Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ailede saadetin iki temel dinamiği: Sevgi ve şefkat

Ailede saadetin iki temel dinamiği: Sevgi ve şefkat


YORUM | CEMİL TOKPINAR

Aile, insanlığın yaratılışından hemen sonra Rabbimiz tarafından tesis edilen bir kurumdur. Neredeyse insanlıkla yaşıt olmasının önemli bir sırrı, yaratılış gerekçesi olan “Allah’ı tanıyıp iman ve ibadet etme” hakikatine yaptığı hizmetten dolayıdır. Çünkü insanın yaratılması ve eğitilmesi, ancak aile çatısı altında mümkündür.

Cenâb-ı Hak bitkilerin ve hayvanların çoğalmasını ve hayata uyum sağlayıp yaratılış hikmetine uygun vazifelere koşmasını çok kolay usullerle gerçekleştirmiştir. İnsanın çoğalması ve yaratılış hikmetine göre eğitilmesini ise, çok çeşitli ve çetrefilli yöntemlerle gerçekleştirmektedir.

Âdeta, ahsen-i takvim suretinde yaratılıp yaratıkların en şereflisi kılınmasındaki muhteşem nimetin bir bedeli olarak bu yaratılış ve eğitim sürecinde insana da çok ağır ve çeşitli vazifeler ve sorumluluklar yükleyen Rabbimiz, ayrıca çeşitli seçenekler ve yetkiler sunmuştur. Bu yüzden evlilik dünya ve ahiretin hem saadetine, hem mutsuzluğuna sebep olabilir.

Eş seçim sürecinde denkliğe, evlilik boyunca da karşılıklı uyum ve ahenge dikkat eden çiftler, aile içi huzur ve mutluluğun inşasında daha başarılı olabilirler. Ancak sürekli uyum çok zordur. Zira iki farklı ailede yetişen iki insanın muhtemel uyuşmazlık ve anlaşmazlıkları bertaraf etmeleri kolay değildir. Üstelik ailenin sadece huzur ve saadetine değil, varlığına bile muhalefet eden evrensel şer ve fesat odaklarının gayretleri neticesinde, merkezinde Allah rızası ve uhrevîlik bulunması gereken yuvaların nasıl yozlaştığını yaşayarak görüyoruz.

Aile içi huzurun azalması, dünya ve ahiret için hayırlı faaliyetlerde bulunması gereken anne babanın zamanını tartışma, çatışma, kavga, kırgınlık ve küskünlükle heba etmesini netice verdiği için bundan anne baba ile birlikte iyi terbiye edilmeyen çocuklar da büyük zarar görmektedir.

Bu gidiş, ya ömür boyu huzursuz birliktelikle ya da “Allah’ın en sevmediği helâl olan” boşanmayla neticelenmektedir.

Oysa evlilik, nikâh masasında başlayıp vefatla sona eren en uzun ve en büyük ibadettir. İnsanlığın dünya ve ahiret hayatı için plânladığı hedeflerin kemâl manada gerçekleşmesi ancak aileyle mümkündür.

“İzdivaçtan gâye, el ele Rıza-i İlâhîye!..” idealiyle yola çıkıp, “Aşk ve sevgi pazara kadar da, mezara kadar da değildir; Cennete ve ru’yet-i Cemalullaha kadardır” düşüncesini rehber edinenler, elbette aile huzurunu da başarmalı ve bu cennet ortamını en verimli şekilde işleyen bir okula dönüştürmelidirler.

Şurası kesin ki, ailede huzur ve mutluluk için gerekli olan karşılıklı sevgi, hürmet, şefkat, anlayış, hilm, tevazu, empati, paylaşım, özür, af, hoşgörü, sabır, sorumluluk gibi ahlâkî özelliklerin ne kadar kıymetli ve ehemmiyetli olduğunu az veya çok bütün evliler biliyor.

Ancak bunları nerede, ne zaman, nasıl, hangi seviyede ve ne şekilde uygulamak gerektiğini herkes bilmediğinden veya uygulamadığından ciddi problemler ortaya çıkıyor.

Bu temel tespitleri dikkate alan Respect Graduate School, aileyle ilgili bir dizi projeyi hayata geçirmek için Respect Aile Okulu adıyla bir departman oluşturdu. İlk olarak Kur’an ve sünnetin temel prensipleriyle modern bilimin tespitlerini harmanlayarak Aile Hayatımız adıyla bir proje meydana getirdi. Bu projede başta eş seçimi, aile içi iletişim ve çocuk eğitimi olmak üzere psikolojik, psikiyatrik, cinsel, parasal ve ahlâkî sorunların çözümüne kadar yüzlerce alt başlık bulunuyor. Böylece problemlere bir yönüyle yaklaşmak değil, daha kapsamlı ve bütüncül çözümler sunmak hedefleniyor.

Rabbimizin şu ayette işaret ettiği gibi projenin temel bakış açısını ve tüm çözümlerin odağını sevgi ve şefkat oluşturuyor:

“Onlara ısınıp kaynaşasınız, huzur ve mutluluk bulasınız diye size kendi cinsinizden eşler yaratıp aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O’nun varlığını ve birliğini ispatlayan ayetlerdendir. Şüphesiz bunlarda iyi düşünen topluluk için nice dersler ve deliller vardır.” (Rûm Suresi, 21)

Böylece kendilerini Allah’ın bir ayeti olarak gören eşler, birbirlerine ve çocuklarına karşı tüm davranışlarında sevgi ve merhameti esas alacak, evliliği sadece dünyevî haz ve lezzetler için değil, uhrevî hikmetler için gerçekleştirecek, aile içindeki zarurî sıkıntılara aktif sabırla katlanacak, çocuk terbiyesini bir zahmet olarak değil, bir ibadet olarak görecek ve onlara sadaka-i cariye gözüyle bakacaktır. 

Aile Hayatımız Projesinin asıl hedefini ise, Rabbimizin dua olarak bize gösterdiği şu ufuk oluşturuyor:

“Ve şöyle niyaz ederler: ‘Ey keremi bol Rabbimiz! Bize gözümüzün, gönlümüzün sevinci olan temiz eşler ve nesiller ihsan eyle, bizi müttakîlere (Allah’a karşı gelmekten sakınan ve azabından korkanlara) önder eyle! ” (Furkan, 74. Âyet)

İşte temelinde rıza-yı İlâhî, ufkunda takva sahiplerine önderlik, misyonunda Resulüllahın (s.a.v.) övüneceği nesiller yetiştirmek, neticesinde iki cihan saadeti olan bir ailenin fertlerinde sabır, fedakârlık, gayret, şefkat, diğerkâmlık, aşk, şevk, gaye-i hayal gibi güzellikler zirveye çıkacaktır inşallah.

Respect Aile Okulunun hedefi, böylesi yüce idealler taşıyan ailelerin oluşmasına yardımcı olmak. Neticede bu derslere katılanlar, sadece huzuru ve mutluluğu keşfetmekle kalmayacak, adeta bir aile gönüllüsü olup nice huzursuz yuvalarda saadet çiçekleri açmasına vesile olacaklar. Bu projede bizim de aralarında bulunduğumuz altı hoca vazife alacak ve dersler 25 Haziran’da başlayacak.

Aile hayatımız için faydalı çalışmalar yapacağını umduğumuz bu projenin duyurulması, nice ailede problemlerin çözülmesine, huzur ve mutluluğun artmasına vesile olacaktır inşallah.

Not: Geniş bilgi ve kayıt için link: https://turkce.respectgs.us/respect-aile-okulu/aile-hayatimiz/

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version