Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Serie A’da yeniden solak Gürcü fırtınası 

Serie A’da yeniden solak Gürcü fırtınası 


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Hem Serie A hem de Şampiyonlar Ligi’nde Napoli rüzgarı esiyor. Luciano Spalletti yönetimindeki Napoli, Serie A’da 9 haftada topladığı 23 puanla liderlik koltuğunda oturuyor. Takipçisi Atalanta ile henüz yenilgi görmeyen Napoli, Serie A başarısını Avrupa arenasına da taşıdı. Liverpool ve Ajax gibi iki güçlü ekibin arasından sıyrılan Napoli, 4 maçtan 12 puan çıkarıp ikinci turu garantileyen takımlardan oldu. Sahasında Liverpool’u 4-1 yenerken, Ajax’ı deplasmanda 6-1, kendi sahasında ise 4-2 yendi. Lig ve Avrupa’da dolu dizgin yoluna devam eden Napoli’de bir isim oldukça dikkat çeken bir performans sergiliyor. Bu futbolcu kadroya sezon başında katılan Gürcü Khvicha Kvaratskhelia. Henüz 21 yaşında olan Kvaratskhelia, yıllar önce Serie A’ya damga vuran vatandaşı Kaladze’nin izinden yürümek istiyor. 

Gürcistan futbolu denince aklımıza hemen Arveladze kardeşler Şota ve Arçil gelir. Trabzonspor formasıyla ligimize ayak basan ikizler, unutulmaz izler bıraktı. Gol krallığı tacını takan Şota Trabzonspor taraftarının gönlündeki yerini koruyor. Şota, Trabzonspor’dan sonra gittiği Ajax’ta da gollerini sıraladı. 1998-2010 arasında Bundesliga ekiplerinden Hertha Berlin ve Schalke 04 formalarını giyen Levon Kobiaşvili yine Gürcistan’ın yetiştirdiği önemli isimlerden biriydi. Ancak ne Arveladze kardeşler ne de Kobiaşvili, Milan formasıyla Serie A’da unutulmaz iz bırakan Kaladze kadar öne çıkmayı başardı. 

Profesyonel kariyerine Dinamo Tiflis’te başlayan sol bek ve stoper mevkinde oynayan Kakhaber Kaladze, 5 yıl sonra bavulunu toplayıp Ukrayna’nın lider kulübü Dinamo Kiev’e transfer olduğunda takvim yaprakları 1998 yılını gösteriyordu. Dinamo Tiflis’le 4 şampiyonluk gören Kaladze, 3 kez de Dinamo Kiev’le Ukrayna şampiyonluğu gördü. Tiflis’ten 280 bin Euro’ya Kaladze’yi kadrosuna katan Dinamo Kiev, Ocak 2001’de 16 milyon Euro bedelle Milan’a sattı. 23 yaşında Milan’a gelen Kaladze, efsane kadroda ilk aylarında forma bulmakta zorlansa da ilerleyen dönemde takımın değişmezleri arasına adını yazdırdı. 

2001-2010 arasında Milan formasıyla sol bek ve stoperde başarıyla ter dökerken, 1 Serie A ve 2 Şampiyonlar Ligi kupası sevinci yaşadı. Kariyerinin son iki yılını Genoa’da geçiren Kaladze, 2012’de futbola veda etti. Futbol sonrası siyasete atılan Kaladze, 1 Ekim 2012’de milletvekili seçildi. Enerji bakanlığı da yapan Kaladze, Temmuz 2017’de bakanlıktan istifa edip yerel seçimlerde aday oldu. Yerel seçimlerde aldığı yüzde 51 oyla 13 Kasım 2017’de başkent Tiflis’in belediye başkanı oldu. 

Serie A’da fırtına gibi esen Kvaratskhelia’ye geçmeden önce Süper Lig’de Hatayspor formasıyla başarılı bir performans ortaya koyan 27 yaşındaki Saba Lobjanidze, Türkiye’ye Ocak 2020’de Ankaragücü’ne transfer olarak adım attı. Temmuz 2021’de Hatayspor’a transfer olan Gürcü oyuncu, Hatayspor formasıyla çıktığı 48 maçta 8 gol ve 10 asistlik bir performansa imza attı. 

Şimdi gelelim Kvaratskhelia’ye… 12 Şubat 2001’de doğan Khvicha Kvaratskhelia, futbola Dinamo Tiflis’te başladı. Sol kanat oyuncusu, 2018’de diğer bir Gürcistan ekibi olan Rustavi takımına 180 bin Euro karşılığında transfer olduktan sonra Rusya takımı Lokomotiv Moskova‘ya iki dönem kiralık olarak gönderildi. 2019’da bu kez Rusya liginin bir diğer ekibi Rubin Kazan, Kvaratskhelia’yı 600 bin Euro bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattı. Rusya ve Ukrayna savaşının patlak vermesinden dolayı Gürcü oyuncu, mart ayında 8 milyon Euro bonservis bedeli ile Gürcistan ekibi Dinamo Batum’a satıldı. Şu an Avrupa’nın en formda takımlarından olan Napoli, yaz transfer döneminde Gürcü genç yeteneği 10 milyon euro bonservis bedeli ile kadrosuna katmayı başardı. Dinamo Batum formasıyla sadece 11 maça çıkan Kvaratskhelia, 8 gol atarken, 2 de asist yaptı. 

Napoli’de sol kanadın sahibi olan Kvaratskhelia, attığı 5 golle takımın en skorer ismi oldu. Sadece gol atmakla yetinmeyen Gürcü oyuncu, 4 de asist yaptı. Şampiyonlar Ligi’nde ise 2 gol ve 3 asistlik bir performansa imza attı. Oynadığı futbolla değerine değer katan Kvaratskhelia’ye şu an biçilen değer 35 milyon Euro. Gürcistan Mili Takımı ile 19 maçta sahada çıkan genç yetenek, 10 gol ve altı asistle oynadı.  Genç yıldız, 2020’de Gürcistan’da yılın futbolcusu seçildi. 

Serie A yıllar sonra yeni bir solak Gürcü oyuncuyla tanışırken, Kvaratskhelia bu performansıyla adından daha uzun yıllar söz ettirecektir. Tıpkı vatandaşı Kaladze gibi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version