Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Özgür Özel, Soylu’nun koltuğunu sağlamlaştırdı

Özgür Özel, Soylu’nun koltuğunu sağlamlaştırdı


HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında yeni iddialar ortaya attı. Soylu’nun müşaviri olan Emin Şen aracılığıyla 8 bin kişilik bir trol ordusu beslediği, bunları yönetenlere devletten ihale verildiğini açıkladı. Kritik soru şu: Bu iddialardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soylu’yu görevden alır mı?

Gelin önce CHP’li Özel’in 12 Ocak’ta ne açıkladığına özet olarak bakalım. 

Özel, bir gün önce çıktı ve “Suçişleri Bakanı” olarak nitelediği Süleyman Soylu hakkında çok önemli bir dosya açıklayacağını duyurdu. Bu dosyanın önemini vurgularken de, eğer başına bir şey gelir de basın toplantısı yapamazsa, açıklamaları için dosyayı üç arkadaşına verdiğini söyledi.

Bu açıklama beklentileri çok yukarılara çekti. Özel, ertesi gün kameraların karşısına geçtiğinde Soylu’nun sosyal medyada belirlenen hedeflere saldırmaları için 8 bin kişilik bir trol ordusu yönettiğini açıkladı

CHP’li Özel’in açıklamalarının en önemli kısmı, trol ordusu kurulması değildi. Özel’e göre asıl önemli olan, bu trol ordusunun başında Soylu’nun bakan müşaviri olan Emin Şen’in olmasıydı. 

Bu skandalın en önemli tarafıysa devlet memuru statüsünde olan Emin Şen’in, kurup yönettiği şirketlerin bulunması ve bu şirketlerin bakanlıktan ihaleler almasıydı. İddiaya göre, Şen’le bağlantılı şirketlerin aldığı paralarla bu troller finanse ediliyordu.

Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın sosyal medya hesaplarını da Soylu’nun adamı Emin Şen, “kot pantolonunun arka cebinde taşıdığı bir telefonla” yönetiyordu.

 

Türkiye’nin en kritik iki kurumunun hesabından atılan bu iki Tweet’in de, Emin Şen’in kot pantolonunun arka cebinde taşıdığı bir telefondan atıldığı ortaya çıkmış durumda. pic.twitter.com/vm83sKo2lT

— Özgür Özel (@eczozgurozel) January 13, 2023

CHP’li Özgür Özel’in açıklamasına göre doğrudan Emin Şen’e bağlı çalışan 25 kişilik çekirdek bir trol grubu var. Bunların Telegram grubunda oluşturdukları Ebabil Hareketi, İBB Kandil Kadrosu ve Derin Kuvvetler hesaplarında konular ele alınıp şekillendiriliyor sonra saldırıya geçmeleri için 8 bin kişiye dağıtılıyor.

Özel’in basın toplantısı devam ettiği sıralarda, İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesi önce erişime kapandı, ardından değişiklik yapılarak yeniden erişilir hale getirildi. 

Basın toplantısının sürdüğü sıralarda İçişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. Sosyal medyada @eminimsi adını kullanan Emin Şen’in devlet memuru olmadığı bildirildi. Gazeteciler, Özgür Özel’e sıcağı sıcağına bakanlık açıklamasını sordu.

 

Bakanlığın resmi sitesinde müşavir yazıyor, devletin valileri müşavir diye paylaşım yapıyor…
Yine de ancak müşavirliğini yalanlamaya çalışıyorlar.

Başka şeyleri yalanlasana Soylu.
Dünden beri niye ölü taklidi yapıyorsun?
“İhale almamıştır” desene.
“Trol ordusu yönetmez” desene. pic.twitter.com/i3TDGgvE5v

— Özgür Özel (@eczozgurozel) January 12, 2023

Bu çerçevede bir noktanın altını çizerek, ondan sonra Erdoğan, Bakan Soylu’yu niçin görevden almaz konusuna gelelim.

HER ŞEY GEZİ PARKI PROTESTOLAR İLE BAŞLADI

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, uzun süre sosyal medyayı etkisi olmayan bir alan diye küçümsedi. Başbakan olduğu dönemlerde bunu da açıkça ortaya koydu. 

İnternet haberciliğinin güç kazandığı dönemde bile bu mecraları yok saydı. Dahası, çevresindekilere de internet medyasına “yüz vermeyin” uyarısı yaptı. 

Erdoğan, 31 Mayıs 2013’te başlayan Gezi Parkı eylemlerinde sosyal medyanın gücünü gördü. Bu yolda AK Parti kanadının eksikliği ortaya çıktı. “Neymiş bu sosyal medya” dedikten sonra, “Biz de bir hazırlık yapalım. Neler yapılabilir görelim” talimatını verdi. 

Ancak yapılan hazırlıkları beğenmedi. Erdoğan, buna rağmen partiye Eylül 2012’de katılan ve partinin AR-GE’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun işe soyunması talimatını verdi. Soylu, hazırladığı ekiple 2014 Mart ayında yapılacak yerel seçimler için hazırlıklar yürüttü. 

16 Ekim 2013 tarihinde Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan Şehriban Oğhan’ın haberinde Soylu, sosyal medya için nasıl hazırlıklar yürüttüklerini detaylarıyla anlattı. 

Ne var ki AK Parti o dönemde büyük imkanlara rağmen sosyal medyadan istediği sonucu elde edemedi, konvansiyonel medya iktidar için daha verimli göründü. 

Bunun üzerine Erdoğan, sosyal medyayı kapatacaklarını duyurdu.

Sonradan trol ordusuna dönecek olan AK Parti’nin sosyal medya merkezi, o dönem gazetecilere gezdirildi. Sosyal medya merkezinin nasıl çalıştığına ilişkin bilgiler bizzat Süleyman Soylu tarafından anlatıldı.

Aynı dönemde medyada, “AKP’nin 6 bin kişilik sosyal medya ordusu var” şeklinde haberler yer aldı. 

ÖZEL’İN AÇIKLADIKLARI, SOYLU’YU ERDOĞAN’A DAHA ÇOK SEVDİRDİ

CHP’li Özel’in açıkladığı ve kamuoyunda “trol ordusu” diye adlandırılan yapının varlığı ve yaptığı işler, sizce Beştepe Sarayı’nın zirvelerinde sanıldığı gibi utanılacak işler olarak mı görülür? Soylu’ya yapılan öteki suçlamaların üzerine bardağı taşıran son damla etkisi mi yapar?

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in 2021’deki yaptığı açıklamaların AK Parti çevresinde nasıl etki uyandırdına yakından şahit oldum. Soylu’nun bir an önce görevinden istifa etmesi, kendi ayrılmıyorsa Erdoğan’ın mutlaka görevden alması gerektiği çok konuşuldu.

Bu diyalogları yakından takip etmiş biri olarak söylüyorum, Özel’in son yaptığı açıklamaların, kamuoyu vicdanında bir karşılığı var. Ancak Erdoğan nezdinde Soylu’nun konumunu zerre kadar sarsmaz. 

Niye sarsmayacağını birkaç cümleyle özetleyeyim.

💡 Muhalefet trol dese de AK Parti bunları dijital dünyanın ordusu olarak görüyor. Bu alanın sahipsiz bırakılamayacağından hareketle, önemli bir görev yaptıklarına inanıyorlar.
💡 Sadece İçişleri Bakanlığı bünyesinde değil, AK Parti Genel Merkezi’nde ve Beştepe Sarayı’nda sosyal medya grupları var. Bu grupların öncelikli görevi, iktidar icraatlarını anlatmak gibi görünse de asıl amaçları muhalifleri etkisizleştirmek.
💡 Türkiye seçime gidiyor. Erdoğan’ın “Sen yık, mahkeme kararı arkadan gelsin” diyen eli sopalı Soylu’ya, öteki bütün bakanlardan daha fazla ihtiyacı var. Jandarma ve Emniyet genel müdürlüklerini bünyesinde taşıyan bakanlık, Erdoğan için şu dönemde başkasına teslim edilemez.
💡 Seçim ve sandık güvenliğinin, Saray’ın istediği gibi sağlanması için Soylu’ya ihtiyaç var.
💡 Bir başka nokta daha var. Erdoğan, bugüne kadar muhalefet istedi diye hiçbir bakanı görevden almadı. 

İşin özeti, Özgür Özel’in açıkladığı trol ordusu iddiası, İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’nun koltuğu sallanıyorsa bile sağlamlaşmış oldu. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version