Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trabzonspor artık ‘o sene bu sene’ olsun diyor 

Trabzonspor artık ‘o sene bu sene’ olsun diyor 


FOTO | AFP

HABER-ANALİZ | HASAN CÜCÜK 

Trabzonspor’un Türk futbolunda ayrı bir yeri var. Şampiyonluk kupasını Anadolu’ya taşıyan ilk ekip oldu. 1976-84 arasında yaşanan 6 şampiyonluk sonrası, sessizliğe büründü. İki kez şampiyonluğa çok yaklaştı. Biri hala şikeden dolayı tartışılmaya devam ediyor. İstanbul’un üç büyüklerin tel tel döküldüğü bu sezon Trabzonspor yılların özlemini sonlandırma yolunda hızla yol alıyor. İlk devreyi 46 puanla açık ara lider bitirdi. Çok büyük bir sürpriz olmazsa, sezon sonunu beklemeden şampiyon belli olacak. 

Türk futbolunda Karadeniz fırtınası koparken, oyuncuların tamamı yerliydi. Sadece oyuncular değil, saha kenarında da yerli isimler vardı. Trabzonspor 1975-76 sezonunu Ahmet Suat Özyazıcı yönetiminde şampiyon tamamladı. O tarihe kadar ‘yerli’ hocalardan sadece Gündüz Kılıç şampiyonluk görmüştü. 1961-63 arasında iki yıl üst üste Galatasaray şampiyon olurken, dümende Gündüz Kılıç vardı. Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın şampiyonluklarında saha kenarında hep yabancılar vardı. Gündüz Kılıç’tan sonra Ahmet Suat Özyazıcı şampiyonluk gören ikinci yerli hoca oldu. 

Altı şampiyonlukta iki hocanın imzası vardı. Ahmet Suat Özyazıcı dört, Özkan Sümer iki kez başarının mimarı oldu. Yerli oyuncu ve teknik adamlarla kısa sürede tarih yazan Trabzonspor, 1984’den sonra derin sessizliğe büründü. 1995-96 ve 2010-11 sezonunda şampiyonluğa çok yaklaştı. İkisinde de Fenerbahçe’ye geçildi. Özellikle 2010-11 sezonunda averajla kaybedilen şampiyonluk sonrası patlak veren şike skandalı, Fenerbahçe’nin şampiyonluğu tartışmalı hale getirdi. Trabzonspor, kupanın kendi hakları olduğunu dile getirmeye devam ediyor. 

Kasım 2020’de Trabzonspor’u çalıştırmaya başlayan Abdullah Avcı’yı tarif edecek en iyi kelime ‘istikrar’ olur. A Milli Takım ve yarım sezon süren Beşiktaş dönemi hariç kariyerinin tamamına yakını şimdilerin Başakşehir’i bir zamanların Büyükşehir Belediyesi’nde geçti. TFF 1.Lig’den aldığı Başakşehir’i önce Süper Lig’e taşıdı. Avcı’nın 2006-2011 arasındaki 1. Başakşehir dönemi, inşa dönemi oldu. 1.Lig’den Süper Lig’e taşıdığı ekibinin, en üst kümede kalıcı olmasının mücadelesini verdi. 

FOTO | AFP

Avcı’nın kasım 2011’de A Milli Takım için Başakşehir’i bırakmasıyla hem hoca hem de bıraktığı takımı için yeni sayfa açıldı. A Milli Takım dönemi vasatın altında geçti. İnşa ettiği ekip ise Bülent Korkmaz yönetiminde lig düştü. Cihat Arslan yönetiminde bir yıl aradan sonra yeniden Süper Lig’e dönen Başakşehir yönetimi, kulübü ağustos 2014’de A Milli Takım’dan gönderilen Avcı’ya emanet etti. 2. Başakşehir dönemi, zirve mücadelesiyle geçti. 5 yılın tamamında ligi ilk 4 içinde bitirdi. İki şer kez ikincilik ve üçüncülük yaşadı. 2019’da ayrılıp Beşiktaş’a giderken, inşa ettiği takım Okan Buruk yönetiminde şampiyon oldu. Avcı’nın siyah-beyazlı günleri ise sadece yarım devre sürdü. 

Geçen sezonun 8. Haftasında Trabzonspor’un kenar yönetiminin emanet edildiği Abdullah Avcı, kariyerinin en başarılı dönemine başlangıç yaptı. Geride kalan dönemde Avcı yönetiminde çıkılan 51 lig maçında 32 galibiyet, 4 mağlubiyet ve 15 beraberlik geldi. Bu sezon ise sonuçlar, 38 yıllık şampiyonluk hasretini bitirecek gözüküyor. Üç büyüklerin döküldüğü sezonda Trabzonspor, gelen fırsatı iyi değerlendirdi.  Ligin ilk yarısında oynanan 19 maçta 14 galibiyet, 4 beraberlik, 1 mağlubiyet aldı. Bordo-mavililer, iç sahada 9 maçta 6 galibiyet, 3 beraberlikle yenilgi yüzü görmeyerek 21 puan toplarken, dış sahada 10 maçta 8 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyetle 25 puan elde etti.

Şampiyonluğun kıyısından döndükleri 1995-96 ve 2010-11 sezonlarında 82 puanla tarihindeki en yüksek puana ulaşan bordo-mavililer, bu sezonda yüksek bir puan ortalamasıyla ilk yarıyı tamamladı. İki sezonda da 2,41 gibi yüksek puan ortalamasıyla bitiren Karadeniz ekibi, bu sezon 19 maç sonunda topladığı 46 puanla ilk yarı sonunda 2,42 puan ortalamasını ulaştı. 

Tarihinin en başarılı ilk devresini geride bırakan bordo-mavililer, kulüp tarihinde en iyi üçüncü yenilmezlik serisini de bu sezon elde etti.Teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde, geçen sezon 12, bu sezon da 15 maç olmak üzere 27 karşılaşmada 16 galibiyet, 11 beraberlik alan bordo-mavililer, ligde mücadele ettiği 48 sezonda en uzun üçüncü seriyi yakaladı.

Daha önümüzde 19 maçlık ikinci devre var. Ancak şampiyonluğun doğal adayları İstanbul’un üç büyüklerinin durumu, şampiyonu görmek için sezon sonunu bekleyemeyeceğimizi gösteriyor. Avantaj Trabzonspor’un. Çok büyük hata yapmazsa, rakipsiz ipi gögüsler. Tabi bir de saha dışı olaylarla müdahale gelmezse. İlk devre bunun işaretini görmedik. 

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version