Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adı konulan şampiyonlar

Adı konulan şampiyonlar


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Futbolda adı konulmamış kurallar var. Şampiyonluğun bazı takımlara zimmetli olması gibi. Almanya’da Bayern Münih, İtalya’da Juventus, Fransa’da Paris Saint-Germain (PSG) gibi. Bir de sezon daha bitmeden resmen olmasa da şampiyonun adı belli olur. Resmiyet formaliteden ibaret kalır. Tıpkı 2020’de Liverpool, bu sezon Trabzonspor gibi. Daha ilk devre bitmeden şampiyonun adı herkesin bildiği sır olur. Merak edilen, sadece şampiyonluğu bitime kaç hafta kala ilan edeceği olur.

38 YILLIK HASRET

Trabzonspor, Adana Demirspor maçına çıkarken son 4 haftanın moralsizliği vardı. Açık ara liderdi. Beklenmedik puan kayıpları şampiyonluğu erteliyordu. 38 yıllık hasretin bitmesini iple çeken taraftar, bayrakları bir hafta daha sandıkta tutmak istemiyordu. 4 haftada bırakılan 9 puan, zorlu Adana Demirspor öncesi moralleri bozmuyor da değildi. Fenerbahçe’nin kazanması elbette takım üzerinde az da olsa bir stres oluşturuyordu. Ancak kâğıt üzerinde zor deplasman daha maçın ilk çeyreği dolmadan düğün havasına büründü. Antalyaspor karşısında alınacak puan veya puanlar 38 yıllık hasrete nokta koyacak. Bitime 3 hafta kala adı konulmamış şampiyonluk resmen sahibini bulacak.

66 MAÇTA 5 KEZ BOYUN EĞDİ

Şenol Güneş ile iki kez şampiyonluğun kapısından dönen Karadeniz ekibi, Abdullah Avcı’nın gelmesiyle farklı bir kimliğe büründü. Başakşehir’i sıfırdan zirveye oynayan bir takıma dönüştüren Avcı’nın, Milli Takım ve Beşiktaş serüveni tatsız bitmişti. Bordo-mavililer, 10 Kasım 2020’de göreve getirilen Abdullah Avcı yönetiminde geçen sezonun 9. haftasından itibaren 66 lig maçına çıktı. Karadeniz ekibi, bu karşılaşmalarda 40 galibiyet, 21 beraberlik alırken, sadece 5 mağlubiyet yaşadı ve başarılı bir grafik ortaya koydu. Trabzonspor, bu sezon ise 34 haftalık bölümde 22 galibiyet, 10 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldı. Ligin 9. haftasında Fenerbahçe’yi sahasında 3-1 mağlup ederek rakibinden liderliği devralan bordo-mavililer, aralıksız 26 haftadır liderlik koltuğunu bırakmadı. Avcı’nın talebeleri, Fenerbahçe’nin cuma günü Gaziantep FK karşısında puan kaybetmesi halinde kendi maçını beklemeden resmen şampiyonluğunu ilan edecek.

Trabzonspor, bu yıl Liverpoolvari bir performans ortaya koydu. Jürgen Klopp’un öğrencileri 2019-20 sezonunda muhteşem skorlara imza attı. Daha devre bitmeden şampiyonun adı belliydi. İlk yenilgisini 28. haftada alan Liverpool, bitime 7 hafta kala şampiyonluğunu resmiyete büründürdü. Klopp 30 yıllık hasreti bitirmişti. Abdullah Avcı ise 38 yıllık.

ÜST ÜSTE 10 YIL ZİRVEDE

Trabzonspor ve Liverpool sezon performanslarıyla şampiyonluğa koştu. Bir de daha sezon başlamadan şampiyonun belli olduğu ülkeler var. Avrupa’nın 5 büyük liginden üçünde bu manzara karşımıza çıktı. Alman futbolunun lokomotifi Bayern Münih, son 10 yılda şampiyonluğun değişmez adresi oldu. En yakın takipçisi Borussia Dortmund’u sahasında 3-1 yenen Bayern Münih, bitime 3 hafta kala üst üste 10. toplamda ise 32. şampiyonluğuna ulaştı. Bayern, 5 büyük ligde üst üste en fazla şampiyon olan takım unvanının da sahibi oldu. Geçen yıl 9 şampiyonlukla Juventus’un rekoruna ortak olmuştu. Artık zirvede tek başına Bayern var.

FRANSA’NIN KRALI

Messi, Mbappe ve Neymar gibi üç süperstara sahip PSG’nin şampiyonluğu değil, bitime kaç hafta kala şampiyonluğunu ilan edeceği sezon başında konuşulan konular arasındaydı. Geçen yıl sürpriz bir şekilde şampiyonluğu Lille’e kaptıran PSG’nin bu yıl öyle bir lüksü olmayacaktı. Ligue 1 şampiyonluğu cepteydi. Bir sonraki hedef Şampiyonlar Ligi’nin de tartışmasız bir numaralı favorisiydi. Abartıp, finalde PSG’nin rakibi kim olacak diyenlerin sayısı azımsanmayacak kadardı. Şampiyonlar Ligi’ne son 16 turunda Real Madrid’e elenerek veda eden PSG, şampiyonluğu evinde Lens ile 1-1 berabere kalarak bitime 4 hafta kala ilan etti. Şampiyonluk sayısını 10’a çıkaran PSG, bunun 8’ini 2012-2022 arasında yaşadı. Birer kez Monaco ve Lille şampiyonluğu kaptırdı.

JUVENTUS ZİRVEDEN DÜŞTÜ

Bayern ve PSG için geçerli kurala geçen sezona kadar Juventus da ortaktı. 2006’da şikeden dolayı lig düşürülen Juventus, sadece bir yıl sonra yeniden ait olduğu Serie A’ya yükseldi. Ancak batan gemiden ayrılan oyunculardan dolayı rekabette rakiplerinin gerisine düştü. Inter ve Milan’ın şampiyon olduğu yıllarda yeniden toparlanıp, 2011-12 sezonundan itibaren ligin dümenini geri aldı. Üst üste 9 kez şampiyon olan Juventus’un serisini geçen sezon Antonio Conte yönetimindeki Inter sonlandırdı. Bu sezon da takım kötü bir performans sergiledi. Orta sıralara kadar geriledi. Son dönemde toparlanıp, yeniden ilk 4 arasına girdi ancak şampiyonluk çok uzaklarda.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version