Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kasımpaşalı Mabil’in hikayesi: Mülteci kampı, çıplak ayakla futbol

Kasımpaşalı Mabil’in hikayesi: Mülteci kampı, çıplak ayakla futbol


HABER PORTRE | HASAN CÜCÜK

Luka Modric, Alphonso Davies ve Vedat İbisevic gibi yeşil sahalarda başarıyla ter döken isimlerin ortak özelliği, hayatlarının ilk döneminde mülteci kamplarında bulunmalarıydı. İbisevic ve Modric, Bosna Savaşı sırasında mülteci olan isimler. Liberyalı olan Davies ise dünyaya gözünü Gana’da bir mülteci kampında açtı. Şimdi bu isimlere bir yenisi daha eklendi. Kasımpaşa’nın devre arasında kadrosuna kattığı Kenya asıllı Avustralyalı Awer Mabil’in de yolu bir mülteci kampından geçmişti.

GÜNEY SUDAN’DAN AVUSTURALYA’YA

Danimarka’nın FC Midtjylland takımından kiralanan Awer Mabil, sol kanat oynuyor. 26 yaşındaki futbolcu Avustralya formasını 22 maçta giyip, 6 gole imza attı. Zorlu bir hayat yolundan geçip futbolcu oldu. Mabil de tıpkı Alphonso Davies gibi gözlerini anavatanı dışında bir mülteci kampında dünyaya açtı.

Mabil’in ailesi savaş nedeniyle Güney Sudan’ı terk edip, BM kontrolündeki Kakuma Mülteci Kampı’na yerleşti. Takvim yaprakları 15 Eylül 1995’i gösterdiğinde Mabil, işte bu kampta dünyaya geldi. Doğar doğmaz mülteci olan Mabil’in çocukluğunun büyük bölümü bu kampta geçti.

Babasını savaşta kaybeden Awer Mabil, 10 yaşına kadar kampta zor şartlarda yaşama tutundu. Annesi ve iki kardeşiyle yaşam mücadelesi veren Mabil’in kurtuluş bileti Avustralya’da yaşayan amcasından geldi. Özel vizeyle Avustralya’ya göç eden Mabil ve ailesinin yaşamı ve kaderi değişmiş oldu.

MİLLİ TAKIMDA DA OYNUYOR

Meşin yuvarlakla mülteci kampında tanıştı. Çıplak ayakla başlayan futbol aşkı, Avustralya’da da devam etti. Şartların değişmesiyle yeteneğini konuşturup, futbolunu geliştirdi. Mülteci kampında çıplak ayakla başlayan futbol serüveni Avustralya milli takımına kadar uzandı.

Temmuz 2013’te profesyonel kariyerine Adelaide United’da başladı. Sadece iki yıl sonra kendini Avrupa’da bulan Mabil’in yeni adresi Danimarka oldu. Danimarka futbolunun yükselen kulübü FC Midtjylland’e 870 bin Euro karşılığında transfer oldu. Danimarka kulüpleri, yetenekli oyuncuları genç yaşta keşfedip, futbollarını geliştirdikten sonra hatırı sayılı bir rakama Avrupa ekiplerine satmakta oldukça mahirler.

Mabil, FC Midtjylland’in yanı sıra kiralık olarak Danimarka ekibi Esbjerg fB ve Portekiz ekibi Paços Ferreira formalarını giydi. Devre arasında Kasımpaşa’ya kiralık olarak geldi. Çıktığı iki maçta sahada 48 dakika kalıp, bir gol attı. Sezonun ilk devresini Danimarka Superligaen’de geçiren Mabil, çıktığı 9 maçta bir gol ve 3 asist yaptı. Hemen hatırlatalım, mevsim şartlarından dolayı kasım sonunda 3 aylık tatile giriyor.

KAMPTAKİ ÇOCUKLARI UNUTMADI

Mülteci kampında yaşadıklarını unutmayan Mabil, Kakuma Mülteci Kampı’nı sık sık ziyaret edip, kurduğu “Barefoot to Boots” isimli oluşumla oradaki çocuklara destek olmaya çalışıyor. Yaşam şekli değişse de kendi gibi hayata başlayanları unutmuyor. Şu sözler Mabil’e ait: “14 yaşında ağabeyimle mülteci kampına döndüğümüzde çocuklara bavullar içinde kıyafetler götürmüştük. Çocukların orada yalın ayakla futbol oynadığını gördük. Bu oluşumu kurmak orada canlandı zihnimizde. Daha sonra Avustralya’ya gittiğimde takım arkadaşlarıma böyle bir durum olduğunu söyledim. Onlardan ayakkabılarını aldım ve kamptaki çocuklara gönderdim. Bu şekilde genişlemeye devam ettik. Sadece futbol oynayanlar için değil, çocukların hastane ihtiyaçları, kız çocuklarının diğer ihtiyaçları için de yardım etmek isteyen herkesle bağlantı kurduk. Yaptığımız işle gurur duyuyorum.”

Elbette mülteci kampında yaşamın ne olduğunu çok iyi biliyor. Beslenme ve barınma sorunlarından bahseden Mabil, “Aile olarak bir kartınız oluyor ve ona göre size yiyecek veriyorlar. Aile üyelerinin sayısına göre pirinç, fasulye gibi temel besin maddelerini alıyorduk. Önemli olan, iki hafta boyunca aldığınız yemeği doğru bir şekilde kullanabilmek ve beslenebilmek. Burada planlama önemli. Belirttiğim gibi asıl zorluk yetişkinler içindi. Çünkü çocuklar hangi şartta olursa olsun eğlenebilirler, oynayabilirler ama yetişkinlerin yapması gereken çok şey var,” cümleleriyle yaşadıklarını ifade ediyor.

26 yaşındaki Mabil kariyeri boyunca çıktığı 237 maçta 34 gol ve 43 asiste imza attı. Avrupa arenasında ise 25 maçta sahne alıp, 3 gol ve 2 asistlik performans sergiledi. Dikkat çeken bir özelliği ise sadece bir kez kırmızı kart gördü.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version