Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Piyasa bu iddia ile çalkalanıyor

Piyasa bu iddia ile çalkalanıyor


“Merkez Bankası, Londra’da 400 ton altın sattı” iddiası dalga dalga yayılıyor. Piyasalar çalkalanıyor. Sosyal medya platformu Twitter’da anonim bir hesap üzerinden ortaya atılan iddiaya dair Merkez Bankası’nın (TCMB) herhangi bir beyanda bulunmaması tansiyonu daha da yükseltti.

Tartışmalarda sapla saman birbirine girmiş vaziyette. 400 ton altın ons fiyatına bağlı olarak 25 milyar dolara tekabül ediyor. Ons fiyatı arttıkça tutar artarken, altın inişe geçtiğinde değeri azalıyor.

Merkez Bankası’nın tarihinde altın rezervinin zirveye çıktığı 2013-2017 döneminde dahi külçe altınların maddi karşılığı 45 milyar doları (700 ton) hiç geçmedi. 13 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla TCMB’nin brüt 41 milyar dolarlık altını var.

YABANCI MERKEZ BANKALARINDAKİ ALTINLAR GETİRİLDİ

Bankaların altın hesapları mukabilinde munzam karşılık olarak emaneten teslim ettiği külçe altınlar ile Amerikan Merkez Bankası (Fed) ile İngiltere Merkez Bankası (BoE) kasalarında muhafaza edilen altınlar da hesaba dahildi.

Fed’de artık altınımız kalmadı. 2017 yılında Halkbank’ın “İran müeyyidelerini delmek” suçlaması ile New York Güney Bölge Eyalet Mahkemesi’nde sanık sandalyesine oturtulduğu günlerde altınlara el konulabileceği iddia edilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile hem Merkez Bankası hem de kamu bankaları (Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank) yurt dışındaki altınların tamamına yakınını Türkiye’ye nakletmişti.

MERKEZ BANKASI’NIN ALTIN REZERVİ NE KADAR?

400 ton olmasa da toplam 170 tona yakın altın İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ile İsviçre merkez bankalarından Türkiye’ye getirilmişti.

O altınlar TCMB bilançosunda brüt rezervlerin içinde gösteriliyor. Analitik bilanço kalemlerine göre, külçe altınların Borsa İstanbul AŞ (BİST) bünyesinde faaliyet gösteren TAKASBANK AŞ’nin kasalarında tutulduğu görülüyor.

Serbest Görüş:

 

2021 Yıllık Faaliyet Raporu’na göre, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Merkez Bankası’nın uluslararası standartta altın rezervi 657,7 ton. Söz konusu altınların 461 tonu TCMB’nin mülkiyetinde.

Altın rezervinin 78 tonu İngiltere Merkez Bankası’nda (BoE), 34 tonu TCMB ve 349 tonu Borsa İstanbul nezdinde muhafaza ediliyor.

BLOOMBERG HABERİNDE TCMB’YE DAİR BİR BİLGİ YOK

Sosyal medyada kayıp altın iddialarının altında piyasaların pür dikkat takip ettiği haber ajanslarından biri olan Bloomberg’in bir haberine atıf yapılsa da metinde kayıp altınlara dair tek kelime bile yok.

Haberde Londra piyasasında merkez bankalarına ait altınların ons (31,1 gram) başına 1 dolar civarında işlem gördüğüne işaret edildi. Piyasaya göre iskontolu satış yapması yeni bir bilgi değil.

Ancak 1 dolarlık indirim teamüllerin üzerinde bir iskontoya tekabül ediyor. İskontolu 400 tonluk bir altın satışı olsa da Bloomberg’in haberinde hangi ülkenin böyle bir satışı yaptığı bilgisine yer verilmedi.

İngiltere Merkez Bankası’nın kasalarında dünyanın en büyük altın stokları yer alıyor. Diğer merkez ve ticari bankalarının da emanet altını olan BOE’de 5 bin 676 ton külçe altın bulunuyor.

Yurt dışında altın rezervi tutmak uluslararası hukuka aykırı bir iş yapmadığınız müddetçe daha düşük faiz ile uzun vadede borç bulmasını sağlayacak kadar efektif bir sigortadır.

İNGİLTERE’DE ALTIN TUTMANIN AVANTAJLARI VAR MI?

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında Fed, BoE ile Avrupa Merkez Banksı (ECB) döviz swap kapısının Brezilya ve Güney Kore gibi aynı ligde yer aldığımız ülkelerin merkez bankalarına açtığı hâlde Türkiye’ye açmamıştı.

Zira Türkiye’nin muhatap merkez bankalarını ikna edecek kadar yüksek meblağda külçe altını ya da Amerikan Hazine tahvili yoktu. “El konulmasın” diye getirilen altınların ilk faturası ile karşı karşıya gelen Türkiye’nin döviz kasasına girmesine müsaade edilmedi.

Yine de Merkez Bankası’nın altın rezervlerinin tarihi seyrini gösteren tabloları ilave ederek ikna edici bir izahatta bulunmasında fayda var.

Keşke 400 ton altın sattığı hâlde kasasında en az bir o kadar daha altını kalan bir Merkez Bankamız olsaydı.

—————————————

İletişim için:

https://www.youtube.com/turhanbozkurt

Twitter: @turhanbozkurTV

https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/

[email protected]


Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version