Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Anlaşmanın geri kalanı

Anlaşmanın geri kalanı


YORUM | ALPER ENDER FIRAT

Hükümetin zincir marketlere, zincir marketler içinde de BİM, A-101 ve ŞOK gibi sahiplerinin muhafazakar mahalleden olan şirketlere savaş açmasını hâlâ anlayabilmiş değilim. Hele de ucuz ürün satmakla şöhret bulmuş bu marketlere enflasyona sebep olduğu bahanesiyle savaş açmasının anlaşılır bir tarafı yok. Bu durum 2013 tarihinde durup dururken absürt bir bahaneyle dershaneleri kapatmak istemesine benziyor. Hatırlayacaksınız, dershaneleri kapatma gerekçesi olarak vatandaşların bu dershanelere para bulmak için ineklerini sattığını, vatandaşı korumak için böyle bir karar aldıklarını söylemişti. 

İktidar üç harfli marketlere neden savaş açmıştır? Bunların iktidarın sözünü dinlemeyen bir pozisyonda olduklarını hiç sanmıyorum. Hatta öyle tahmin ediyorum ki Recep’in istediği haracı da düzenli olarak ödüyorlardır. Yani iktidarla polemiğe girmektense haracı arttırmaya bile razı olabileceklerini düşünüyorum. Buna rağmen hükümetin ateşinden neden kendilerini koruyamadılar? Bazı sosyal medya hesaplarında, muhalefet temsilcileriyle görüştükleri, iktidarın buna kızdığı yazılıp çizilse de böyle bir kavgayı anlaşılır kılmıyor. 

Muhafazakar marketlere iktidar cephesinden ateş açılmasıyla eş zamanlı olarak, 6 yaşında evlendirilen çocuk üzerinden cemaat ve tarikatlar yeniden tartışılmaya başladı. İlk başlarda bu olayda tarikatları savunan hükümet yanlısı troller de bir anda çark edip, meğer olaylar doğruymuş daha neler var neler türünden mesajlar atmaya başladı. Trol tayfasının aniden çark etmesi insana Dezenformasyon Başkanlığı tarafından ikaz edildiğini düşündürüyor. 

AKP iktidarı, Ergenekon ve derin devletle anlaştığında masada sadece Hizmet Hareketi yoktu. Erdoğan onlarla bütün tarikat ve cemaatlerin hakkından geleceği üzerine anlaşmaya varmıştı. Derin devlet Erdoğan’a iktidarı getirecek, o da buna karşılık bütün tarikat ve cemaatlerin hakkından gelecekti. Doğu Perinçek’in hapisten çıktığı zaman yaptığı konuşmayı hatırlayacaksınız, bütün cemaat ve tarikatların kökünü kazıyacaklarını bağıra bağıra söylüyordu. Perinçek o sözleri muhtemelen işte bu anlaşmaya dayanarak söylemişti. 

Yine hatırlayacaksınız Meclis Başkanı Mustafa Şentop Temmuz 2022’de yaptığı açıklamada Hizmet Hareketine yapılan soykırımdan bahsederken bunun bir devlet kararı olduğunu söylemişti. Şentop’un bahsini ettiği bu devlet muhtemelen sadece hizmet hareketiyle ilgili karar almadı. Bu devletin zihinsel kodları muhtemelen dini olan her şeyden rahatsızlık duyuyor. 

Zincir marketlere karşı operasyonun, MHP ve ona bağlı mafyatik yapılanmalar üzerinden yürütüldüğünü gözlemlemek mümkün. Sebepsiz yere zincir marketlere açılan savaş, ardından başlatılan tarikat tartışmaları insanın aklına anlaşmanın geri kalanı yürürlüğe mi girdi diye düşündürüyor. Ortakları Recep T. Erdoğan’dan anlaşmanın geri kalanının gerekliliklerini yerine getirmelerini istiyor olmasın? 

Zincir Marketler içinde sadece sahipleri muhafazakar olanların hedef alınması, tarikat tartışmalarından trollerin aniden tornistan yapıp söylenenlerin hepsi doğru hatta eksik demeye başlaması akla bunları getiriyor. Tahmin ediyorum bundan sonra cemaat ve tarikatlarla ilgili farklı gelişmeleri izleyeceğiz. 

Ancak Recep T. Erdoğan’ın tam da seçimlere giderken böyle bir meselenin içine girmesi için bir yerlerden seçimi masada kazanma garantisi alması gerekir. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version