Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tarih hep kazananını yazmaz 

Tarih hep kazananını yazmaz 


YORUM | HASAN CÜCÜK

Katar’da 20 Kasım’da başlayan 22. FIFA Dünya Kupası’nda artık sona geldik. Arjantin–Fransa şampiyonluk için sahaya çıkacak. Fransa üst üste ikinci kez kupaya uzanmaya çalışırken, Arjantin ise ‘Dünya Kupası’nda son kez sahne aldığını’ açıklayan Messi’yi kupa ile uğurlamak isteyecek. Tarih elbette kazanını yazar. Ancak her zaman değil. Turnuvaya iz bırakan ekipler de şampiyon kadar olmasa da konuşulur ve hatırlanır. Bir anlamda turnuva sadece şampiyondan ibaret olmuyor. İçinde birçok hikayeyi barındırıyor. Tıpkı Fas ve Hırvatistan gibi. 

Hırvatlar, Yugoslavya’nın dağılmasıyla futbol sahnesine 90’lı yılların ortasında çıktı. İlk kez adını Euro 96’da duyurduktan sonra 1998 Dünya Kupası’nda tarih yazıp üçüncü oldular. Prosinecki, Boban ve Suker gibi Avrupa futbolunun gözde isimleriyle kupaya damgasını vuran Hırvatların, bir daha aynı başarıyı göstereceğine ihtimal verilmiyordu. 1994 Dünya Kupası’na damga vuran İsveç ve Bulgaristan’ın akıbetini Hırvatlar da yaşayacaktı. Bu beklenti ilerleyen yıllarda boşa çıktı. 4 milyonluk küçük ülke sadece Avrupa’nın değil dünyanın da sayılı ekiplerinden biri oldu. 

Rusya 2018’te finali gören Hırvatlar, Fransa’ya yenilirken en az şampiyon kadar konuşuldular. Hırvatlara final yolunu açan Luka Modric, hem turnuvanın hem de 2018 yılının en iyisi oyuncusu seçilip Altın Top’un sahibi oldu. 33 yaşında bu onura ulaşan Modric, 2008’ten itibaren Messi–Ronaldo arasında el değiştiren Altın Top’ta araya girmeyi başaran ilk isim oldu. 1998’de üçüncülükle başlayan Dünya Kupası serüveninde başarı çıtasını 2018’te ikinciliğe taşıyan Hırvatlar’ın hikayesinin Katar 2022’de nasıl şekilleneceği merak ediliyordu. Zira, artık 37’sinde bir Modric vardı. Dahası 4 yıl önceki ekibin önemli parçalarından Ivan Rakitic yoktu. 

Modric, 37’sinde olsa da yine sahada en çok koşan oyunculardan biri oldu. Futbol zekasına, fiziki durumu eşlik etmede zorlansa da takımını son dört arasına yazdırmayı başardı. Sadece Modric mi? Turnuvaya isimsiz olarak başlayan ve kurtardığı 4 penaltıyla devlerin listesine giren kaleci Dominik Livakovic. 20 yaşında yılların usta stoperlerine taş çıkartan performans ortaya koyan Gvardiol. 33’lük Ivan Perisic. Hırvatistan’ın başarısında rol oynadı. Şimdi soralım; Almanya, İspanya, Hollanda ve Belçika’nın döküldüğü Katar’da Hırvatistan’ın final kapısından dönmesi sıradan mı? 

Fas ayrı bir başarı hikayesi olacak. En az şampiyon kadar konuşulacak. Hem Arjantin hem de Fransa iki kez kupayı kazandı. Biri kupa sayısını üçe çıkaracak. Kupa sürpriz bir şampiyona gitmeyecek. Her iki ekipte zaten en büyük favorilerdendi. Ancak Fas öylemi? Dünya Kupası tarihinde Afrika ülkelerinin başarısı fazla yer tutmadı. Çeyrek finali gören ülke sayısı bir elin parmaklarına ulaşmıyordu. Hepi topu 3 ülke adını son 8 takım arasına yazdırmıştı. Kamerun, Senegal ve Gana adlarının yanına Fas mı gelecekti? Elbette pek ihtimal dahilinde değildi. 

Sadece 3 aydır takımı çalıştıran bir hocayla Katar’a gelen Fas’tan ziyade başarıya en yakın ekip son Afrika Uluslar Kupası şampiyonu Senegal’di. Yıldızı Sadio Mane’nin yokluğu Senegal’in gücüne ciddi bir darbe vuruyordu. Fas tarih yazmaya grup aşamasında başladı. Belçika ve Hırvatistan’ı geride bırakıp grup lideri oldu. Son 16 turunda İspanya, çeyrek finalde Portekiz engelini aştı. Kalecisi Bounou, defans Achraf Hakimi, orta saha oyuncusu Sofyan Amrabat, sağ açık Hakim Ziyech ve elbette teknik patron Walid Regragui kupaya damga vurdu. Final rüyasına ancak Fransa engel olabildi. 

Yıllar geçse de Fas’ın bu tarihi başarısı kupanın unutulmazları arasında anılacak. İlk kez Afrika’dan bir ülke yarı final gördü. Bu onurun sahibi artık Fas. Ancak bir başka Afrika ülkesi finale kalırsa, Fas’ın başarısı ikinci plana düşecek. 

Almanya ve Belçika’nın grup aşamasında Katar’a veda etmesi… Japonya’nın Almanya’yı, Suudi Arabistan’ın Arjantin’i yenmesi… Son 16 turuna tüm kıtalardan ülkelerin kalması…. Fas’a elenen Portekiz’de Ronaldo’nun gözyaşları… Katar’dan hafızalarda kalacak. Hırvatistan ve Fas’ın başarısı daha derin izler bırakacak. Hem de en az şampiyon kadar. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version