Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Barcelona’da yeniden La Masia esintileri

Barcelona’da yeniden La Masia esintileri


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Son yıllarda ‘acıların takımı’ hüviyetine bürünen Barcelona, eski kaptanı Xavi’nin teknik patronluğa gelmesiyle kıpırdanmaya başladı. Takımın efsanesi Lionel Messi’nin ayrılmasının derin boşluğu devam ediyor. Yüzlerce milyon Euro ödenen Coutinho, Griezmann ve Dembele’de yaşanan hüsran kötü gidişatın taşlarını döşeyen gelişmeydi. Yeniden ayağa kalkmanın yolunu ‘öze dönmekte’ gören yönetim, takımı Xavi’ye emanet edip, La Masia alt yapısından yetişen Adama Traore (kiralık) ve uzun yıllar sağ bekte ter döken 38 yaşındaki Dani Alves’i kadroya kattı.

İSPANYOL FUTBOLUNUN KALBİ

Barcelona nasıl ‘bir kulüpten ötesi’ ise alt yapısı La Masia da öyle. Ünlü altyapıdan Barcelona kulüp kültürüyle yetişen oyuncular, uzun yıllar başarıda başrol oynadı. 2008’de Pep Guardiola yönetiminde başlayan muhteşem dönemde, kadronun iskeletini La Masia kökenliler oluşturdu. La Masia’dan yetişen ancak A takımı formasını giymeden gönderilen Gerard Pique, Cecs Fabregas ve Jordi Alba gibi isimler yeniden kadroya dâhil edilmişti. La Masia kökenlilerin birer birer emekliye ayrılmasıyla Barcelona güç kaybetti. La Masialılar sadece Barcelona’yı sırtlamadı. Milli takım düzeyinde İspanya 2008-2012 arasında iki Avrupa, bir dünya şampiyonluğu yaşarken kadronun yarısından fazlası La Masia çıkışlıydı.

41 YAŞINDA, DÜMENE GEÇTİ

Son yıllarda La Masia’dan oyuncu gelmediği gibi yüzlerce milyona mal olan isimler fiyasko çıktı. Hesapsız harcamanın bedeli, Messi gibi bir efsanenin kulüpten kopmasına sebep oldu. Kasım ayında takımın efsanesi Xavi’nin teknik direktörlüğe gelmesi, Barcelona’da yeni bir sayfa oldu. La Masia’dan yetişen Xavi, 17 yıl Barcelona formasını başarıyla terletmişti. Sadece Barcelona’nın değil Avrupa’nın en iyilerinden biriydi. Kariyerinin son yıllarını Katar’ın Al Sadd takımında geçiren Xavi, emekli olduktan sonra aynı kulüpte teknik adamlığa başladı. Adı bir gün Barcelona’nın başına geçecek isimler listesinin ilk sırasında bulunan Xavi, 41 yaşında yetiştiği kulübün dümenine geçti.

TAKIMIN İSKELETİ YENİDEN KURULDU

Mental yönden çöken Barcelona, Xavi ile yeniden kendini bulma yoluna girdi. Xavi yönetiminde çıkılan 10 maçtan sadece birinde sahadan mağlup ayrıldı. Coutinho’yu kiralık gönderip bir yükten kurtulan Xavi, Pedri ve Ansu Fati gibi yıldız adaylarının sakatlanmasının eksikliğini hissetti. Eylül ayında futbola veda eden Dani Alves’i yeniden yeşil sahalara döndürdü. 2008-16 arasında Barcelona sağ bekinin değişmezi olan Dani Alves’in ayrılmasıyla Barcelona bu mevkide Brezilyalı’nın eksikliğini hissetmişti.

Barcelona’nın mevcut kadrosunda Pique, Jordi Alba ve Sergio Busquets, La Masia çıkışlı. Bu tecrübeli ayaklara La Masia’dan yolu geçen ve Manchester City’den alınan Eric Garcia’nın yanı sıra Gavi, Ansu Fati, Riqui Puig eklendi. Ara transfer dönemini boş geçmeyen Barcelona, Manchester City’den Ferran Torres’i 55 milyon Euro’ya renklerine bağladı. Arsenal’den ise Gabonlu forvet Pierre-Emerick Aubameyang’la forvet hattını takviye etti. Kadroya katılan ilginç bir isim daha vardı: Adama Traore.

1996 DOĞUMLU, MALİLİ

Premier Lig’de Wolverhampton formasıyla izlediğimiz Adama Traore, güçlü kas yapısı ve hızıyla hafızalara kazındı. Rakip savunmaların korkulu rüyası olan Traore’nin La Masia kökenli olduğunu bilenlerin sayısı oldukça azdı.

Malili bir ailenin üç çocuğunun ortancası olarak 26 Ocak 1996’da dünyaya geldi. Orta sınıf bir ailenin çocuğuydu. Barcelona gibi bir futbol şehrinde doğması, meşin yuvarlak aşkı daha küçük yaşta kendini gösterdi. Ağabeyi Moha ile semt sokaklarında başlayan futbol sevdası, ilk kulüpleri olan Centre D’Esports L’Hospitalet’te filizlendi. Her ikisi de ilerde profesyonel olacaklarının işaretlerini o yıllarda veriyordu.

SAĞ KANATTA DOMİNANT

Barcelona’nın dünyaca ünlü altyapı akademisi La Masia, 2004’te Adama’yı deneme antrenmanına davet etti. Ağabeyi Moha ile yollarını ayrılırken, iki yaş büyük ağabeyi şehrin diğer ekibi Espanyol’dan teklif almak için iki yıl daha bekleyecekti. Messi’nin A takıma terfi ettiği yıl La Masia’ya adım atan Adama Traore, inatçı kimliği ve çalışkanlığıyla dikkat çekti.

Kısa boyuna rağmen müthiş bir fiziğe ve güce sahip olan Adama, sık sık yaşça kendisinden büyük rakiplerle mücadele etti. Hızıyla sağ koridora hükmeden Adama, kanatta hem ön, hem de arka tarafta görev yaptı. 2013’te Barcelona B takımına yükseldi. Bir yıl sonra UEFA Gençlik Ligi’ni kazanan Barcelona U19 takımının bir parçasıydı. Yine 2014’te, bir La Liga mücadelesinde Neymar’ın yerine oyuna dahil olarak A takımla ilk maçına çıktı.

İNGİLTERE’DE İNİŞLİ ÇIKIŞLI

Yıldızlar topluluğu Barcelona kadrosunda yer bulmakta zorlanan Adama Traore rotasını İngiltere’ye çevirdi. 2015’te 10 milyon Euro’ya Aston Villa’ya satıldı. Villa formasıyla geçirdiği tek sezonda Premier Lig’de sadece 10 maça çıkabildi. Disiplinsiz davranışları nedeniyle kadro dışı bırakılan Traore, sezon sonunda Middlesbrough’nun yolunu tuttu. Burada sergilediği performansla Villa’da yaşananların üzerine sünger çekti. 2018’de 20 milyon Euro karşılığında Wolverhampton’a imza attı. 2019-20 sezonunda ligde 37 maça çıkan Adama Traore, dört gol ve dokuz asistle istatistik anlamında Premier Lig’deki en iyi yılını geçirdi.

17 YIL ÖNCEKİ O SAHNE

2005’te, o dönem Barcelona forması giyen Xavi altyapı oyuncularıyla bir çalışma yapmıştı. Yakından ilgilendiği isimlerden biri de Adama Traore’ydi. Yıllar sonra bu sahne tekrar gerçeğe dönüştü. Xavi, Barcelona’nın teknik direktörü, Adama Traore ise onun öğrencisi oldu. Adama Traore, ara transfer döneminde kiralık olarak Barcelona formasını sırtına geçirdi. Sözleşmede 30 milyon Euro’luk bir satın alma opsiyonu da yer alıyor.

Barcelona formasını ilk kez Atletico Madrid karşısında giyen Adama Traore, 61 dakika oyunda kaldı. Galibiyette önemli rol oynayan Traore, 7 yıl sonra yuvaya dönmüş oldu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version