Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bir linç hikayesi: Ali Kemal’in katli

Bir linç hikayesi: Ali Kemal’in katli


YORUM | Dr. YÜKSEL NİZAMOĞLU

Büyük Taarruz’un başarıya ulaşmasının ardından sıra Ankara Hükümeti’nin Millî Mücadele muhaliflerine hesap sormasına gelmişti. Ancak bu hesaplaşma yargı yoluyla gerçekleşmedi. 

Hedef alınan ilk kişi, Millî Mücadele aleyhinde yazı yazmaktan son ana kadar vazgeçmeyen bir gazeteciydi. Gazeteci Ankara’ya götürülmek için İstanbul’dan kaçırıldıysa da İzmit’te linç edildi. 

Bu kişi yakın zamanda görevinden istifa eden İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un büyük dedesi Ali Kemal’di. 

BORİS JOHNSON’UN BÜYÜK DEDESİ

Kökeni Çankırı’ya dayanan Ali Kemal, İstanbul-Süleymaniye’de Balmumcu Ahmet Efendi’nin oğlu olarak 1867’de dünyaya geldi. Asıl adı “Ali Rıza” olan Ali Kemal, önce Kaptanpaşa sonra da Gülhane Askeri Rüştiyesinde okudu. Ancak haşarılığı yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldı. İsmini Namık Kemal’e olan sempatisi nedeniyle “Ali Kemal” olarak değiştirdiği tahmin edilmektedir. 

Öğrenim hayatına Mekteb-i Mülkiyede devam eden Ali Kemal, buradaki hocalarının özellikle de tarihçi Mizancı Murat’ın derin etkisi altında kaldı. Bu arada şiirler yazmaya başladı ve edebiyat dergisi yönetti. Ancak Fransızcadan yaptığı “Sürgün” adlı şiir tercümesi devrin yönetiminin hışmına uğradı. Evinde muzır evrak arandığı gibi dergisi de kapatıldı. 

Bu olay sonrasında tam bir Abdülhamid düşmanı olan Ali Kemal, Paris’e giderek Fransızcasını ilerletmeye çalıştı, ardından İsviçre’ye geçti, Bir süre sonra İstanbul’a dönüp Mülkiye’ye yeniden başladıysa da gizli cemiyet kurmak suçlamasıyla önce tutuklandı sonra da memur olarak Halep’e sürgüne gönderildi. Altı yıllık memuriyetten sonra İstanbul’a döndüyse de yine sürüleceğini anlayınca 1895’te bu sefer kaçak olarak Paris’e gitti. 

Paris’te İkdam gazetesinin muhabirliğini yaparken Jön Türklere dahil oldu ve neşriyat komitesinde görev aldı. Burada yüksek öğretimini tamamlayan Ali Kemal, Mizancı Murat Bey’in Abdülhamid ile anlaşarak İstanbul’a dönmesiyle İttihatçılara düşman oldu. Onun bu düşmanlığı ölümüne kadar devam edecek ve Millî Mücadele’ye de İttihatçı bir organizasyon olduğu düşüncesiyle karşı çıkacaktır.

İttihatçılar hakkında Yıldız’a jurnaller gönderdiği anlaşılan Ali Kemal, daha sonra Kahire’ye gitti. Burada yazı hayatı bakımından iyi bir ortam buldu. 

Kahire’de iken rahatlıkla Avrupa’ya gitme imkânı olan Ali Kemal, bu seyahatlerde tanıştığı babası İsviçreli Frank Brun, annesi İngiliz Margaret Johnson olan Winifred Brun adında bir kadınla evlendi ve onu da Kahire’ye götürdü. İşte bu evlilikten doğan ve doğum belgesinde “Osman Wilfred Kemal” yazan bebek, Boris Johnson’ın dedesi Wilfred Johnson’dı. 

TAM BİR MUHALİF

Ali Kemal, 1908’de meşrutiyetin ilanından kısa bir süre önce aldığı izinle İstanbul’a döndü. İttihatçı düşmanlığı İkdam gazetesinin başyazarlığını üstlenmesiyle yayın hayatında da devam etti. 

Ahrar Fırkası’ndan milletvekili adayı olsa da seçilemeyen Ali Kemal, 31 Mart Olayı sonrasında ülkeyi bir kez daha terk etmek zorunda kaldı. Çünkü o İttihatçıların gazeteci infazlarına çok ciddi tepki göstermiş ve kendisinin de aynı akıbete maruz kalacağına dair şayialar yayılmıştı. 

Bu dönemde onun hem İttihat ve Terakki’nin (İTC) yayın organı Tanin gazetesinin sahibi Hüseyin Cahit’le hem de cemiyetin yayınladığı Şura-i Ümmet’in sahibi Dr. Bahattin Şakir’le polemiklere giriştiği görülmektedir. 

Ali Kemal’in bu seferki sürgün yeri Londra oldu. 1912’ye kadar devam eden bu sürgünden sonra yeniden İstanbul’a dönen Ali Kemal yine İkdam’ın başyazarı olarak yazılar yazdı. Ancak Babıali Baskını ile İttihatçılar yönetimi ele geçirince bu kez de Viyana’ya sürgüne gitti. 

Viyana’da birkaç ay kaldıktan sonra İstanbul’a döndü ve kendi gazetesi Peyam’ı yayınlamaya başladı. Tam bir muhalefet gazetesi olan Peyam, kısa bir süre sonra İTC tarafından kapatıldı ve Ali Kemal’e yazı yasağı konuldu. Onun tekrar yazmaya başlaması, 1918’de baskı ortamının gevşemesiyle gerçekleşecektir.

MİLLİ MÜCADELE ALEYHTARLIĞI 

Ali Kemal mütareke devrinde Mihran Efendi’nin sahibi olduğu Sabah gazetesinde yazı yazmaya başladı. Bundan dolayı muhalifleri tarafından “Artin Kemal” olarak adlandırıldı. Sabah sonradan Peyam’la birleşecek ve Peyam-ı Sabah olarak yayınlanacak, Ali Kemal de başyazar olarak yazı yazacaktır. 

Ali Kemal diğer taraftan İTC’ye muhalif olarak ortaya çıkan Hürriyet ve İtilaf Fırkası’nda siyaset yapmaya başladı hatta partinin genel sekreterliğini üstlendi. Siyasete doğrudan girmesiyle birlikte Damat Ferit Paşa hükümetlerinde önce Maarif Nazırı sonra da Dahiliye Nazırı oldu. 

Aynı dönemde hem Amerikan mandasını isteyen Wilson Prensipleri hem de İngiltere himayesini isteyen İngiliz Muhipler Cemiyeti’ne üye olması, onun ülkenin kurtuluşundan ümidini kestiğinin göstergesi sayılabilir. 

Dahiliye Nazırı olarak İzmir’in işgali sonrasında valilere gönderdiği genelgede silahlı tepki yerine “sulh yolunu” öngörmektedir. Nitekim İstiklal Harbi boyunca gerek bakan gerekse gazeteci olarak kurtuluşun savaşla değil siyasetle olacağını savunmuştur.

M. Kemal’in Amasya Genelgesi’ni yayınladığının ertesi günü Ali Kemal’in gönderdiği genelgede Paşa’yı, “büyük bir asker olmakla beraber zaman-ı siyasete agâh olmamakla” suçladığı görülmektedir.

Onun yaklaşımı, Millî Mücadele’nin ve milli ordu oluşturmanın felaket olduğu şeklindedir. Dahiliye Nazırı olarak çıkardığı son genelgede de “ordu müfettişleri ve kolordu kumandanlarının İttihat ve Terakki bakiyesi olduğunu” belirtmiştir. 

Ali Kemal’in gözünde Millî Mücadele hareketi, İttihatçı bir harekettir. Bu düşüncesinden bakanlıktan ayrıldıktan sonra da vazgeçmeyecektir. Bunun bir sonucu olarak Sivas Kongresi’ne katılan delegeler İttihatçı olmadıklarına ve İTC’nin yeniden ihyasına çalışmayacaklarına dair yemin etmişlerdir.

Anadolu hareketi ise Ali Kemal’in gazetesinin etkisini kırmak için Aka Gündüz vasıtasıyla “Anadolu’da Peyam-ı Sabah” adıyla gazete çıkarmış ve gazetede “İstanbul’daki Peyam-ı Sabah sahtedir” yazılmıştır. Ali Kemal ise Ankara’da yeni meclisin açılmasını da “İttihatçılığın hortlaması” olarak yorumlamış, Sevr’in çok ağır şartlar taşımasını da Kuva-i Milliye’ye bağlamıştır. 

Ali Kemal’in Millî Mücadele’ye bakışı kazanılan İnönü hatta Sakarya zaferine rağmen hiç değişmedi. Oğlu Zeki Kuneralp’e göre bunun nedeni, İTC nasıl memleketi felakete sürüklemişse onun devamı olan Milli Hareketin de milleti felakete götüreceğine ve yetersiz bir kuvvetle Yunanlılara karşı konulamayacağından çözümün siyaset yoluyla olacağına inanmasıydı.

TBMM Hükümeti, Ali Kemal’i Millî Mücadele karşıtlarının başındaki kişilerden birisi olarak görmüştür. Bunun en önemli göstergesi, Hıyanet-i Vataniye Kanunu’na göre Damat Ferit’le birlikte Ali Kemal’i de gıyaben idama mahkûm etmesidir. 

Ali Kemal’e en önemli tepkilerden birisi de İstanbul Darülfünun’unda meydana gelmiş, öğrencilerin derslerini boykot ettiği Ali Kemal’in de aralarında olduğu bazı hocalar, 1922 Temmuz’unda üniversiteden ayrılmak zorunda kalmışlardır. Ali Kemal bu olayı da İttihatçıların kışkırtması olarak yorumlamıştır. 

İZMİT’TE LİNÇ EDİLDİ

Ali Kemal 1919 Kasım’ında kaleme aldığı bir yazıda, Millî Mücadele’nin gelişimi karşısında kendi görüşlerini bir kez daha savunmuş ve “yanılıyorsam beni assınlar” demiştir. Bundan üç yıl sonra Ali Kemal gerçekten de linç edilecek ve asılacaktır.

Büyük Taarruz günlerinde bile ümitsizliği devam eden Ali Kemal, savaş kazanılsa bile zaferin masa başında kaybedileceğini düşünmektedir. 31 Ağustos 1922 tarihli yazısının başlığı ise “İçtihadımız” olup bu yazıda içtihadında yanıldığını belirtmiştir. 

Bundan sonraki yazıları da zaferin siyasetle taçlandırılmasına yöneliktir. Bu sırada Ankara İstiklal Mahkemesi Ali Kemal’in yazı yazmasını yasaklayan bir karar alır. O buna “Biz bir içtihadımızda yanılabiliriz. Neticede sürülmek mi, vurulmak mı, asılmak mı, ne ise cezamızı çekeriz” şeklinde tepki verir. 

Ali Kemal son yazısını Türk ordusunun İzmir’e girmesinin ertesi günü yani 10 Eylül 1922’de kaleme almış ve “Gayeler Bir İdi ve Birdir” başlıklı bu yazısında bir nevi özür dilemiştir. Bu yazıda onun savaşarak hedefe ulaşma kararının doğru olduğunu kabul ettiği görülmektedir. Mihran Efendi de Peyam’la ortaklığını sona erdirecek ve gazetesini, Sabah adıyla yayınlamaya devam edecektir. 

Son yazılarındaki bu pişmanlığına rağmen Ali Kemal’in kaleminin çoktan kırıldığı anlaşılmaktadır. Ali Kemal’in az çok bunun farkında olmasına rağmen Damat Ferit ve Rıza Tevfik gibi ülkeyi neden terk etmediği tam bir muammadır. Belki de başına geleceklere razı olmuş bir şekilde beklemeyi tercih etmiştir.  

Ankara Hükümeti ise İstanbul’da Millî Mücadele aleyhtarlarını tutuklamaya başlamıştır. Bu kişilerden birisi de Ali Kemal’dir. Onun İstanbul’da yakalanması ve Ankara’ya götürülmek üzere yola çıkarılması Hollywood’un macera filmleri gibidir. 

Hakkındaki çalışmalarda çok ayrıntılı bilgi verilmese de linçe giden süreç İstanbul’da evinden çıktıktan sonra Beyoğlu’nda bir berber dükkanında yakalanmasıyla başladı. Görevliler kendisine Ankara’ya götürüleceğini tebliğ ettiler. Ali Kemal bundan sonra bir motorla İzmit’e getirildi. Yolculuk bundan sonra trenle devam edecekti. 

Görevliler Ali Kemal’i İzmit’te 1. Ordu Komutanı, İzmir fatihi Sakallı Nurettin Paşa’nın huzuruna getirdiler. Bazı hatıra eserlere göre Paşa, Ali Kemal’i sorgulamaya başladı. Elbette muhalif yazarın bu sırada dışarıda kendisine büyük bir komplonun hazırlandığından haberi yoktu.

Ali Kemal dışarı çıkarıldığında bina önünde toplanmış, elleri taşlı sopalı bir kalabalığın saldırısına uğradı ve linç edilerek katledildi. Görgü tanıklarının ifadesine göre yüzüğü, kemeri, elbiseleri ve saati dahi çalınmış, ayağına ip bağlanmıştı. 

Ardından cesede “hain-i din ve vatan Artin Kemal” yaftası konularak istasyonda bir darağacına asıldı. İlk andan itibaren olayın organizatörü olarak Nurettin Paşa gösterildi. Hatta en önde sivil giydirilmiş askerlerin olduğu iddia edildi. 

Lozan Görüşmeleri için İstanbul’a gitmekte olan İsmet Paşa başkanlığındaki heyet aynı gün İzmit’e gelmişti. Heyet içinde bulunan Yahya Kemal, Nurettin Paşa’nın yaşananları “Artin Kemal tepelendi” şeklinde başlayarak anlattığını ve Ankara’ya göndermesi halinde dönemin İçişleri Bakanı Fethi Bey’in kendisini serbest bırakacağını söylediğini yazmaktadır. Nurettin Paşa son olarak “inşallah yakında Vahdettin’i de getirip kendi ellerimle cezasını vereceğim” diyecektir. 

Gazete haberlerine göre İzmit halkı da Ali Kemal’in şehirlerine defnine karşı çıkmış, ceset bir mezarlığın yanına defnedilebilmiştir. Bir işaret de konulmadığından mezar zamanla kaybolacaktır. 

Falih Rıfkı Atay, İsmet Paşa’nın Nurettin Paşa’ya “söylemediğini bırakmadığını”, M. Kemal’in de bu olaydan tiksinerek bahsettiğini yazmaktadır. Ancak Nurettin Paşa’nın bu olaydan dolayı yargılandığına dair bir bilgi yoktur.

Ali Kemal’in linç edilmesi, başta siyasetçi ve gazeteciler olmak üzere her kesime bir gözdağıydı. Nitekim olaydan on gün sonra son Osmanlı padişahı Vahdettin “hayatını güvende görmediğinden” bir İngiliz zırhlısıyla İstanbul’u terk ederek sürgüne gitmeyi tercih edecektir. 

Olayın bir başka boyutu, yeni rejimin niteliğinin çok açık bir şekilde ortaya konulmasıdır. Ankara dahli olmadığını iddia etse de yargılama yapmak yerine linçe göz yummuştur. İstanbul ve Anadolu’daki diğer Millî Mücadele aleyhtarı siyasetçi ve gazeteciler de yargılanmak yerine Yüzellilikler listesiyle sürgüne gönderileceklerdir. 

 

Kaynaklar: Ş. Kutlu, “Ali Kemal”, Hayat Tarih, 1970, S. 9-12, 1971, S. 2;    O. Özsoy,  Millî Mücadeleye Gazeteci Ali Kemal’in Basın Yoluyla Muhalefeti, İÜ SBE Doktora Tezi, İstanbul, 1996; Ali Kemal, Ömrüm, İstanbul, İsis, 1985, Yay. Haz. Zeki Kuneralp; F. Çakmak, “Kuva-i Milliye Hareketine Farklı Bir Bakış: Ali Kemal, Kuva-i Milliye’nin 90. Yılında İzmir ve Batı Anadolu Sempozyumu,  İzmir, C. 2; 2010;

https://www.bbc.co.uk/whodoyouthinkyouare/past-stories/boris-how-we-did-it_1.shtml (30.09.2022). 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version