Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Neden şimdi?

Neden şimdi?


YORUM | LEVENT KENEZ

İktidarın seçimler için her partiye yönelik ayrı bir stratejisinin olduğu malum. CHP’yi AKP ağzıyla milli ve yerli hatta Atatürkçü bulmayan eski partililer, İYİ Parti’ye bizzat Erdoğan’ın daveti, AKP’den ayrılarak kurulan partilerdeki tanınan kişilere yuvaya dönme karşılığında cazip teklifler medyada yer aldı. Seçime  kadar iktidarın daha bir çok hamle ve oyununa  tanık olacağız.

İktidarın en çok kafa yorduğu parti şüphesiz kilit konumdaki  HDP. HDP ile 6’lı masanın arasını açmaktan, kapatma davasına, olası bir Suriye’ye operasyonla tırmananacak Kürt düşmanlığı ile HDP’nin daha da şeytanlaştırılması planlarına kadar birçok şey ilk akla gelenler. Ama şu sıralarda Kürt siyasi hareketinde tartışılan konu Demirtaş.

Eşbaşkan Mithat Sancar, pazar günü yayınlanan BBC Türkçe röportajında Selahattin Demirtaş ile aralarında bir sorun olmadığını söyledi ve “sadece iletişimden kaynaklanan bazı aslında fikir farklılıkları normaldir, olabilir ancak kamuoyunda varsayıldığı gibi bir farklılık yok” dedi.

İstiklal’deki patlamadan sonra İçişleri bakanından önce olayı Twitter hesabında kınayan Demirtaş ile HDP’nin bir iletişim sorunu yaşadığına inanmak zor.   

Demirtaş’ın geçtiğimiz ay hasta babasını ziyaret için özel jetle Edirne’den alınarak Diyarbakır’a götürülmesi Demirtaş ile devlet arasında bir takım diyaloğun ve yakınlaşmanın olduğuna yorulmuştu. Diğer mahkumlardan esirgenen bu hakkın Demirtaş’a bir jest olarak sunulduğu ifade edilmişti.

Demirtaş, 2016 yılında aynı uçakla Edirne’ye getirildiğini belirterek “Hapse konulurken de mi jest yaptılar?” diyerek iddiaları reddetmişti. 

Aralık başında Kobani davası duruşmasında Demirtaş’ın bir açıklaması gündeme bomba gibi düştü. “Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı, reddettim” başlıkları ile verilen haberi duyan herkes bunun yeni bir teklif olduğunu sandı. Halbuki birçok önde gelen HDP’linin ve Kürt siyasi hareketini yakından takip edenlerin bildiği gibi Demirtaş’ın kastettiği görüşme teklifi 2014 yılına aitti.

MİT başkanı Hakan Fidan’ın Demirtaş ile görüşme talebi Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla geliyor ve Demirtaş tarafından reddediliyor.

Öcalan’ın 2016’da yayınlanan görüşme notlarında görülüyor ki Öcalan bu durumdan memnun değil. 

 

“Ama devlet yetkilisi Selahattin Bey’le görüşmek istemiş. (Sırrı Süreyya Önder’e dönerek) Siz sanırım Hakan Bey ile görüşmüşsünüz, kendisi Selahattin Bey ile de görüşmek istemiş. Selahattin neden görüşmemiş? İki eli kanda da olsa görüşmeliydi. Böyle yaparak acemiliğini ortaya koydu. Kurumsal kimliğini en basit yöntemlerle (kutular vb.) ortaya koyarsan oyunun oranını düşürürsün. Muhalefeti daha bilinçli yapmak gerekir. Erdoğan’a yönelik muhalefeti ben yürütüyorum.”

“Selahattin örgüt terbiyesini bilir. Selahattin’e özel selamlarımı söyleyin. Eleştirilerim yapıcıdır. Daha yoğun katılmalıdır.”

Demirtaş da mahkemedeki açıklamalarında konunun İmralı’da Öcalan’a iletilerek kendisi aleyhine tartışma yaratıldığını söylüyor.“Bizden geri adım ve teslimiyet beklemesinler. Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı. Benden küçük bir Öcalan çıkarmaya çalıştılar. Biz biziz, Öcalan Öcalan’dır. Öcalan’ın Ortadoğu siyasetini etkileyecek gücü ve misyonu var. Biz de halkın siyasi temsilcileri olarak parlamentoda çözüm aktörüyüz” diye konuştu.

Ancak Demirtaş, Gazete Duvar’da çarşamba günü yayınlanan yazısında ise mahkemede anlattıklarından  farklı bir şey söylüyor, görüşme teklifini kendisinin o şekilde yorumladığına açıklık getirerek bir nevi kendisini tekzip ediyor: 

“Talep edilen görüşmenin konusu da ‘Demirtaş ile görüşüp onu Öcalan’ın yerine Çözüm Sürecinin muhatabı olarak görmek istiyoruz’ şeklinde açık bir dille ifade edilmemişti. ‘Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde liderlik özellikleri görüldü, kendisiyle daha farklı bir süreç değerlendirmesi yapmak isteriz’ tarzında, diplomatik bir dille iletilmiş bir mesajdı.”

Şimdi karşımıza şöyle bir durum çıkıyor. Demirtaş, MİT’in kendisini Öcalan’ın yerine ikame etmek için teklif yaptığını ve reddettiğini söylüyor. Öcalan ise görüşmediği için Demirtaş’ı eleştiriyor, ben kendisini büyütüyorum o acemilik yapıyor, diyor. Daha sonra Demirtaş kendisi kaleme aldığı yazıda teklifin mahiyetinin mahkemede anlattığından farklı olduğunu kendisi belirtiyor.

Demirtaş uzun bir süredir Kürt siyasi hareketinin İmralı ve Kandil’e daha yakın cenahından ciddi eleştirilere muhatap. Hatırlarsanız son olarak, Demirtaş’ın Mersin’deki polisevine yapılan saldırıyı kınamasından sonra PKK kontrolündeki sitelerden kendisine münafık denmişti. 

Peki, Demirtaş, MİT görüşme teklifini neden şimdi gündeme getirdi? Pekala çok önceleri de bunu dile getirebileceği gündem ve ortamı vardı. 

Bunu Segbis aracılığıyla Öcalan’la görüşme dilekçesi ile birlikte değerlendirmek gerekiyor. 

Demirtaş, HDP ve PKK cenahına diyor ki bakın ben satsaydım zamanında satardım. Ben devlet ile işbirliği yapmadığım için hapse girdim. Öcalan ile görüşme dilekçesi vererek büyük ihtimalle reddedileceği bile bile bir manevra yapıyor ve lider olarak Öcalan’ın varlığını bir kez daha teyit ediyor. Yani benden bir hain çıkaramazsınız diyor.

Erdoğan’ın “Edirne’deki, hesabı İmralı’dakine verecek” derken kürsüde siyaseten bir şeylerden bahsetmiyor. Pek tabii ki istihbarat notlarından gelen bir bilgiye dayanarak bunu söylüyor.

Anlaşılan Demirtaş’ın üzerinde büyük bir baskı var. İstanbul seçimlerinde Demirtaş’ın etkisini somut olarak gören hükümetin yaklaşan seçimlerde aynı etkiyi sergilememesi için Demirtaş’ı eski arkadaşları ile vurmayı planladıkları görülüyor. Buna şu an tecrit altında olduğu bilinen Öcalan’ın seçim döneminde açıklamalar yaparak Demirtaş’ı hedef alması bile ihtimal.

Demirtaş’ı, devlet ile işbirliği yapan hain ile kendi siyasi geleceği ve popülaritesi için örgüte ihanet eden hain arasında bir tercihe zorladıkları aşikar. İhanetten ihanet beğenme arasındaki Demirtaş’ın  hem silahı reddetme hem de bu iktidardan kurtulma olarak özetlenebilecek mevcut duruşunu sürdürüp sürdürmeyeceği bir seçim yapıp yapmadığını gösterecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version