Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan’a diplomasını sormak suç, Atatürk’e ayyaş demek değil

Erdoğan’a diplomasını sormak suç, Atatürk’e ayyaş demek değil


HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY

Türkiye ekmeğin bir yılda 2 TL’den 5 TL’ye çıkıp 7,5 TL’ye koşmasını konuşmak yerine, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı’nın söylediği sözü ve sonrasındaki gelişmeleri tartışıyor. Atatürk’e hakaret edene ise toz kondurmanın suç sayıldığı dönemi yaşıyoruz.

Geçtiğimiz yıl bugün 11 Kasım 2021’de İstanbul’daki ekmek fiyatları İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) onayıyla 2 TL’den 2,5 TL’ye çıkmıştı. Bir yıl içinde ekmek fiyatları, pek çok girdinin pahalanmasıyla birlikte hızla artışını sürdürdü ve 5 TL’ye yükseldi.

Başta enerji olmak üzere girdi fiyatlarının aşırı yükselmesinden sonra yeni zammın kaçınılmaz olduğu konuşuluyor. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, ekmek üreticilerinin sıkıntılarını dile getirmek amacıyla sesini duyurmaya çalışıyor.

Sesini pek çok ortamda duyurmaya çalıştı. FOX TV’de İlker Karagöz’ün Çalar Saati’ne katıldıktan sonra HaberTürk TV’de Afşin Yurdakul’un programına konuk oldu. Meramını anlatmanın heyecanı ile biraz da maksadını aşan laflar etti: 

 

Katıldığı televizyon programında “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir” diyen Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, “Türk milletini alenen aşağılama” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. pic.twitter.com/MvoA46q0D6

— serbestiyet (@serbestiyetweb) November 9, 2022

 “Madem bunu siz temel gıda maddesi sayıyorsunuz, ben saymıyorum. Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bilimsel bir şey konuşuyorum. Ezber değil. Kişi başı tüketim 210 kilo. İsveç, Norveç, İngiltere ve Japonya’da 45-50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor.”

Bundan sonrasında nelerin olacağını moderatör Afşin Yurdakul’un paniklemesi ortaya koymuş oldu. Kolivar’ın sözleri sosyal medyada dönmeye başlayınca AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, zaman geçirmeden işaret fişeğini ateşledi:

Çelik bile, Kolivar’ın sözlerinden AK Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret anlamı çıkaramadı ki “milletimizi ve ekmeği aşağıladığını” öne sürdü. İktidarın troll orduları harekete geçti. Kolivar, iktidarı öfkelendirdiği için halkı kin ve düşmanlığa tahrikten gözaltına alındı.

KİMSE KORKMASIN SİLİVRİ SOĞUK DEĞİL

Ekranda yaptığı konuşmada bir suç unsuru bulunamayınca bu kez Kolivar’ın eski paylaşımları tarandı. 7 ve 9 ay önceki paylaşımlarında Erdoğan’a hakaret unsurları bulundu. Kolivar, cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. 

Kolivar’ın ekranda söyledikleri, arkasında durulacak sözler değildi. Zaten kendisi de hiçbir millete aptal demeyeceğini belirterek sözlerine yorum getirdi. 

Sendika Başkanı Kolivar’ı asıl önemli kılan, tutuklandıktan sonra yaptığı açıklamalar. Kendisiyle Silivri Cezaevi’nde görüşen avukatı Tugay Bek’e yaptığı açıklamalardaki yaklaşımı çok değerliydi. 

 

Erdoğan’ın üniversite diplomasının olmamasından söz edildiği bir paylaşımın altına Kolivar da, “Olsa dükkan senin” yorumunu yapmış. Bu konuyu Türkiye’de en iyi bileceklerden birisinin kendisi olduğunu söylüyor Cihan Kolivar

Rizeli olduğunu, Kasımpaşa’da Erdoğan ailesiyle komşuluk yaptıklarını ve annesine “teyze”, babasına da “amca” dediğini hatırlatarak, “Ya, o benim kapı komşum, insan kapı komşusunun diploması olup olmadığı bilmez mi?” sorusunu sordu. 

Daha önce içeri alınan insanların da haksız yere tutuklandığına vurgu yapan Kolivar, kendisinin hukuksuzluk zincirine halka yapıldığını belirttikten sonra unutulmayacak sözünü söyledi:

“Kimse korkmasın, söyleyeceğini söylesin. Silivri soğuk diyorlar, ama hiç soğuk değil.”

Bir süre öncesine kadar söyleyecek sözü olanın diyeceğini ağzına tıkayan bir yaklaşım vardı. Hep insanları “Silivri soğuk” diyerek korkuturlardı. Bu ezberi ilk bozan yazar Ahmet Altan olmuştu. Eylül 2021’de Yasemin Çongar’a verdiği röportajda, “Hapishane çok korkulacak, kişiliğinden, haysiyetinden vazgeçeceğin bir yer değil” demiş ve “Silivri soğuk değil” diye eklemişti.

Ahmet Altan’ın gösterdiği yiğitliğin bir benzerini şimdi Cihan Kolivar sergiledi. Oğlu Kerem Kolivar da babasının oğlu olduğunu ortaya koyan sözler etti:

 

Tutuklanan Cihan Kolivar’ın oğlu:

“Şu binaya (Adliye) gerek yok. Yazın bize ‘şu kadar ceza yedin, benim kararım bu’ diye, mail atın.” pic.twitter.com/SUd0pOd3lq

— 🎙 Muhbir (@ajans_muhbir) November 9, 2022

“Kin ve nefret suçlamalarıyla adliyeye çağırıp, hiçbir şey bulamadım bari kendime bir hakaret uydurayım diyorsanız şu binaya (adliye) gerek yok. Yazın bize şu kadar ceza yedin benim kararım bu diye mail atın. Babam gayet iyi, o da gülerek karşılıyor.”

DİPLOMAYI HATIRLATMAK SUÇ, ATATÜRK’E ‘AYYAŞ’ DEMEK SUÇ DEĞİL

Mafya devlet yapılanmasında, “yargı siyasetin köpeği” diyenleri teyit eden gelişmeyle yargı suç makinesine dönüştürüldü. Yargı, siyasetin yönlendirmesine alet olarak kişileri hürriyetinden mahrum bırakma suçu işliyor. 

AK Parti’nin “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu ortaya koyma açısından Kolivar’ın tutuklanması çarpıcı bir örnek oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten 6 yılda 160 bin soruşturma başlatıldı. Hukuk profesörü Yaman Akdeniz’in geçtiğimiz Şubat ayında verdiği bilgiye göre bu soruşturmalardan 35 bini davaya dönüştürüldü. 12 bin 881 kişi mahkûm edildi

Kolivar, Erdoğan’a “Diploması yok. Komşusu olarak bunu en iyi ben bilirim” anlamında, “Olsa dükkan senin” dediği için tutuklandı. Bu cumhurbaşkanına hakaret sayıldı. 

Mustafa Kemal Atatürk, bu ülkenin hem kurucu cumhurbaşkanı, hem de özel bir kanunla korunuyor. “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun” diye 5816 sayılı özel bir yasa var. Sıradan bir vatandaşın dün söylediği suç sayılıyor da Tayyip Erdoğan’ın, Atatürk aleyhine başbakan iken söyledikleri suç sayılmıyor mu?

Alkol yasağıyla ilgili olarak yaptıkları düzenlemenin ilahi kanunlar çerçevesinde atılan bir adım olduğunu söyleyen Erdoğan, isim vermeden aynen şu ifadeleri kullanmıştı:

“İki tane ayyaşın yaptığı yasa, sizin için muteber oluyor da inancın emrettiği bir gerçek sizin için neden reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor.”

28 Mayıs 2013’te AK Parti Grup toplantısında bu sözleri söyleyen Erdoğan’ın kimden söz ettiğini bilen seyirciler, “Allah’ına kurban Recep Tayyip Erdoğan” diye uzun süre alkışladılar.

Laik bir ülkede dinin buyrultuları doğrultusunda düzenlemeler yapılamayacağını, insanların ihtiyaçlarına göre yine insanlar tarafından yasa çıkarılacağı boyutunu bir kenara bıraktık. Atatürk ve İsmet İnönü kastedilerek “İki ayyaş” ifadesiyle hakaret serbest ama Erdoğan’a diplomasızlığını hatırlatmak suç. 

Son söz:
Şunu unutmayın. Tarih, zindanları yapanların başlarına yıkılmasına şahitlik etmelerle doludur.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version