Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanlar için ‘o sene, bu sene’ mi?

Almanlar için ‘o sene, bu sene’ mi?


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Alman futbolu denince akla tek takım geliyor: Bayern Münih. Bundesliga’nın diğer ekipleri bir anlamda figüran. Bundesliga’nın başrolü veya esas oğlanı Bayern Münih, üst üste 10. şampiyonluğunu geçtiğimiz hafta ilan etmişti. Bayern’in borusu sadece Almanya sınırları içinde ötmüyor. Avrupa kupalarının da esas oğlanı. Ancak onun dışında diğer Alman ekiplerinin Avrupa arenasında pek esamesi okunmuyor. Milenyumdan bugüne sadece Bayern Münih, Avrupa arenasında kupa kaldırabildi. Bu süreçte Borussia Dortmund, biri Şampiyonlar Ligi diğeri UEFA Kupası’nda olmak üzere iki final gördü. Kupa 1’de aynı ligde mücadele verdiği Bayern’e, Kupa 2’de (UEFA) Hollanda ekibi Feyenoord’a boyun eğdi. Uzun bir aradan sonra Almanlar, UEFA Avrupa Ligi’nde finalin eşiğinde bulunuyor. Hem de iki ekiple.

AVRUPA LİGİ’NDE HASRETLİK

Almanlar, Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Bayern Münih’in Villarreal’e elenmesinin üzüntüsünü, UEFA Avrupa Ligi’nde yarı finale RB Leipzig ve Frankfurt’u göndermenin sevinciyle unutmaya çalıştı. Kupa 1’de (Şampiyonlar Ligi) iki yıl önce Bayern Münih zirveye çıkmıştı. Mevzu UEFA Avrupa Ligi olunca, Almanların boynu bükülüyor. İspanyol ve İngiliz ekiplerinin son dönemde ambargo koyduğu Kupa 2’yi son kazanan Alman ekibini bulmak için epey gerilere gitmek gerekiyor. 1996’da Bayern Münih’le UEFA Kupası sevinci yaşayan Almanlar, bir yıl sonra bu kez Schalke 04’le aynı mutluluğu tekrarlamıştı. Bayern Münih, Fransız ekibi Bordeaux’yu, Schalke 04 ise Inter’i geçip kupayı müzesine taşıdı. 2002’de Borussia Dortmund, 2009’da Werder Bremen finale geldi ancak kupaya uzanamadı. Dortmund Feyenoord’a, Werder Bremen ise İstanbul Şükrü Saraçoğlu’nda oynanan maçta Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Shakhtar Donetsk’e boyun eğdi. Sonrasında ne kupa ne de final yüzü gördüler.

SON 15 YILDA 3 KEZ KÜME DÜŞTÜ

Almanya’nın unutulan kulüplerinden biri olan Eintracht Frankfurt, 1959 yılında lig şampiyonu olurken, başarısını Avrupa’da devam ettirip, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda adını finale yazdırmıştı. Finalde Alfredo de Stefano ve Ferenc Puskas’lı Real Madrid’e boyun eğmişti. Alman ekibi Avrupa’da aradığı kupaya 1980’de ulaştı. Bu kez kupanın adı UEFA, rakip bir başka Alman ekibi Borussia Mönchengladbach’tı. İlk maçı deplasmanda 3-2 kaybeden Frankfurt, ikinci maçı sahasında 1-0 kazanarak kupanın sahibi oldu. 2000’li yıllarda sıradanlaşan Frankfurt son 15 yılda 3 kez Bundesliga’dan düştü.

Bundesliga’nın orta halli takımlarından olan Frankfurt, 2018-19 UEFA Avrupa Ligi’nde başarılı sonuçlara imza attı. Gruptan lider çıktıktan sonra sırasıyla Rapid Wien, Inter ve Benfica’yı eleyip yarı finale adını yazdırdı. Final bileti için Premier Lig’in güçlü ekibi Chelsea ile mücadele eden Frankfurt, 1-1 biten her iki maç sonunda turnuvaya penaltılarda veda etti. Yarı finalde boyun eğdiği Chelsea, finalde Arsenal’i 4-1 yenip kupanın sahibi oldu.

FORMDAKİ BARCELONA’YI ELEDİ

Frankfurt 3 yıl sonra aynı başarıyı tekrarladı. Temsilcimiz Fenerbahçe’nin olduğu gruptan lider çıktı. Son 16 turunda Real Betis’i eleyen Frankfurt’un çeyrek finalde rakibi Barcelona oldu. Xavi yönetiminde eski günlerine dönüş sinyali veren Barcelona ile ilk maçta sahasında 1-1 berabere kaldı. Oynadığı oyun taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı. Rövanşta ise Nou Camp’ta Frankfurt resitali vardı. Barcelona mahkum bir oyun oynarken, 90 dakika sonunda skorboardda 3-2 Frankfurt üstünlüğü vardı. Barcelona’yı geçip yarı finalde Premier Lig’in güçlü ekiplerinden West Ham’a rakip oldu. İlk maçta İngiltere’den 2-1’lik skorla dönüp, final yolunda büyük avantaj elde etti. Bundesliga’da oynadığı son 5 maçtan galibiyet çıkaramayan Frankfurt 3 beraberlik, iki yenilgi aldı. Ligde 11 yenilgi gören Frankfurt, UEFA Avrupa Ligi’nde ise bu sezon yenilgi yüzü görmedi.

AVANTAJI CEBİNE KOYDU

Yarı final gören bir diğer Alman ekibi RB Leipzig oldu. 6 yıldır Bundesliga’da mücadele eden RB Leipzig, zirveye oynayan bir ekip. Manchester City ve PSG’nin yer aldığı Şampiyonlar Ligi A Grubu’nda üçüncü olan RB Leipzig yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. Son 16 play-off turunda Real Sociedad’ı eleyen RB Leipzig, son 16 turunda Spartak Moskova’nın rakibi oldu. Ukrayna işgalinden dolayı Avrupa kupalarından Rus ekiplerinin men edilmesiyle doğrudan çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde İtalyan futbolunun yükselen takımı Atalanta’yı eleyip yarı finalde Rangers’in rakibi oldu. İlk maçta sahasında rakibini 1-0 yendiği için rövanşa avantajlı gidecek.

Frankfurt, West Ham’ı, RB Leipzig ise Rangers’ı elediğinde finalde iki Alman ekibi olacak. Tam çeyrek asır sonra Alman ekipleri Kupa 2’de mutlu sona ulaşmış olacak.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version