Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası’ndan müdahale işareti geldi

Merkez Bankası’ndan müdahale işareti geldi


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılının 3’üncü enflasyon raporunu takdim ederken, “liralaşma” kavramı ile kodladığı kur korumalı mevduat (KKM) kalesinde tahkimatın devam edeceğini söyledi.

Sene başında yıl sonu için yüzde 23,20 olarak tespit edilen tüketici enflasyonu (TÜFE) tahmini 28 Temmuz itibarıyla yüzde 60,40’a yükseltildi. Nisandan temmuza enflasyon tahmini 1.760 baz puan yukarı çekildi.

Kavcıoğlu soru-cevap faslında yeni müdahale işareti verdi. “Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk Lirası.” sözleri de gösteriyor ki Kavcıoğlu mevcut düşük faiz politikasında geri adım atmayacak.

Kavcıoğlu enflasyonun çok altında kalan faiz politikasının Türkiye’yi resesyon (ekonomik durgunluk) tehlikesinden uzaklaştırdığını belirtti: “Dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye.”

Kurun enflasyona etkisinin geçmiş döneme kıyasla azaldığına işaret eden Kavcıoğlu en kritik mesajı şu cümleye sıkıştırdı: “Liralaşma için icap ettiğinde ilave tedbirler alırız.”

BÜTÜN YOLLAR KUR KORUMALI MEVDUATA ÇIKIYOR

Ek tedbirler neler olabilir? Döviz tevdiat hesaplarında munzam (zorunlu) karşılıkların yüzde 50’ye kadar yükseltilmesinden bankaların KKM’ye dönüş oranlarının yüzde 30’a çıkarılmasına kadar ne ararsan var.

KKM’ye geçen şirketlerin kur farkı kazançları Kurumlar Vergisi (yüzde 23) muaf tutulacak. Vergi teşvikinde her üç ayda bir süre uzatılacak.

Döviz büroları, özellikle İstanbul Kapalıçarşı yılın kalan döneminde tarassut altına alınacak. Bankaların ya da şirketlerin Merkez Bankası kurları ile 10-15 kuruş farkla Kapalıçarşı’da döviz alıp satmasına izin verilmeyecek.

Mali polis baskın üstüne baskın yapıyor. Muhtıra verildi.

Anlamak istemeyenlere ağır vergi cezaları ve adli tahkikat ile gözdağı verilecek. Son günlerde kimin ne kadar döviz işlemi yaptığına dair listeler TCMB ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) elinde.

Serbest Görüş:

 

SUUDİ ARABİSTAN VE LİBYA İLE SWAP MÜZAKERELERİ

TCMB “Döviz işlemleri banka şubeleri ya da internet bankacılığı vasıtasıyla 10.00-16.00 saatleri arasında yapılacak” demişti.

“Liralaşma” stratejisinin özünde kontrollü bir kur rejimi ile ismi konulmamış sermaye kontrolleri var.

Türkiye’de hukuk devleti yerle bir edilirken “serbest piyasa” da kadük hâle getirildi.

Suudi Arabistan, Azerbaycan, Venezuale, Libya ve Türkmenistan merkez bankaları ile swap (dolar-TL takası) müzakereleri devam ederken; TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Swap için görüştüğümüz ülkeler var, çalışmalarımızı belirli noktaya getirdiğimiz ülkeler var, bittiğinde hepsini açıklarız, kiminle önce bitirirsek onu açıklarız.” dedi.

Sadece Rusya ile değil, swap anlaşması yapılan Katar, Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ticarette yerel para birimlerinin kullanılması da müzakere masasında.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu

SEÇİME DOĞRU FAİZ ARTIŞI İÇİN KAPILAR KAPALI

Kavcıoğlu, “Önümüzdeki dönemde rezervlerdeki artışı göreceğiz.” derken, muhtemelen “Varlık Barışı” diye bilinen ve bavulla dolar girişine imkân tanıyan kanunun yanı sıra yeni swap mekanizması ile gelecek dövizleri kastetti.

Seçime kadar faiz artışı olmayacağının şifreleri de TCMB Başkanı’nın şu sözlerinde saklı: “Evet birçok ülke faiz artırıyor. Kimin doğru, kimin yanlış yaptığını zaman gösterir. Kendi ülkemizin şartları içerisinde uyguladığımız politikalar çerçevesinde her ay Para Politikası Kurulu olarak toplanıp karar veriyoruz.”

Müdahaleler piyasa dostu olmayacak. Düşük faizle körüklenen dolaylı para basma faaliyeti seçime kadar devam edecek.

Kur korumalı mevduat teşvik edilirken, dolarda 18,40 TL eşiği geçildiğinde yeni bir ralli emaresi görüldüğünde kimsenin ummadığı kararlara imza atılacak. Döviz geliri olmayanlara dönük hamleler listenin başında.

DÖVİZ KURLARINDA RALLİ BAŞLARSA ASİMETRİK MÜDAHALE

“Liralaşma için icap ettiğinde ilave tedbirler alabiliriz.” cümlesinin şifreleri çözüldükçe sansasyonel kur tahminlerine bu defa müsamaha gösterilmeyeceğini yaşayarak öğreneceğiz.

Ne de olsa serbest piyasanın ismi kaldı.

Kavcıoğlu’nun şifreli mesajları döviz kurlarına asimetrik metotlarla nasıl müdahale edileceğinin ana hatlarını çizdi. Ancak şartlara bağlı olarak müdahalenin dozu artırılabilir.

Müdahalenin sertlik derecesi Saray’ın seçim ekonomisinin çerçevesine göre tanzim edilecek.

Yıl sonunda doları 20-21 TL civarında tutup yıllık kur artışının enflasyonun altında kalmasını sağlamayı hedefliyorlar.

Plan kâğıt üstünde durduğu gibi netice verecek mi? Zaman gösterecek.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

e-posta: [email protected]


Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version