Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çirkin oyun: 4 adam 8 füze

Çirkin oyun: 4 adam 8 füze


YORUM | ALPER ENDER FIRAT

Hatırlayacaksınız, 2014 yılında, 30 Mart seçimlerine az bir süre kala internete düşen bir ses kaydı Suriye’ye muhtemel bir saldırıyla ilgili konuşmaları deşifre ediyordu. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’e ait olduğu söylenen dört ses, Suriye’ye ilişkin konuşmalar yapıyordu.

Bu dört ismin konuştuğu şey Suriye’ye saldırabilmek için bir gerekçenin bulunması meselesiydi. Davutoğlu, Süleyman Şah Türbesi’ni bahane edersek uluslararası arenada haklı bir gerekçemiz olur derken, MİT Müsteşarı “Gerekirse Suriye’ye dört adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırıp savaş gerekçesi üretirim, Süleyman Şah Türbesi’ne de saldırtırız’’ diyordu. Bu ses kaydı o dönemde uzun süre tartışıldı, bu konuşmanın deşifre olması belki de o dönem Türk askerinin Suriye gibi bir bataklığa saplanmasına belirli bir süre de olsa engel olmuştu. 

Yolsuzlukları suçüstü olmuş bir iktidar, savaş yoluyla yükselecek milli hisleri kullanarak seçimleri kazanmak ve yolsuzluklarının üzerini örtebilmek için bir savaşa ihtiyaç duyuyordu. Ülkenin en kritik makamlarında oturan dört kişi de Suriye’ye girmenin gerekçesini nasıl oluşturabiliriz diye toplantı yapıyordu. 

Bir iktidara seçim kazandırabilmek için, ülkeyi yönetenler, binlerce askerin anlamsız yere hayatını kaybedeceği bir savaşa girmekte bir beis görmüyordu. 

Aradan sekiz yıl geçmiş, seçimler yaklaşırken muktedirlerin seçim kazanabilmesi için yine bir savaşa ihtiyaçları var ve o dönem deşifre olmuş plan gözlerimizin içine baka baka yeniden yürürlüğe kondu. 

Suriye’den, Gaziantep’in Karkamış ilçesine hem de okula isabet edecek kadar adrese teslim bir füze atıldı. Adeta neden hâlâ bekliyor, kara harekatını yapmıyorsunuz der gibi bir füzeydi bu. 

Sekiz yıl önce Nusayri yönetimini hedef alarak Suriye’ye girmek isteyenler bugün de Nusayri yönetiminin toprak bütünlüğünün korunması, bölgede bir Kürt devletinin oluşmasının önlenmesi gerekçeleriyle savaş istiyorlar. Muktedirlere iktidarlarını devam ettirebilmek için savaş lazımsa bunun gerekçesi konjonktüre göre yüz seksen derece farklılık gösterebilir, bu çelişkiyi muhalefet de dile getirmezse yapacak bir şey kalmamıştır.  

Yine sıvasız evlerin çocukları, hırsızlar iktidarlarını devam ettirebilsinler diye toprağa düşecek, şehitlik övgüleri düzen, vatanseverlik destanları yazanların hiç birisinin çocuğu savaşın o kirli yüzüyle hiç tanışmayacaklar. Öteki mahallenin çocuklarının kanlarıyla elde edilen iktidarın bütün nimetlerini, tepe tepe yemeye devam edecekler. 

On yıllardır göstere göstere devam ettirilen bu çirkin oyun, itiraz eden kim varsa vatan haini ilan edilerek derdest edildi, gerçek vatan hainleri bu oyunu aynıyla sahnelenmeye devam ediyor. TSK’nın Suriye’ye girmesine karşı çıkan kim varsa, sekiz yılda ordudan atılıp tutuklandığını bir kere daha hatırlatalım. 

Bununla birlikte HDP kitlesi bu tehditle yola gelir, seçimlerde AKP lehine ikna olma garantisi verirse politika yüz seksen derece tersine de dönebilir. Burada tek tartışılamayacak konu iktidarda kalmaktır. Onun haricinde birbiriyle taban tabana zıt politikalar anlık değişebilir. 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version