Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Del Bosque’lerden Valerien İsmael’lere

Del Bosque’lerden Valerien İsmael’lere


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Geçen yıl Sergen Yalçın’la şampiyonluk ipini göğüsleyen Beşiktaş, bu yıl ilk devrenin sonunu beklemeden Yalçın’la yollarını ayırdı. Takım ‘geçici’ olarak Önder Karaveli’ye emanet edildi. İlk haftalar Karaveli yönetiminde alınan başarılı sonuçlardan sonra yönetim sezon sonuna kadar devam kararı aldı. Son haftalarda takım tekleyince yeniden hoca arayışına start verildi. Karar verilen isim ise Valerien İsmael oldu. 46 yaşındaki İsmael kariyerindeki tek başarıyı Wolfsburg’un rezerv takımıyla yaşadı.

KİMLER KİMLER GELMİŞTİ

Türk futbolunun geldiği noktayı görmek için, yabancı oyuncu ve teknik adamlara bakmak yeterli. Bir zamanlar Hagi, Alex, Drogba, Sneijder, Quaresma, Mario Gomez, Anelka gibi isimlerin top koşturduğu Süper Lig’de şimdilerde Avrupa futbolunda tanınmış isim görmek mümkün değil. Aynı durum teknik adamlar için de geçerli. Jupp Derwall, Gordon Milne, Guus Hiddink, Daum, Benjamin Toshack, Del Bosque gibi isimlerin takım yönettiği ülkemizde, şimdi gelecek hoca bulamıyoruz. Avrupa’da kariyer yapmış birçok isim boşta olmasına rağmen, Türkiye’den gelen tekliflere rağbet etmiyor. Takımların içine düştüğü ekonomik durumun yanı sıra futbol kalitesinin dibe doğru yol alması kariyerli hocaları Süper Lig’den uzak tutuyor.

GEÇİCİ ÇÖZÜMLER DÖNEMİ

Üç büyüklerin sezon ortasında teknik adam değişikliğine gittiği tarihi bir sezon yaşıyoruz. Galatasaray, Fatih Terim’i gönderdikten 24 saat sonra yeni ismi açıkladı. Gelen gideni aratsa da hiç olmazsa belirsizlik ortadan kalktı. Domenec Torrent’le istediğini alamayan Galatasaray, muhtemel sezon sonunda yeni hoca arayışına girecektir. Fenerbahçe ve Beşiktaş cephesinde belirsizlik vardı. Kapısı çalınan ‘kariyerli’ isimlerden olumsuz cevap alındı. Ara çözüm, geçici hocalarla sezon sonunu beklemekti. Fenerbahçe, İsmail Kartal’la sezon sonuna kadar mukavele imzaladı. Beşiktaş cephesinde Önder Karaveli güven oyu aldı. Öyle ki, Beşiktaş hocasını buldu yorumları yapıldı. Unutulan, burasının Türkiye olduğuydu. Hiçbir hocanın koltuğu sağlam değildi. Bir-iki kötü sonuç sarsılmaz denilen isimlerin valizini eline vermeye yeterdi.

SEZON SONUNA KADAR NE YAPABİLİRSE…

Önder Karaveli’den umudu kesen Beşiktaş, hoca arayışında Valerien İsmael’de karar kıldı. Fransız teknik adamla 1+1 yıl sözleşme imzalanacak. Buraya bir parantez açalım. 1+1 sözleşme imzalanırsa, İsmael’in geleceğini sezon sonuna kadarki performansı belirleyecek. Takımı ve ülke futbolunu tanımayan bir ismin, elinde sihirli değnek olması lazım ki, kısa sürede sıra dışı sonuçlar alsın. Tüm kulvarlarda havlu atmış, mental olarak sezonu bitirmiş oyunculardan başarı beklemek hayal ötesi olur. Beşiktaş yönetiminin muhtemelen sezon sonuna kadar sözleşme teklif ettiği, Fransız hocanın da bunu kabul etmediği tahmini yerinde olacaktır.

BAYERN FORMASI GİYDİ

Futbolculuk kariyerini Fransa, İngiltere ve Almanya liglerinde top koşturarak geçiren İsmael, Strasbourg, Crystal Palace, Lens, Werder Bremen, Bayern Münih ve Hannover formalarını giydi. Werder Bremen’le bir, Bayern Münih ile ise iki kez Bundesliga şampiyonluğu yaşadı. 2009’da aktif futbolculuk kariyerini noktaladıktan sonra Hannover teknik ekibine dahil oldu. Kramponlarını çıkarıp, eşofmanlarını giyen Valerien İsmael, 2011 yılında Hannover’in rezerve ekibinin başına geçti. Daha sonra aynı görevi Wolfsburg’da sürdürdü. İki kez Wolfsburg rezerv ekibiyle şampiyonluk yaşadı.

AVUSTURYA’DA BEKLENMEDİK BAŞARI

Takvim yaprakları 2014’ü gösterirken ilk A takım tecrübesini yaşayan İsmael’in adresi Nürnberg oldu. Ancak bu macerası kısa sürdü. Yeniden Wolfsburg’a dönen Fransız hoca, 2016’da geçici olarak A takımı devraldı ve ardından kulüple uzun vadeli bir sözleşme imzaladı. Ancak bu da kısa süreli oldu. Sadece 17 maç sürdü. 2018’de Yunan ekibi Apollon Smyrnis ile anlaşan İsmael, takımın başında bir maça çıktıktan sonra kulüp başkanıyla yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle kulüpten ayrıldı. 2019 adresi bu kez Avusturya ekibi LASK Linz oldu. Hem teknik direktör hem sportif direktör olarak göreve getirilen İsmael, Avrupa kupalarında kulüp tarihine geçen başarıların mimarı oldu. Şampiyonlar Ligi elemelerinde Basel’i geçerek büyük sürpriz yapan LASK, Club Brugge engeline takılınca yoluna Avrupa Ligi’nde devam etti. Tarihinde ilk kez Avrupa Ligi’nde mücadele eden Avusturya ekibi, Sporting Lizbon, PSV Eindhoven ve Rosenborg’la yer aldığı grubu lider bitirdi. Son 32 turunda Alkmaar’ı eledikten sonraki turda Manchester United’ı geçemeyerek kupaya veda etti.

İNGİLTERE İKİNCİ LİGİ

Bir sonraki sezon rotasını İngiltere’ye çevirip, Barnsley’in başına geçen İsmael, takımı Championship’te beşinci sıraya taşıdı. Ancak playoff yarı finalinde Swansea’ye elenerek Premier Lig şansını kaçırdı. İsmael yeni sezonda Championship’e düşen West Bromwich Albion’ın başına geçti, fakat alınan başarısız sonuçlar nedeniyle şubat ayında görevine son verildi.

Rotasını Türkiye’ye çevirip, Beşiktaş’la el sıkışan İsmael’in kaderini sezon bitene kadar yapabilecekleri belirleyecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version