Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Üst rütbeli askerlerin neden cezaevi değişti: Rus sevdası erken mi bitti?

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin cezaevlerinde tutuklu bulunan subay ve generaller 2022 Şubat ayı sonlarından itibaren özellikle Doğu ve Güneydoğudaki ceza infaz kurumlarına sevk edilmektedirler. Adalet Bakanlığının talimatıyla yapılan bu sevkler konusunda kamuoyuna henüz herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Alelacele, gruplar halinde, sadece askerleri kapsayan, pilotların sayısının fazla olduğu ve genelde subay ve general statüsünde bulunan kişileri hedef alan bu nakillerin nedeni hala gizemini koruyor. Sevklerin gerçekleştirildiği hedef şehirlerin başında Diyarbakır, Batman ve Van geliyor. Nakiller kapsamında 26 üst rütbeli subay Sincan’dan Batman’a sevk edildi. F1 ve F2 başta olmak üzere sadece Sincan’dan bir anda 200 civarı kişinin sevk edilmesi ciddi şüpheler barındırıyor.

Nakiller hakkında haber sahibi olur olmaz, konuyu sosyal medya hesabım üzerinden kamuoyuyla paylaştım ve bilgi alışverişi için bu kapsamda “Twitter Space” üzerinden bir sohbet odası planladım.

Sevklerin Ceza İnfaz Hakimliği kararıyla değil Adalet Bakanlığının kararıyla olduğu iddia edilmesine rağmen söz konusu karar ne kamuoyuna ne bir aile ferdine ne de herhangi bir avukata tebliğ edilmedi.

SEVK İŞLEMLERİNDE DİKKAT ÇEKEN FARKLILIKLAR

Daha önceden de tutuklular cezaevleri arasında sevk işlemlerine tabi tutuluyorlardı. Ancak yazımıza konu olan sevklerle, alışılagelen sevkler arasında dikkat çeken farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin Sincan Cezaevinden yapılan normal bir nakil işlemi en fazla 30 kişiyi kapsarken bu nakil işlemleri yaklaşık 200 kişiyi kapsamaktadır. Ayrıca korona virüsüne karşı tedbirlerin hassas yürütülmesi gereken sevk işlemlerinde, Sincan F1 cezaevinde karantina koğuşunda bulunan bir subayın, sevk öncesi yapılan testi de pozitif çıkmasına rağmen sevk işlemlerinin adeta bir yerden emir almışçasına her ne pahasına olursa olsun uygulanması normal karşılanamaz.

SADECE ASKERLERİN EŞ ZAMANLI VE YAYGIN OLARAK SEVK EDİLMESİ

Avukat Vural Ergül sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “4 büyük cezaevinden yüzlerce asker hükümlü Doğu ve Güney Doğu Anadolu cezaevlerine naklediliyor. Henüz ailelere konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmış değil. Avukatların resmi başvurularına yarından itibaren yanıt verilmesini umuyoruz. Nakillerin gönderilen listelere göre yapıldığı. Sevklerin; eş zamanlı ve yaygın olarak yapılmasıyla yalnızca asker hükümlüleri kapsaması şüphe oluşturuyor! Henüz Bakanlıktan gönderilen liste ve üst yazıya erişebilen yok… Ancak yasal hak olarak, haksız ve zarar verici, keyfi nakil işlemlerinin iptali için yargıya başvurduğumuzda gerekçeyi öğrenebileceğiz… Bakanlığın, güvenlik dışında hangi gerekçeye dayanarak, yalnızca asker hükümlülerin yaygın ve eşzamanlı sevklerini nasıl savunabileceğini birlikte göreceğiz…” dedi.

Bu sevklerin eş zamanlı, yaygın ve sadece askerleri kapsamasına dikkat çeken Ergül, bu durumun keyfi olma ihtimaline karşı yargı yolunu işaret etmektedir.

ARTAN MAĞDURİYETLER

Tutukluların ailelerinden uzak cezaevlerine nakledilmeleri yeni mağduriyetlere neden olacaktır. Birçok aile, şehir dışındaki cezaevlerine nakledilen yakınlarının ziyaretlerine gitmekte zorluk çekmektedir. Yakın geçmişte aile fertleri farklı illerde tutuklu bulunan kişileri, ziyarete giderken birçok kaza olayı yaşanmış ve bu kazalarda onlarca kişinin yaşamlarını yitirdiği haberlere yansımıştı.

Sevklerin gerekçesi hakkında bir gardiyanın “aileleri Ankara’da bulunanları Sincan’dan yolluyoruz” şeklinde bir ifade kullandığı iddiası şayet doğru ise bu sevkler aracılığıyla ailelere yapılan haksızlığın artan şiddette devam ettiği anlaşılmaktadır.

SEVKLERİN MUHTEMEL SEBEPLERİ

Alelacele, gruplar halinde, eş zamanlı, yaygın ve sadece belirli askerleri kapsayan bu nakillerin muhtemel nedenlerini sıralayalım.

– Büyük cezaevlerinin yeni misafirler için hazırlanması

– Cezaevlerinde tadilat işlemleri

– Onanacak cezalar

– Erken biten Rus sevdası ve eski sevgiliye muhtaç kalmak

– Cezaevi inşaatı rantları

SİNCAN CEZAEVİ 15 TEMMUZ ÖNCESİNDE DE BOŞALTILMIŞTI

Sincan cezaevinin boşaltılmasına yönelik çalışmaların 15 Temmuz 2016 öncesinde de yapıldığı iddia edilmişti. 15 Temmuz hadisesinden sonra Sincan Cezaevinin doldurulması, akıllara Sincan’ın 15 Temmuz için daha önceden hazırlanmış olma ihtimalini getiriyordu. Geçtiğimiz günlerde hükümete yakınlığıyla bilinen kişilerin bulunduğu bir Twitter sohbet odasında, cezaevlerinin yeni gelecek kişiler için boşaltılacağını ve yakın zamanda cemaatin siyasi ayağına operasyon yapılacağının söylemesi dikkat çekicidir. Bu sevkler, hükümetin kendi muhaliflerine yeni operasyonlar yapacağı iddialarını yeniden gündeme getirmektedir.

CEZAEVLERİNİN TADİLAT EDİLME İHTİMALİ

Bazı koğuşlardan 1 kişinin, bazılarından ise onlarca kişinin sevk edilmesi, cezaevlerinde yapılacak olan bir tadilat ihtimalini ortadan kaldırmakta olduğu gibi aynı zamanda listeler üzerinden hareket edildiğini de göstermektedir.

ISMARLAMA CEZALAR

Sevk edilen iller arasında sadece doğu illeri bulunmamaktadır. Nakil gerçekleştirilen iller arasında, Antalya gibi bugüne kadar hükmü kesinleşen kişilerin sevk edildiği cezaevleri de bulunuyor. Söz konusu askerlerin çoğunun müebbet/ağırlaştırılmış müebbet ceza hükümleri kesinleşmemiş olmasına rağmen kesinleşmiş gibi hareket edilmesi akıllara hükümlerin kesinleşeceğini getirmektedir. Şayet hükümlerin kesinleşeceği Adalet Bakanlığı tarafından önceden biliniyor ve sevkler bu yüzden ilgili cezaevlerine planlanıyorsa, bu durum yargının hükümetten emir alarak cezalar verdiği anlamına gelir!

Bu ihtimalin doğruluk payını gelecek günler gösterecektir.

EKSENİN RUSYA’DAN NATO’YA KAYMASI VE F35 PİLOT AÇIĞI

Rusya’nın 22 Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlatmış olduğu işgal girişimi hemen hemen tüm ülkelerin Rusya’ya karşı cephe almasına sebep oldu. Bu durum, Türkiye’nin iç ve dış siyasetinde eksen kaymasına sebep olacak gibi görünüyor. Bu eksen kayması neticesinde Türkiye, Rusya’dan uzaklaşmak ve eskisi gibi NATO ve Batı’ya yakınlaşmak zorunda kalacaktır. Bahse konu yakınlaşmanın zorunlu bir adımı olarak, Türkiye S400 projesinden vazgeçip F35 projesine dönmek durumunda kalacaktır. Söz konusu eksen kaymasının ön hazırlıkları kapsamında Türkiye Hükümeti, F35 projesinde ihtiyacı olan pilotlarla ilgili tedbirli davranmak istiyor olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın yakın tarihli bir açıklamasında, “Türkiye de NATO’nun bir parçasıdır. F-16 uçaklarıyla ilgili teknik görüşmeler devam ediyor. S-400’lerin biraz uzun vadeli bir sorun olduğunu biliyoruz. Belki de şimdi bu sorunu çözmenin zamanı geldi.” ifadeleri kullanılarak, bu konuda Türkiye Hükümeti ile müzakerelerin devam ettiği vurgulandı.

Cezaevi nakillerinde pilot sayısının fazla oluşu dikkat çekiyor. Yeniden F35 projesine dönmesi gerekecek olan Türkiye’nin F35 pilotları ise KHK’larla işlerinden atıldılar. Söz konusu personelin tekrar işe alınmaları haricinde kısa vadede F35 pilot açığının giderilmesi mümkün değil. Bu amaç doğrultusunda cezaevlerinde diğer tutuklu askerlerle beraber bulunan pilotların, beraat ettirilerek dışarı çıkmaları infial oluşturacaktır. Bu infialin önüne geçmek ve pilotları sessiz sedasız görevlerine iade etmek için asker tutukluların birbirlerinden ayrıştırılarak farklı cezaevlerine sevk edilmeleri, göz önünde tutulması gereken ihtimaller arasındadır.

CEZAEVİ RANT EKONOMİSİ

Rant projelerinin eksik olmadığı ülkemizde son yıllarda yeni cezaevlerinin sayısı da arttı. Sadece 2020-2021 yılları arasında 13 milyar lira harcanarak 91 yeni cezaevi inşaatına başlanması planlandı. Söz konusu cezaevleri göstermelik olarka doldurularak bu cezaevlerinin yapılış amacının sorgulanmasının önüne geçmek isteniyor olabilir.

Sincan cezaevine kıyasla özellikle doğu bölgemizdeki cezaevleri uygulamalarında keyfiliğin az oluşu ve gardiyanlar başta olmak üzere cezaevi personelinin mevzuat çerçevesinde hareket ediyor olması nedenleriyle söz konusu cezaevlerinde tutsak olan askerlerin daha az problem yaşadıkları bilgisi bazı aileler tarafından paylaşıldı.

BEKLENEN AÇIKLAMA

Yeni göreve başlayan “eski” Adalet Bakanı, Özel Kalem Müdürünü geçtiğimiz çarşamba günü (02.03.2022) değiştirmişti. Yeni Özel Kalem Müdürünün de bugünlerde Basın Müşavirini belirlemesi ve akabinde bu sevkler hakkında açıklama yapılması beklenmektedir.

Yazı: https://www.patreon.com/posts/ust-rutbeli-63386111?utm_medium=clipboard_copy&utm_source=copy_to_clipboard&utm_campaign=postshare


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version