Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayaline kısa sürede ulaşan Ganalı: Muhammed Kudus 

Hayaline kısa sürede ulaşan Ganalı: Muhammed Kudus 


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Hollanda futbolunun lider kulübü Ajax, yıldız yetiştirmeye devam ediyor. 2019’da Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale gelen takımın önemli isimlerini milyonlarca Euro’ya satan Ajax, giden yıldızların yerine yenisini bulmakta zorlanmadı. Bu sezon oynadığı futbolla göz dolduran isimlerden biri de Muhammed Kudus. Henüz 22 yaşındaki Kudus, lig ve Şampiyonlar Ligi’nde attığı 8 golle dev ekiplerin transfer listesine girmeyi başardı. 

2 Ağustos 2000’de Gana’nın başkenti Accra’nın Nima bölgesinde dünyaya geldi. Hayatında en önemli rolü annesi oynadı. Üç büyük kardeşi ve Muhammed Kudus için adeta saçını süpürge eden anneleri, evin geçimini yöresel bir yemek olan Tuu Zaafi satarak karşıladı. Çocukluk günleriyle ilgili Kudus, “Geceleri yatağa aç girdiğimi hiç hatırlamıyorum. Çünkü büyük kardeşlerim kendi paylarını bana veriyordu.” diyecekti. 

Henüz 12 yaşında evinden ayrılmak durumunda kalıyordu. Zira 1999 yılında Ganalı genç yetenekleri keşfetmek için kurulan Right to Dream Academy’nin yolunu tuttu. Artık ailesinden yüzlerce km uzakta, sadece futbolu düşünüp, yeteneğini geliştireceği adresteydi. Right to Dream Academy’i hayata geçiren Manchester United’in yetenek avcılarından Tom Vernon’du. Vernon, ‘’Yeni Lionel Messi veya Usain Bolt’un Afrika’dan gelmesi için büyük bir şans var, ancak yeteneğini geliştirme şansını bulamıyorlar.’’ diyordu. 

6 yıl boyunca Right to Dream Academy’de futbolla yatıp, futbolla kalkan Muhammed Kudus’ün artık yeteneğini geliştirmesi için yeni bir evreye geçmesi gerekiyordu. Akademiyle anlaşması olan kulüplerden biri de Danimarka’nın FC Nordsjaelland ekibiydi. Son dönemde aralarında Emre Mor’un da olduğu birçok ismi yeşil sahalara kazandıran FC Nordsjaelland, Kudus için biçilmiş kaftandı. 

 2018’de FC Nordsjælland’a giden Kudus için Avrupa rüyası gerçek olurken, daha önünde alınması gereken uzun bir yol vardı. Kudus, Danimarka’ya büyük bir alçakgönüllülükle, öğrenmeye hazır bir şekilde geldi. Eski takım arkadaşı Andreas Skovgaard, Kudus’un Danimarka’daki futbol tarzını hızlı bir şekilde öğrendiğini ve ülkenin dilini kısa sürede öğrenmek için çok çalıştığını söyledi. 

Muhammed Kudus, FC Nordsjaelland formasıyla çıktığı 57 maçta 14 gole imza attı. Henüz kariyerinin başında, bilmediği bir ülkede oldukça iyi bir performans gösteriyordu. Kudus, yetenekli olduğu kadar teknik bir oyuncuydu. Çok yönlü becerileri sahanın her tarafında, farklı pozisyonlarda oynamasına izin veriyordu. Öyle ki şimdilerde Ajax’ta sahte 9 pozisyonunda oynarken, Gana Milli Takımı’nda 10 numara mevkiinde karşımıza çıkıyor. Hızına, tekniğini ekleyen Kudus’un bir diğer önemli artısı ise fizik gücü. Genelde sol ayağını tercih etse de sağ ayağını da çok iyi kullanıyor. 

Temmuz 2020’de 9 milyon Euro bedelle Ajax’a transfer olan Kudus, FC Nordsjaelland’ın sattığı en pahalı ikinci oyuncu olarak kulüp tarihinde yerini aldı. Buraya bir not düşelim, FC Nordsjaelland’ın sattığı en pahalı oyuncu Emre Mor. Kulüp, Mor’u 10 milyon Euro bedelle Borussia Dortmund’a satmıştı. Ajax’taki ilk sezonu sakatlıkların gölgesinde geçti. Toplam 17 maçta şans bulup, 4 gol ve 3 asistle sezonu tamamladı. Şanssızlık ikinci sezonunda da yakasını bırakmadı. Menisküs sakatlığı ve kaburga kırığından dolayı haftalarca takımından ayrı kaldı. İkinci sezonunu 16 maçla tamamlarken, sahada kaldığı 411 dakikada birer gol ve asiste imza attı. 

Bu sezona sakatlıktan kurtulmuş olarak başlayan Muhammed Kudus, çoğu yedekten olmak üzere geride kalan 11 haftanın tamamında süre aldı. Ligde 5 gol atarak, dikkatleri üzerine çekti. Şampiyonlar Ligi’nde de gollerini sıralayan Kudus, 3 gol kaydetti. Piyasa değeri 15 milyon Euro olarak belirlenen Kudus, Gana milli formasıyla çıktığı 16 maçta 5 gole imza attı. Katar’da kısa bir süre sonra başlayacak Dünya Kupası’nda ülkesinin en önemli kozlarından biri olacak. 

Doğduğu toprakları unutmayan Kudus, futbolcu olarak annesinin hayalini gerçekleştirmekten son derece mutlu olduğunu söylüyor. Yine inancını saklama gereği duymuyor. Namazını aksatmıyor. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version