna halkının ayakta olduğunun bir göstergesi olarak yıllar sonra bile anılacak. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version