HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK
’32 ülke bir kupa’ olarak tanımlanan 2022 Dünya Kupası’na Fransa son şampiyon apoleti ile geliyor. Tarihinde turnuvaya ilk kez ev sahipliğini yaptığı 1998 Dünya Kupası’nda zirveye çıkan Horozlar, 20 yıl sonra aynı başarıyı Rusya 2018’te tekrarladı. Güçlü kadrosuyla Katar’a iddialı gelen Fransa’nın gizli bir rakibi var. Adı; son şampiyon sendromu. Aslında Fransa bu sendroma yabancı değil.
Aime Jacquet’nin temelden inşa ettiği Fransa, ev sahipliğini yaptığı 1998 Dünya Kupası’nda şampiyonluğa uzanıyordu. Dönemin en önemli yıldızlarına sahipti. Kimler yoktu ki kadroda? Zidane, Decshamps, Vieira, Thuram, Desailly, Petit, Karembeu ve Lizarazu gibi görkemli yıldızlarla zirveye çıkan Fransa, güçlü kadrosuyla Euro 2000’de de kupanın sahibi oldu. Üst üste iki uluslararası kupanın moraliyle Japonya ve Güney Kore’de düzenlenen 2002 Dünya Kupası’na gelen Fransa’nın hedefi yine zirveydi. Ancak evdeki hesap uzak doğuya uymayacaktı.
Danimarka, Uruguay ve Senegal’le aynı gruba düşen Fransa, kupanın açılış maçında tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılan Senegal’e şok bir skorla 1-0 yeniliyordu. İlk maç kazası denilip, Uruguay karşısına telafi için çıkan Fransızlar bu kez golsüz berabere kaldı. Gruptan çıkma adına Danimarka’yı mutlak yenmeleri gerekiyordu. Maçın sonucu 2-0 Vikingler lehine olunca, Fransızlar son şampiyon olarak geldikleri Japonya/Güney Kore’ye gol atamadan gruplarda veda ediyordu.
Almanya 2006’da finale kupa öncesinde favori gösterilmeyen İtalya ve Fransa kalırken, mutlu sona penaltılarda Gök Maviler ulaşıyordu. Güney Afrika’nın ev sahipliğini yaptığı 2010 Dünya Kupası’na son şampiyon apoletiyle gelen İtalya’nın grubunda Paraguay, Yeni Zelanda ve Slovakya vardı. Tüm ibreler favori olarak İtalya’yı gösteriyordu. Ancak sahada 4 yıl önceki İtalya’yı mumla aratan bir takım vardı. Paraguay ve Yeni Zelanda ile 1-1 berabere kalan İtalyanlara son darbeyi Slovakya vurdu. Slovakya’dan yediği 3 gole, attığı 2 golle cevap veren İtalyanlar grupta ilk ikiye giremeyince son şampiyon sendromunun kurbanı olup evinin yolunu tutuyordu. Dünya Kupası’nı 4 kez kazanan İtalya, 2018 Rusya’dan sonra 2022 Katar biletini de alamadı.
Euro 2008’ten itibaren dünya futbolunda İspanya fırtınası esiyordu. 2010 Dünya Kupası’nda Hollanda’yı finalde yenip kupanın sahibi olan Matadorlar, Euro 2012’de bu kez İtalya’yı geçip şampiyon oldu. Son 3 büyük turnuvayı kazanan tek takım olarak Brezilya 2014’e gelen İspanyollar kupanın en büyük favorilerinden biriydi. Hollanda, Şili ve Avustralya ile aynı gruba düşen İspanya, 4 yıl önce finalde geçtiği Hollanda’ya tarihi bir skorla 5-1 yenildi. Skor kadar İspanya’nın etkisiz oyunu da hafızalara kazındı. Şili maçını telafi olarak gören İspanya, sahadan bu kez 2-0’lık bir skorla yenik ayrıldı. Ne yapsa kötü gidişatı durduramayan son şampiyon tel tel dökülüyordu. Gruptaki son maç artık bir formaliteden öte bir anlam taşımıyordu. Grubun en zayıf takımı Avustralya’yı 3-0 yenen İspanya, Brezilya’da ilk galibiyetini aldı ama grup maçları sonunda evine dönen son şampiyonlar halkasına dahil olmaktan kurtulamadı.
2018 Rusya’ya Almanya sadece son şampiyon unvanıyla gelmiyordu. Almanya, Rusya’ya eleme gruplarındaki tüm maçlarını kazanarak gelen tek takımdı. Son 7 Dünya Kupası açılış maçını kazanmıştı. Son 4 açılış maçında rakiplerine 20 gol atmıştı. Son dünya şampiyonuydu. Rusya’daki açılış maçında Meksika ile karşılaşan Almanya’da teknik patron Joachim Löw’ün sahaya sürdüğü kadro tartışılıyordu. Löw, sezonun büyük bölümünü sakat geçiren Manuel Neuer’e kaleyi teslim ederken Mesut Özil, Müller, Timo Werner, Sami Khedira ve Julian Draxler gibi yıldızlar vasatın altında kalıyor ve Meksika maçı 1-0 kazanıyordu.
Ecel terlerinin döküldüğü İsveç maçında Löw; Mesut Özil, Matt Hummels ve Sami Khedira’yı yedek soyundururken, Almanya son dakikada gelen Toni Kroos’un golüyle galibiyete ulaşıyordu. Almanya’nın gruptan çıkması için galibiyet gerekliydi. Rakip ise, grubun en zayıf halkası Güney Kore idi. İsveç–Meksika maçında, Vikinglerden gol sesi geldikçe Almanya’yı stres basıyordu. Panzerler, mutlak kazanması gereken maçın uzatma dakikalarında kalesinde 2 gol gördü ve Güney Kore’ye boyun eğip grup aşamasında Rusya’ya veda etti. Almanlar 1938’den sonra, 80 yıllık aranın ardından, ilk kez grup aşamasında elenmiş oldu. Almanya son şampiyon sendromunun bir başka kurbanı oluyordu.
2002’de Fransa, 2010’da İtalya, 2014’te İspanya ve son olarak 2018’te Almanya son şampiyon sendromunu yaşayıp, grup aşamasında turnuvaya veda etmişti. Bakalım Fransa nasıl bir performans gösterecek? Fransa, Danimarka, Avustralya ve Tunus’la aynı grupta mücadele edecek. Grubun mutlak favorisi ama son şampiyon sendromu gibi gizli bir rakibi var.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***