Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Senaryo Ankara’da yazıldı, herkesi duman edecek organize bir soygun!

Senaryo Ankara’da yazıldı, herkesi duman edecek organize bir soygun!


Rekabet Kurumu’nun verdiği onay Naksan Holding’in iştiraki Naksan Plastik’e çökme skandalında zincirin son halkasını teşkil etti. Naksan Plastik’in “ABY Plastik” isimli şirkete devri iktisat tarihine geçecek kadar çarpıcı ihlâllerle dolu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Naksan ailesi avukatlarının ısrarlı taleplerine rağmen alıcının ismini gizlemişti. Sadece teklif tutarı Katma Değer Vergisi (KDV) dahil olarak ilan edilmişti.

Geriye dönük bütün işlemler bir bütün olarak irdelendiğinde TMSF yetkilileri, ihaleye teklif veren kişiler ve Çekya’da faaliyet gösteren Chez Export Bank’tan 485 milyon euro alacak için temlik alanların müşterek hareket ettiği müşahede edilecektir.

Çökme, talan ve devleti soyma… Ne ararsan var. Organize bir soygun.

ADRESE TESLİM İHALENİN TAŞLARI NASIL DÖŞENDİ?

Devleti zarara sokma ve ihaleyi diledikleri kişiye diledikleri fiyatlara verme senaryosu 2011 yılı nisan ayı itibarıyla başlamış ve 2022 yılı nisan ayı Rekabet Kurulu’nun izni ile tamamlanmış gibi görünüyor.

2011 ve 2014 yılları arasında Naksan Holdinge bağlı ADULARYA Enerji Santrali’nin kurulması aşamasında Çek Bankası’ndan 485 milyon euro kredi kullanılmış ve bu krediye Naksan Plastik “garantör kefil” olmuştu.

Kredi sözleşmesine göre taraflar arasında çıkacak ihtilaflarda İngiltere Mahkeme’lerinin yetkili olduğu kabul edilmişti.

Serbest Görüş:

 

Yıldızlar Holding, 2021 yılı nisan ayında Çek Bankası ile görüşmeye başlayarak Çek Bankası’nın alacağını temlik almak için teklif vermişti.

Çek Bankası 485 milyon euro olan alacağını yaklaşık 70 milyon euro karşılığında Yıldızlar Holding’e devretmiş ve Yıldızlar Holding 485 milyon euro alacaklı hale gelmişti.

Yıldızlar Holding alacağın temliki öncesinde TMSF’ye müracaat ederek bu alacağı temlik etmek istediğini, bu noktada TMSF’nin izni ve onayı olup olmadığını sormuş ve TMSF alacağın temlikine 2011 yılı mayıs ayında izin ve onay vermişti.

Yıldızlar Holding, TMSF’ye noter aracılığıyla ihtarname göndererek alacağın kendisine geçtiğini muhatabın kendisi olduğunu TMSF’ye bildirmiş ve TMSF itiraz etmeyerek alacağı kabullenmiştir.

İngiltere Mahkeme’lerinin yetkili olmasına rağmen Yıldızlar Holding’in Uluslararası Tahkim’e gitmesi durumunda 485 milyon euroluk alacağı ya TMSF dolayısı ile devlet ya da Naksan Plastik’i alan şirket ödemek zorunda kalacak.

TMSF BORCU DEVLETİN SIRTINA YIKTI

Ancak TMSF ihale şartnamesinde Naksan Plastik’i satın alan kişilere şirketi tüm borçlardan âri yani hiçbir alacaklının alacağı ile yükümlü olmadan devretmeyi kesin taahhüt etmişti. Dolayısla borç devlete kalacak.

TMSF, Resmî Gazete’de yayımlamış olduğu ilan ile Naksan Plastik A.Ş.’nin 22 Aralık 2021 tarihlerinde satılacağını ilan etmişti. 22 Aralık 2021 tarihinde sürpriz biçimde satış 4 Ocak 2022 tarihine ertelenmişti.

Esasında satış önceden hazırlanmış bir senaryoydu. Senaryoda TMSF’nin başrolde bulunduğu, teklif veren şirketlerin ise kendi aralarında anlaşarak hareket ettikleri kronolojik olarak ispat edilebilir.

22 Aralık 2021’de ihale gerekçe göstermeden erteleniyor. 30 Aralık 2021 tarihinde “ABY Plastik” isimli bir şirket kuruluyor. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, 1 milyon TL sermayeli şirketin Lütfi Atakan Abay tarafından kurulduğu ve başkaca bir ortağının olmadığı ilan edildi.

İKİNCİ İHALEDE GÜYA FİYAT ARTIRILDI

30 Aralık’ta kurulan ABY Plastik her nasılsa 200 milyon TL civarında bir teminatı toparlayarak, 4 Ocak 2022 tarihindeki ihaleye katılmış ve 1 milyar 180 milyon TL teklif verdi.

İhalede Yapı En Yapı ise, 1 milyar 245 milyon TL tutarında teklifde bulundu. İhaleye şirket sahipleri ya da yöneticileri girmemesi ve sıradan bir muhasebeciye vekâlet vermek suretiyle ihale teklifi vermeleri de manidar.

Naksan ailesi avukatları ihaleden 3 gün önce ihaleye seyirci olarak katılma hususunda yazılı dilekçe vermişti. İhale gün ve saatinde orada olmalarına rağmen salona girmelerine izin verilmemişti.

TMSF ihaleden 15 gün sonra 1 milyar 245 milyon TL teklifin düşük olduğunu belirterek, yeniden pazarlık usulü ile ihaleye devam edileceğini açıkladı.

Açık artırmaya yine Yapı En Yapı yetkilileri katılmamış, muhasebecisini göndermişti. ABY Plastik ise şirketin tek sahibi ve kardeşleri ile birlikte açık arttırmaya katılmıştı.

Açık arttırmada ABY Plastik 1 milyar 250 milyon TL teklif etmişti. Her iki ihale sadece 5 dakika sürdü.

TMSF bu defa ticari teamülleri hiçe sayarak ihale bedelini Katma Değer Vergisi (KDV) dahil 1 milyar 476 milyon TL teklif verildiği şeklinde ilan etti.

KATMA DEĞER VERGİSİ DAHİL FİYAT NUMARASI

TMSF’nin bugüne kadar ki tüm uygulamalarına ve açıklamalarına aykırı olacak şekilde teklifi KDV dahil şeklinde açıklamasının tek bir maksadı olabilir. Muhtemelen TMSF çok yüksek bir miktar teklif edildiği şeklinde bir intiba oluşturma telaşına düştü.

Esasında 4 Ocak’ta Yapı En Yapı tarafından verilen ilk teklif KDV dahil 1 milyar 470 milyon TL. ABY A.Ş. tarafından verilen teklif ise, 1 milyar 476 milyon TL. İki teklif arasında 5 milyon TL, KDV eklenince sadece 6 milyon TL fark var.

KDV dahil 1 milyar 470 milyon TL teklifi yeterli görmeyen TMSF, sonra 1 milyar 476 milyon TL, sadece KDV dahil 6 milyon TL tutarındaki artışı kâfe buldu ve satışa onay verdi.

Alıcı şirketin 1 milyon TL sermaye ile ihaleden sadece 4 gün önce kurulması ve sektörde bir geçmişi ya da tecrübesinin olmaması… Olup bitenler adrese teslim ihalenin ön hazırlığına dair tereddüte mahal bırakmayacak kadar çarpıcı.

Dünyanın sayılı plastik şirketleri arasında gösterilen ve asgari 12 milyar TL değer biçilen Naksan Plastik’in 1 milyon TL sermaye ile kurulmuş bir şirkete devredilmesi çökme ve talan değilse nedir?

1 MİLYON TL SERMAYELİ ŞİRKET İHALEYİ KAZANDI!

Sermayesi ve diğer yönleri ile güçlü bir şirketler grubu olan ABAY grubunun güçlü şirketlerini niye ihaleye sokmadı? Cevap çok basit: 1 milyon TL sermayeli bir şirket kurdu ki ileride kendisi aleyhine açılacak davalarda sorumlu olmayacak ya da riski bulunmayacak.

Bu kadar karmaşık işlemlerden benim çıkardığım sonuç şu: TMSF arka planda asıl alıcı olarak ABY Plastik ile anlaştı. Fakat Ankara’da yazılan senaryoya göre iki şirket ihaleye girecek, asıl almak isteyen daha düşük bir teklif verecekti.

Serbest Görüş:

 

Akabinde TMSF tarafları pazarlığa çağıracaktı. Asıl alıcı teklifini o zaman verecekti ve Fon Kurulu bu teklifi onaylayacaktı. Böylece şeffaf, usulüne uygun ihale yapıldığı intibaı uyandırılacaktı.

Tüm mal varlıkları ve şirketleri ile ilgili araştırmada hukuka aykırı bir durumun olmadığı ortada iken Nakıboğlu ailesinin bütün bunları sineye çekmesi mümkün mü?

Aileden bir isim, adli mercilerde ve Anayasa Mahkemesi’nde sonuç alamazlarsa uluslararası mahkemelerde gasp edilen mallarının geri almak için hukukî mücadele vereceklerini söyledi.

Aile avukatları “Suç örgütü kurmak suretiyle ihaleye fesat karıştırmak” iddiası ile İstanbul ve Gaziantep Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulundu.

Bakalım TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş, Naksan’ın soygununa dair ithamlara mukabil nasıl bir savunma yapacak?

Naksan Plastik vurgunu ne ilk ne de son. Kayyım Alpaslan Baki Ertekin’in Boydak’ta 40 milyon doları nasıl hortumladığını 14 Temmuz 2021 tarihinde Kronos’ta belgeleri ile yayımlamıştım.

Eski TMSF üyesi ve Boydak kayyımı Abdullah Güzeldülger de el konulan şirketlerde dönen dolapları ifşa etmişti.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmeti, TMSF yöneticileri ve kayyımları dokunulmazlık zırhına büründürecek kanun teklifini alelacele Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne boşuna getirmedi.

Hepsi gayet iyi biliyor ki “hukuk geri geldiğinde mülkiyet hakkını hiçe sayan, şirketleri yağmalayan herkes duman olacak.”

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

[email protected]


Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version