Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan’ın yeni hamlesi 15 Temmuz’dan daha karanlık

Erdoğan’ın yeni hamlesi 15 Temmuz’dan daha karanlık


HABER YORUM | MUHSİN AHMET KARABAY

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, koltuğunu tehlikede gördükçe hep aynı yola başvuruyor. İnsana temel ihtiyaçlarından sayılan “güvenlik” duygusunun elinden alınacağını hissettiriyor.

Bunu her dönem farklı şekillerde yaptı. Son tehdidi ise önceki birikimlerinden yararlanarak kesin darbeyi indirmek.

Erdoğan’ın gerçek niyetinin ne olduğuna ilişkin TR724’te farklı isimler görüşlerini ortaya koyuyor. Ülkeyi nereye götürmek istediğine ilişkin ayrıntılar paylaşıyor. Hepsinde ortak nokta ülkenin kaos ve iç savaş ortamına sürükleneceği.

Ülkenin tepe makamında oturan şahıs, 12 Eylül 2010 referandumundan sonra kendisini ülkenin tek hakimi olarak görmeye başladı. Bu tarihe kadar nispeten üzerine geçirdiği demokrat gömleğini sırtından çıkardı.

Bu ilk zamanlar pek çok kesim tarafından görmezden gelindi ya da anlaşılmadı. Özellikle de iktidara sempati ile bakanlar, gördüklerini ve duyduklarını hep olumlu anlamda yorumladı. Oysa Erdoğan ve çevresi, kendisini Allah’ın o makama özel bir görevle getirdiğine inanıyordu.

Getirilen makam özel olunca, o koltuğa oturan kişi de özel biriydi. Bu pozisyona kendisi de inanıyordu, çevresi de. Kendisi ne zamandır inanıyordu onu bilmiyorum. Ancak, çevresinin 27 Nisan e-Muhtırasından bu yana inandıklarının ve bunu dillendirdiklerinin ben şahidiyim.

118. HALİFENİN ÖZEL GÖREVİ

Bir kavrama dini bir misyon yüklerseniz, onun toplumdaki etki çarpanının kaç olduğunu tespit edebilmek pek kolay olmuyor. Bu noktada fikir verebilecek tek şey o toplumun dindarlık katsayısı ile izah edilebilir.

Erdoğan, 20 yıldan bu yana ülkenin en önemli koltuğunda oturuyor. Daha ne kadar oturacağını ise ömrü belirleyecek. Bu şunun için önemli, halifeler kendilerine görevi Allah’ın verdiğine inandıkları için bu görevden çekilme gibi bir kavramı akıllarından geçirmiyorlar.

Allah’ın görevlendirdiği birinin o makamdan çekilmesi söz konusu olamaz. Bunun İslam tarihindeki ilk örneği ise Halife Osman oldu. Kayırmacılığın, liyakatsizliğin ve haksız kazancın zirveye çıktığı suçlamasıyla muhalifler Halife Osman’ın sarayını kuşatıp çekilmesini ya “yanlışlarından” dönmesini söylediklerinde verdiği cevabı hatırlayalım.

Muhalifler, odasına girip ona suçlamaları yönelttiklerinde verdiği cevabı bütün İslam tarihi kaynakları nakleder:

“Bana halifeliği siz vermediniz ki sizin demenizle çekileyim. Mervan’ı vermem. Valilerim de görevlerini yapıyor.”

Bundan dolayı, halifeler arasında görev devir teslimi hiç olmadı. İslam Ansiklopedisi de halifeler arası devir teslim konusunda net ifade kullanır:

“Hilâfetin intikali için böyle bir merasime şer‘an ihtiyaç bulunmadığı gibi halife unvanının kullanılmasının meşruluğu da bir devir teslime bağlı değildir.”

İlk halifeden Emeviler’e, onlardan Abbasiler’e, Osmanlılar’a ve son halife Abdülmecid’e kadar 117 halife görev yaptı. Hiçbirisinde devir teslimi olmadı. Hepsi o makama “kayd-ı hayat” (yaşadığı sürece) seçildiklerine inandılar. Hepsi de inançlarının gereğini yaptılar.

Kendisini 118. Halife olarak gören zatın da farklı düşüneceğini sananlar yanılıyor. Pek çoğu, “İstanbul’u, Ankara’yı nasıl teslim ettilerse sandıkta kaybettiklerinde ülke yönetimini de teslim ederler” diyor.

Böyle düşünenlere şunu belirtmek isterim. Mevcut yönetim, sandıkta hile yapmadı. Bugüne kadar yaptıkları da tolere edilir türden oldu. (Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş referandumu hariç.) Yaptığı her şeyi sandığa gidinceye kadar yaptı.

Bunu kimi zaman devlet hazinesinden ulufe dağıtarak, kimi zaman toplumu terörize edip can korkusuna düşürerek gerçekleştirdi…

Siz “korkacak ne var?” diyenleri fazla hesaba katmayın. Güvenlik ve güvende olma duygusu insanın en temel ihtiyaçları arasında yer alıyor.

Maslow’un ihtiyaçlar piramidi, sosyal bilimler alanında yapılmış en doğru saptamalardan biri. Korku, insanda güvende olma ihtiyacı doğurur. Bu da birilerinin kullanabileceği bir ortam hazırlar.

Ülkede ekonomi dibe vurdu. Daha da vuracağına dair şüpheniz olmasın. Eski hatiplerden Şevki Yılmaz gibilerin akıl hocalığıyla bazı adımlar atılacağı ihtimali yok değil. Ülkenin on yıllar içinde biriktirdiği kaynakları har vurup harman savurarak yaşatılmak istenecek bahar havasından sonra daha şiddetli bir sıkıntının geleceğinden emin olun.

Tablo böyle olunca geriye sadece halka korku salmak kalıyor. Buna ilişkin başta da söylediğim gibi bu sayfalarda çok ayrıntı okudunuz. Muhtemelen yazılıp çizilenler, yorumcuların YouTube’da yaptıkları değerlendirmeler pek çoğunuza uçuk geliyordu.

Erdoğan’ın dün yaptığı konuşma, tabloyu net ortaya koymadıysa diyebilecek fazla bir şey kalmamış demektir.

Yapılan fahiş zamlardan sonra halkın protesto için sokağa dökülebileceği ihtimaline karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri çok açık:

“Utanmadan sıkılmadan sokağa döküleceklermiş. Ya siz 15 Temmuz’u görmediniz mi? Nereye dökülürseniz dökülün 15 Temmuz’da o sokağa dökülenlere bu millet nasıl dersini verdiyse siz de dökülün siz de aynı dersi evelallah alırsınız.”

https://www.youtube.com/watch?v=leczcVZHwRI

Bu sözlerden sonra geriye cevap arayan bir soru kalıyor. O da “Bu tehdidini yerine getirir/getirebilir mi?” sorusu.

7 Haziran 2015’ten 1 Kasım’a giden kısa sürede ülke insanları nasıl can derdine düşürüldü, 15 Temmuz 2016’da nasıl ülkeye bir darbe ortamı hissettirildi ise bunda daha şiddetlisinin yaşayacağından şüphe edenler varsa iyimserliklerine hayranım derim.

Ülkeyi Suriye’den daha ağır bir ortamın içine sürüklemeleri bir ay falan sürmez. Bir hafta da sürmez…

118. Halife, dünkü çıkışı ile muhalefet liderlerinin yapabilecekleri bütün blöflerin hepsine rest çekmiş oldu. Sandığı çantada keklik görenlerin, buna ilişkin aralarında pozisyon dağıtanların hepsinin oyuncakları ellerinden alındı.

Bundan sonra kozların şiddetle paylaşılacağını ortaya koydu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cevap diye dillendirdikleri hayli düşündürücü:

“Ey Saraydaki Şahıs, oy oranlarını gördükçe dilinin söylediğini kulakların duymaz oldu. Bugün resmen iç savaş naraları atmaya başladın. Bu millet bunları yemez.”

Kılıçdaroğlu’nun, bu çıkışının etki gücünü anlamak için paylaşımını sosyal medyadan yaptığı notunu düşmek yeterli olur sanıyorum.

Bu ülkenin yakın geleceğine ilişkin hâlâ iyimser olan varsa buyursun.


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version