Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Muhalefet bir Garo Paylan olabilse…

Muhalefet bir Garo Paylan olabilse…


HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY

Garo Paylan… Eğitimci, işletmeci, Ermeni asıllı milletvekili. Bu üç beş kelimeye sığdırdığım tanım Garo Paylan’ı anlatmaya yetmekten çok uzak ve sığ kalır. Garo, bu toprakların vicdanı sayılabilecek bir insan. 

“Nereden çıktı bu Garo Paylan güzellemesi”, “Şimdi de Ermenilere mi övgü yağdırıyorsun” diyen ön yargılılara diyecek bir şeyim yok. Onlar, kendi mahallelerinin güzelliğini birbirlerine anlatmaya devam etsinler. Rahmetli Çetin Altan’ın tabiriyle “Türkün Türk’e propagandasını” yapa dursunlar.

Ölçüsü insanlığın evrensel değerleri olanların anlayabilecekleri Garo Paylan, 7 Haziran 2015’te seçildiğinde, 54 yıl aradan sonra Meclis’e giren ilk Ermeni asıllı milletvekili oldu. Önce İstanbul’u, 2018’den beri de Diyarbakır’ı temsilen Parlamento’da.

Amacım bir Garo Paylan portresi yazmak değil. Tele1’de Gökmen Karadağ’ın programında İYİ Partili Turhan Çömez ile aralarında geçen konuşmayı izledikten sonra bu vicdanlı insana daha yakından birlikte bakmamız gerektiğini düşündüm. 

NEBATİ: GARO BEY, REFAH PARTİSİNE OY VERDİ

İsmini Malatyalı dedesi Yemenici Garabet’ten alan Garo Paylan, bu ülkede azınlık ve mazlumlara neler yapıldığını aileden yaşayarak bildiği için hayatını ezilenlerden yana tavır takınarak geçirdi. 

Siyasetçi olarak bunun en canlı şahidi Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati. Böyle bir konuyla Nebati’nin ne alakası var demeyin. Bakın paylaşayım.

Nurettin Nebati, kapatılan Refah Partisi’nin Bakırköy ilçe başkanı. Daha sonra kapatılan Fazilet Partisi’nin de aynı bölgede ilçe başkanlığı yaptı. Garo Paylan ise Bakırköy sınırları içinde yer alan Yeşilköylü bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. 

Paylan, o dönem Yeşilköy’deki Ermeni eğitim kurumlarının koordinatörlüğünü yapıyor. Refah-Fazilet geleneği de o zamanlar, şimdi HDP’nin yaptığının bir benzerini yapıyor ve azınlıklara kucak açıp ses olmaya çalışıyordu. Fazilet Partisi, bunun bir göstergesi olarak  Ermeni bir vatandaşı, il genel meclisi üyeliği için seçilebilecek sırada aday göstermişlerdi.

18 Nisan 1999 Yerel Seçimleri propaganda döneminde bölgede Nebati ile Paylan’ın yolları sık sık kesişiyor. Paylan, Nebati’ye haksızlıklara maruz bırakıldıkları için Fazilet Partisi’ne oy verdiğini söylüyor.

Nebati, bu hatırasını geçtiğimiz günlerde Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda anlattı. Paylan da olayı doğruladı ve “Siz o zaman mağdurdunuz ve ben sizin yanınızda yer aldım. Şimdi zalim oldunuz, bütün kredinizi tükettiniz” karşılığını verdi.

Çok uzun değil, daha bundan bir asır kadar önce Anadolu topraklarında yaşayanların üçte biri Rum, Ermeni, Yahudi gibi toplumlardan oluşuyordu. Sonra dünya ile birlikte bu topraklar da harmanlandı. 

Bu toprağın kıdemlileri sonra şu ya da bu sebeplerle Anadolu’yu terk etmek zorunda kaldı. Şu anda her biri dünyanın dört bir yanına yayılmış durumda. Garo Paylan, her şeye rağmen burada kalma cesaretini gösteren binde birlik nüfus diliminde yer alanlardan…

Garo Paylan, iktidar kanadına mensup medyada kendisine yer bulamaz. Sanıldığının aksine muhalif kanallar da pek iltifat etmiyor. Bunlara göre, Paylan’ın sırtında iki kambur var, hem Ermeni hem HDP’li… 

Başka yönden bakacak olursak, aslında Paylan tam bir ezilen kesim temsilcisi. 

TURHAN ÇÖMEZ-GARO PAYLAN TARTIŞMASININ HATIRLATTIKLARI

Muhalif kesim içinde en vicdanlı gazetecilerden olan Gökmen Karadağ, Tele1’deki ‘Açıkça’ programına önceki akşam farklı isimlerle beraber çiçeği burnunda İYİ Parti Genel Başkanı Danışmanı Turhan Çömez ve HDP’li Garo Paylan’ı da çağırdı.

2010 yılından bu yana İngiltere’de yaşamak durumunda kalan Dr. Turhan Çömez, bir süreden bu yana siyasete ısınma hazırlığındaydı. Sonra 2023 seçimlerinde aktif siyaset yapacağını belirterek Türkiye’ye geldi ve İYİ Parti’ye katıldı. 

Daha önce son derece özgürlükçü yaklaşımlar içinde bulunan Turhan Çömez, İYİ Parti’ye katıldıktan sonra ilginç bir değişim yaşadı. Anlaşıldığı kadarıyla İYİ Parti’yi kendi fikirlerini ortaya koyacağı bir yapı değil, bulunduğu ortama göre şekilleneceği bir platform olarak görüyor. 

Çömez’in toplumsal konulara yaklaşımı kısa sürede İYİ Parti’nin sığ tavrına dönüştü. Bunun en bariz örneğini de Tele1’deki programda ortaya koydu. 

Devletin özellikle de MHP geleneğinin on yıllardan bu yana dile getirdiği bakış açısını noktasına virgülüne dokunmadan sergiledi. Çömez, süslü, yaldızlı bir dizi laftan öteye gitmeyen, sorunlara çözüm bulmaktan uzak laf öbekleri sıraladı… 

 

İYİ Partili Turhan Çömez, HDP’li Garo Paylan’ın yüzüne konuştu:

📌 İYİ Parti, Kürtleri ayrı tutuyor. HDP ve politikalarını, arkasındaki güçlerini ayrı tutuyor.

📌 HDP’nin karnesinde kocaman bir sıfır var.

📌 Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir anlayışı takdir görmez. pic.twitter.com/7b6Sz64ay2

— Milliyetçi Odak (@MilliyetciOdak) November 7, 2022

Bu söyledikleri kişisel, ya da temsil ettiği partisinin görüşleri olabilir. Bu ayrı bir konu. Ama ülkeyi Tek Adam rejiminden kurtarabilecek bir umut ışığı doğmuşken, muhalefete mensup partilerin kendi aralarında birlikteliğin yollarını aramak yerine sadece kendi partisinin tabanını hedefleyen laflar etmeyi seçmesi akıl alır gibi değil.

Çömez, HDP’nin tutumundan ve söylemlerinden rahatsız olduklarını ifade etti. Garo Paylan da bir HDP’li olarak aynı sertlikte cevap verebilirdi. Konuşmaya girişi tam da öyle gibiydi. “Bilmukabele Turhan Bey. Biz de sizden rahatsızız” dedi. Sonrasında ise MHP zihniyetinden kopamamış İYİ Partilileri rahatsız edecek güzellikte sözler etti:

 

Turhan Çömez: “HDP’nin tutumundan ve söylemlerinden rahatsızız”

Garo Paylan: “Bilmukabele Turhan Bey, biz de sizden rahatsızız ama birbirimize muhtacız. Bağrımıza taş basıyoruz ama Erdoğan’ı devirmek için birbirimize muhtacız” pic.twitter.com/q5Y2BSXvHQ

— Seçim 2023 (@secimtr2023) November 11, 2022

“Ama birbirimize muhtacız. Bağrımıza taş basıyoruz ama Erdoğan’ı devirmek için birbirimize muhtacız.”

PAYLAN: İYİ PARTİLİLER BİZE SORUYOR

Garo Paylan, Anadolu’nun hemen her yerini dolaşan bir siyasetçi. Bu gezileri sırasında İYİ Partililerin yolda kendilerini çevirip “Bir araya gelin” dediklerini hatırlattı. Tek Adam rejimine son vermenin HDP’siz olmayacağına vurgu yapan Paylan, “Geç kalmış durumda değiliz. Ortak adayda uzlaşırsak rüzgârı arkamıza alır seçimi kazanabiliriz” diyor.

 

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan:

“İYİ Parti’liler bizi yolda çeviriyorlar, bir araya gelin diyorlar. Geç kalmış durumda değiliz. Ortak adayda uzlaşırsak rüzgarı arkamıza alır seçimi kazanabiliriz.HDP’siz olmaz, Erdoğan devrilmez.” pic.twitter.com/Z0mcQe5Yn2

— Selâmi Haktan (@slmhktn) November 7, 2022

Garo Paylan, ülkeyi aydınlığa götürebilecek yolu gösterirken, İYİ Parti zihniyeti iktidarın belirleyip muhalefet için uygun gördüğü bir çerçevede yol almayı seçiyor. İYİ Parti’nin, 6’lı masanın ufkunu iktidarın belirlediği alanda yürümeye zorlamasından bu yana Millet İttifakı yerinde saymaya başladı.

Millet İttifakı, Meral Akşener’i küstürüp masayı dağıtmasına fırsat vermeden Kemal Kılıçdaroğlu-Ali Babacan-Temel Karamollaoğlu yaklaşımına oturtmalı. 

Özellikle bunca düşmanlaştırmadan sonra AK Parti heyetinin HDP’ye ziyarete gitmesinin oluşturduğu ortam iyi değerlendirilmeli. Saadet Partisi kadrosunun hazırladığı bu video, nasıl bir alan açıldığını ortaya koyuyor.

 

.@T_Karamollaoglu/@SaadetPartisi , Erdoğan/Bahçeli’nin iki yüzlü siyasetini bir video ile iyi vurgulamış pic.twitter.com/kHqWkxcy5K

— FEYZI ISBASARAN (@fyzisbsrn) November 12, 2022

Temel Karamollaoğlu’nun sözünü ettiği iki yüzlü siyasetin yıllardır oyunu MHP’ye veren bir ülkücüyü bile isyan ettirdiği dönemde, Devlet Bahçeli’nin söylemlerini parti politikası yapan İYİ Parti, rotasını gözden geçirmeli.

Takip ettiği yolun sadece İYİ Parti’yi değil, muhalefet bloğunu da çıkmaza sürükleme ihtimali yüksek.

 

Sokak röportajında bir vatandaş: “MHP’liyim ama MHP’li olmaktan utanıyorum. Oyumu Selahattin Demirtaş’a vereceğim.” pic.twitter.com/u4Sem6TZcW

— Ali Deniz Çakır (@alidenizcakir) November 9, 2022

Demem o ki muhalefet bloğunun Garo Paylan yaklaşımına ihtiyacı var. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version