Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ne Katar sevgisiymiş arkadaş!

Ne Katar sevgisiymiş arkadaş!


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Türkiye ve Katar son yıllarda dünyayı kıskandıracak bir yakınlık yaşıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’ı yol yaptı. Kezâ Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin yolu da sık sık Ankara’ya düşüyor. Ziyareti sadece Ankara ile sınırlı kalmıyor. Helikopter turuyla Erdoğan, kupon arazileri ‘dostu’ Şeyh Tamim’e pazarlıyor. Türkiye mi Katar’ın ‘yavru vatanı’, Katar mı Türkiye’nin net yorum yapmak mümkün değil ama ortada bir gerçek var ki, Katar ‘sevgimiz’ her alanda varlığını iliklerimize kadar hissettiriyor. Bunun son emaresi, Katar’da Süper Kupa finali oynamak oldu.

2006’DA YENİDEN START ALDI

Bir zamanların Cumhurbaşkanlığı Kupası olan Süper Kupa’nın tarihi 1966 yılına uzanıyor. Lig şampiyonu ile kupa şampiyonu, sezon başlamadan önce Süper Kupa için karşı karşıya gelirdi. Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla başlayan organizasyon 1998 yılına kadar kesintisiz devam etti. 15 Mayıs 1998 tarihinde son oynanan Galatasaray – Beşiktaş finalinden sonra kaldırıldı. 2006 yılından itibaren Türkiye Süper Kupası ismiyle tekrar organize edilmeye başlandı. Cumhurbaşkanlığı Kupası, Süper Kupa’ya dönüşürken, Türkiye Kupası’nın adının da uzun yıllar Federasyon Kupası olduğunun notunu düşelim.

ALMANYA’DAN KOVULUNCA

2006’da yeniden ve yeni adıyla düzenlenen Süper Kupa’nın ilk 3 yıl adresi Almanya oldu. 3 milyona yakın Türk’ün yaşadığı Almanya’da kupa finali oynamak gurbetçilere yönelik bir jestti. İlk 2 yılda finalin 3 büyükler arasında gerçekleştiğini dikkate aldığımızda, hatırı sayılır bir seyirci kitlesi tribünlerde yerini aldı. 2009’dan itibaren Süper Kupa yeniden Edirne sınırları içine döndü. Bunun bir gerekçesi, takımlarımızın kamp için gittiği Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde oynadıkları hazırlık maçlarında çıkan olaylar oldu. Her iki ülke de Türk kulüplerinin ülkesinde maç yapmasına sıcak bakmayınca, evimize geri döndük. Bu arada Süper Kupa finalinin 2011’de şikeden dolayı oynanmadığı notunu da düşelim.

‘KATAR NE ALAKA?’

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 20 Aralık’ta Süper Kupa’nın Katar’da oynanacağını duyurdu. Dördüncü kez Süper Kupa, Türkiye dışında oynanacaktı. Elbette TFF’in Katar sevgisi de tamamen duygusaldı. Yayıncı kuruluş malum Katarlıların. Her ne kadar dolar kurunu sabitleyip, ödemeleri geç yapsa da TFF, Katar’a göbeğinden bağlı.

Yine araya bir not düşelim. Galatasaray-Fenerbahçe maçları için ‘dünya derbisi’ diyoruz ya, inanın dünyanın bundan hiç haberi yok. Hatta dünyanın umurunda bile olmuyor. Sadece “ateşli ve olaylı” derbilerde listeye giriyor. Beşiktaş-Antalyaspor arasındaki Süper Kupa’nın Katar’a alınması, gündem bile olmadı. Türkiye’de aklı başında kimse de çıkıp, “Ne alaka Katar?” diye sormadı. Sadece Twitter’dan “Ülkemizde o kadar güzel yeni yapılan statlar varken niye Katar’a gidilip maç yapılır? Ayrıca niye taraftarlar bu finalden mahrum bırakılır anlamış değilim. Biri anlatırsa sevinirim,” diye yazanlar oldu. Ne spor basını ne de finali oynayacak kulüplerden tek kelime bile “Neden Katar?” sorgulaması gelmedi.

HER ŞEY SIR NASILSA

Bu kararın arkasında TFF’nin kasasına girecek 3 milyon Euro olduğu iddiası ortaya atıldı. İddia diyoruz, zirâ TFF lütfedip hangi gerekçelerle finalin Katar’da oynanmasına karar verildiğini açıklamadı. Kulislere yansıyan, kasaya girecek 3 milyon Euro’nun bir milyonunun kazanan takıma, 500 bin Euro’sunun ise kaybeden takıma ödeneceğiydi. Her şeyin ‘sır’ olduğu günümüz Türkiye’sinde bu da bir ‘sır’ olarak kaldı.

STAT BİLE DOLMADI

40 bin kişilik Ahmed Bin Ali Stadı’nın tribünlerinden hepi topu 3 bin 500 taraftar vardı. Muhtemel bunun yarıdan fazlası sponsor kontenjanından gidenlerdi. TFF, Katar’a giden taraftarlara maç biletinin ücretsiz olduğunu açıkladı. Ne büyük alicenaplık ama! Maç gününde yapılan onca çağrılara rağmen ilgi ancak bu kadar oldu. Stadın ancak yüzde 10’u doldu. Covid-19 vakalarından dolayı hem Beşiktaş hem de Antalyaspor’da ciddi eksikler vardı. Edirne dışında kimsenin adını duymadığı oyunculara, Katarlıların ilgi göstermesini beklemek abesle iştigaldi. Zaten ne TFF’nin ne de final oynayan iki ekibin böyle bir derdi vardı. Onlar ceplerine girecek paraya bakıyorlar!

İSPANYOLLARIN BİR BİLDİĞİ VAR!

Yurt dışında final oynamak olağandışı bir şey değil. Örneğin İspanya Kral Kupası, 2020’den beri Suudi Arabistan’da oynanıyor. İspanya Futbol Federasyonu, Suudlarla yaptığı anlaşmayla Kral Kupası’nın dört takımla 3 yıl Suudi Arabistan’da oynanması karşılığında kasasına 120 milyon Euro koydu. Elbette bunun önemli bir kısmı 4’lü finale katılacak takımlara ödeniyor. Nerden baksan kârlı bir anlaşma. Hem İspanya Futbol Federasyonu hem de katılan takımlar kazanıyor. Final oynamak için gelen ekipler arasında Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid olması Suudlu futbolseverleri statlara akın ettiriyor. Forma ve ürün satışı kulüplerin ekstra geliri oluyor.

Futbolumuzun yurt dışında “Yalova kaymakamı” seviyesinde bile olmadığını Süper Kupa finali bir kez daha gösterdi. Bundan ders alırlar mı? Hiç sanmıyorum. Utanırlar mı? Pardon öyle bir duyguları yoktu!

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version