Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanlı satranç!

Kanlı satranç!


YORUM | M. NEDİM HAZAR

Birkaç yazı önce kaleme aldığım “kirli Satranç” başlıklı yazıda Putin’in dünyaya nasıl bir cehennem yaşatmak istediğini anlatmaya çalışmıştım. Tayyip Erdoğan gibi karakterler ise bu kirli oyunda çok küçük menfaatler için birer garnitürden başka bir şey değil ne yazık ki!

Yazıya devam etmeden yine eski bir yazıya atıfta bulunayım. Müdavim okurlar hatırlayacaktır, kısa süre önce “Oligarkların acı sonları” başlıklı bir araştırma yazısı kaleme almıştım. Şöyleydi; “Her zalim rejimde olduğu gibi, birinin hain olması için bir kabahat işlemesine gerek yoktur. Bir cümlelik ihbar, hoşa gitmeyen bir cümle, iştirak edilmeyen bir karar hain ilan edilip öldürülmesi için yeterlidir. Son üç yıl boyunca en az 38 oligarkın öldüğü biliniyor…”

Maalesef ölümler devam ediyor. 

Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtlığıyla tanınan Letonya asıllı iş adamı Dan Rapoport bir parkta şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 

İlginç olan bazı Amerikalı yetkililer olay için (diğer oligarklarda olduğu gibi) suikast derken, Rapoport’un eşi Alena yetkililerin bahsettiği şekilde bir intihar notu olmadığı gibi, 52 yaşındaki iş adamının intihar ettiğine inanmadığını açıkladı. 

Dan Rapoport, bir parkta yüklü miktarda para ile gizemli şekilde öldü.

Bundan bir gün sonra…

Ukrayna güvenlik servisi başkanı Aleksandr Nakonechny, evinde ölü bulundu ve kaynaklar yerel basına bunun muhtemelen bir intihar olduğunu söylediler. İddiaya göre tıpkı diğer ölümler gibi SBU başkanı da silahla intihar etmişti. 

Aleksandr Nakonechny

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları, 24 Ağustos’ta 6. ayına girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 24 Ağustos’un aynı zamanda, ülkenin Sovyetler Birliği’nden ayrılmasının 31. yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Zelenski, Rusya’nın “özellikle çirkin bir girişimde” bulunmayı deneyebileceği uyarısında bulundu. 

Zelenski bu uyarıyı iki gün önce yaptı. 

Rusya bu iddiayı reddederken, Zelenski’yi destekleyen gelişmeler yaşandı. 

Söz gelimi Rusya, deniz gücünü hızla arttırırken Amerikan kaynakları da Rusya’nın ayın 24’ünde ciddi bir yeni saldırı dalgasına başlayabileceği uyarısı yaptı. 

Ortamın gerilmesi için kanlı bir olay gerekiyordu. 

Dün ise bu gelişme yaşandı. 

Yalnız önce biraz daha geriye gidelim. 

Nisan ayındayız. Rusya tarihte eşine az rastlanır bir katliama imza atıyordu. Kiev’in Bucha banliyösünde 450’den fazla Ukraynalı ceset bulundu. Cesetlerin tamamına işkence ya da tecavüz edilmişti. Bucha’daki yetkililer, Rus kuvvetleri kasabayı kontrol ederken 450’den fazla kişinin öldürdüklerini bunu yaparken  işkence uyguladıklarını açıkladı. 

Bu olaydan hemen sonra Rus siyasi yorumcusu ve United World International adlı bir dezenformasyon web sitesinin baş editörü olan Daria Dugina ise, bu olayın bir batı propagandası olduğunu ileri sürerek katliamı savunan yayınlar yapıyordu. 

Dugina önemli bir isimdi…

Babasının kızı!

Aslında Daria Dugina’nın babasını hepimiz tanıyoruz, Doğu Perinçek’in kankası ve 15 Temmuz ile bir şekilde ilişkisi olan, aynı zamanda Putin’in akıl hocası Alexander Dugin. 

Ki, Dugin’in Putin’i Ukrayna’ya saldırtmak için yıllardan beri doldurduğu bilinir. Aleksandr Dugin, Rus medyası ve yazarlar tarafından Devlet Başkanı Putin’in “akıl hocası” ve Ukrayna’ya yönelik savaşın da fikir babası olarak gösterilir. 

Putin ile resmi hiçbir bağlantısı olmayan Dugin’in, Rus liderin suflörü olduğu bilinir. 

Rusya ile Batı arasında onlarca yıldır süregiden soğuk savaş hakkında teoriler geliştiren Dugin, uzun zamandır Ukrayna’nın Rusya’ya yeniden dahil edilmesi çağrısında bulunuyor. Uzmanlar, onun dilinin ve Rusya’nın dünyadaki yeri hakkındaki yayılmacı görüşlerinin Kremlin ve Putin’in son konuşmalarında yankılandığını söylüyorlar. 2008 Rusya-Gürcistan savaşında ayrılıkçı bölgelerde ve 2014’te ABD’li yetkililerin kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti adına savaşmak için askeri ve savaş tecrübesi olan kişileri işe aldığını söylediği Ukrayna’da aktifti. Dugin akıl vermesiyle, Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı yerleşim bölgesi, Putin’in savaşı meşrulaştırmasında merkezi bir rol oynadı.

Amerikan tarafı Dugin’in ayrıca “Rus aşırı milliyetçilerinin Batılı ve diğer kitleleri hedef alan dezenformasyon ve propaganda yaymaları için bir platform görevi gören bir web sitesi” olan Geopolitica’yı da kontrol ettiği iddiasında. Web sitesi, ABD ve NATO’yu “Amerikan halkını her türlü kötü niyetli yolla daha fazla terörize etmek” için Rusya ile savaşı kışkırtmakla suçlayıp durur. 

Daria Dugina en az babası kadar koyu bir Rus faşistiydi. 

Kendi web sitesinde Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesi halinde “yok olacağını” öne sürecek kadar cüretliydi mesela. Bu şiddet yanlılığının sonucu olarak batının dezenformasyon kuruluşları listesine ismi eklenmişti çoktan. İlle de İngilizler için, bir suçluydu ve yakalama kararı vardı. 

Daria Dugina, geçtiğimiz Mart ayında bir Rus YouTuber ile yaptığı röportajda, Ukrayna kimliğinin çoğunlukla batı Ukrayna’da yerelleştiğini ve Donbas bölgesi de dahil olmak üzere doğu Ukrayna’nın dini inanç ve milliyet temelinde bir “Avrasya İmparatorluğu”nu kabul etme olasılığının yüksek olduğunu söylemişti.

Yarın 24 Ağustos. Yani Ukrayna’nın Rusya’dan ayrılışının 31. Yıldönümü. Başta Dugin ve Putin olmak üzere bugünün sembolik bir anlamı var. Ve Putin, Zelenski’nin iddia ettiği saldırıyı düşünüyor olabilir. 

Ancak Putin’in “akıl hocası” aşırı sağcı ideolog Aleksandr Dugin’in 29 yaşındaki kızı Darya Dugina, arabasına yerleştirildiği düşünülen bir bomba ile öldürüldü.

İşin ilginç tarafı ise, bombanın konulduğu araç aslında baba Alexander Dugin’e aitti ve sadece o gün için kızı kullanıyordu. Söylentilere göre, bir üst düzey Rus yetkili Dugin’e o gün kendi aracını tahsis etmişti!

Dugina’nın arkadaşı Andrey Krasnov, Tass’a yaptığı açıklamada esas hedefin baba olduğunu düşündüğünü söyleyip ekledi: “Belki ikisiydi de…” Krasnov şöyle devam etti: “Darya başka bir araba kullanıyordu ama bugün babasının arabasını aldı” dedi.

Rusya’nın iç güvenlik servisi FSB Rus medyasına yaptığı açıklamada, Dugina’yı öldüren patlamanın “Ukrayna özel servisleri” tarafından düzenlendiğini ve küçük kızıyla birlikte Estonya’ya kaçmadan önce Ukraynalı bir kadın tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. FSB, Ukrayna vatandaşı ve kızının Dugina ve babasıyla aynı festivale katıldığını ve yaşadığı yerin yakınında Moskova’da bir daire kiraladıklarını söyledi. Hiçbir batılı kaynak ise bu iddiaları doğrulamadı. 

Yani Putin, bu olayı da anında kendi siyaseti için yönlendiriyor olabilir. 

Son derece kirli bir satrancın en karanlık ve kanlı döneminden geçiyoruz. 

Acı olan ise bu kadar manyağın, gözünü kan ve para bürümüş cani ruhlu zalimin yönettiği dünyada, vicdanlı yöneticilerin sayıca azlığı. 

Allah masumları korusun!

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version