Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan, MHP’yi esir aldı

Erdoğan, MHP’yi esir aldı


YORUM | ALPER ENDER FIRAT

Sinan Ateş cinayetinin savcısı değiştirildi, MHP il teşkilatlarını bolca ziyaret eden ve fotoğraflar çektiren yeni savcı Durdu Özer’in gelir gelmez ilk işi Olcay Kılavuz’un evinde yakalanan Tolga Demirbaş’ı salıvermek oldu. Bu gelişme, -en azından seçimlere kadar- Sinan Ateş cinayetinin nereye evrileceğini göstermekle beraber, Erdoğan’ın MHP’den istediğini aldığı şeklinde de yorumlanabilir. 

Şimdilik görünen o ki MHP, Erdoğan’ın seçim hamlelerine karşı sesini fazla yükseltmeyecek, cızlamayacak, tam uyumla çalışmaya devam edecek. 

Ama Sinan Ateş cinayetinin tamamen sümenaltı edileceğini hiç zannetmiyorum. Bu cinayetin Türk siyaseti açısından, bugün ve yakın gelecekte, göründüğünden çok daha büyük sonuçlar doğuracağı kanaatindeyim. Suç ortağı MHP hakkında Recep T. Erdoğan’ın eline çok büyük kozlar geçti ve zamanı geldiğinde MHP’den kurtulmak için kullanabileceği bir argüman olarak kenarda tutacaktır. 

Ateş cinayeti, MHP eliyle ülkenin kılcal damarlarına kadar bir pislik deryası haline getirildiğini göz önüne serdi. Koalisyon ortağı bir partinin uyuşturucu ticaretini nasıl organize ettiği, bu yolla nasıl korkunç paralar kazandığı, kamu araç ve personelinin, uyuşturucu ticaretinde ve adam öldürmekte nasıl kullanıldığı kısmen de olsa deşifre oldu. Bir mafya örgütlenmesi için bile ağır sayılacak işler iktidar imkanları ve koruması altında yapılıyor. Zıvanadan çıkan kirli organizasyonun, gemi iyice azıya aldığını hep beraber görmüş olduk. 

AKP Genel Başkanı Recep T. Erdoğan soruşturma dosyasını ilk etapta seçim bitene kadar MHP’yi dizginlemekte kullanacaktır. Erdoğan, HDP’nin nasıl kritik bir pozisyonda olduğunun çok farkında ve bir şekilde lehine kullanmak istiyor. Yani HDP, AKP’ye destek vermese bile muhalefet bloğundan ayrı durması ve seçimlere kendi adayıyla girmesi iktidarın çok büyük işine yarayacak. Tam bu sırada MHP baskısıyla partiyi kapattırmak o kitlenin bütünüyle karşı tarafa geçmesi demektir ki, Recep’in asla isteyeceği bir durum değildir. Bundan sonra muhtemelen HDP’nin kapatılması konusunu en azından seçim sonrasına kadar konuşmayacağız diye tahmin ediyorum. 

Ancak bu cinayet Erdoğan’ın asıl seçimlerden sonra çok işine yarayacaktır. Herkesin bildiği gibi Erdoğan’ın bugüne kadar ittifak ettiği herkes ile işi biter bitmez düşman olmuş, iktidarın yaptığı bütün suçu ortağının üzerine yükleyip kenara çekilmiştir. Bu durumdan MHP’nin de kurtulması mümkün görünmüyor. Seçimleri kazandıktan sonra ilk yapacağı şey Sinan Ateş cinayetini kullanarak, 15 Temmuz’un da içinde olduğu bütün günahları MHP’li ortaklarının üzerine yıkıp kendine yeni bir sayfa açmak olacaktır. 

Öyle anlaşılıyor ki Recep T. Erdoğan Sinan Ateş cinayetiyle bir kez daha ortaya dökülen ortağının boğazına kadar bulaştığı narko ticaret ve kriminal olaylarla ilgili, dosyalar tutturuyor. Bu mesele kamuoyunda bütün boyutlarıyla tartışılmıyor olsa da öyle anlaşılıyor ki AKP Genel Başkanının arşivine hepsi bir bir giriyor. 

Şu bir gerçek ki AKP Genel Başkanı, MHP’nin artık taşınmaz bir kambur olduğunu düşünüyor. Seçimi kazandıktan sonra MHP’den kurtulma sürecine gireceğini tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. Ama MHP ittifak ettiği diğer kesimlere benzer mi, eli kolu bağlı oturup Erdoğan’ı mı bekler bilemiyoruz. 

Bunları yapabilmesi için AKP Genel Başkanı’nın elbette önce seçimleri kazanması gerekiyor ve seçimlere kadar ortaklıkta toz kaldırmanın bir anlamı yok. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version