Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

PSG hocaları üzerinde Şampiyonlar Ligi kılıcı sallanıyor

PSG hocaları üzerinde Şampiyonlar Ligi kılıcı sallanıyor


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Kadrosunda Messi, Neymar, Mbappe, Di Maria, Ramos ve Donnarumma gibi Avrupa’nın en önemli yıldızlarını bulunduran Paris Saint-Germain (PSG) için Ligue 1 şampiyonluğu teferruattan öte bir anlam taşımıyor. 2012-13 sezonuyla birlikte ligde hâkimiyetini kuran PSG, sadece iki kez şampiyonluğu rakiplerine kaptırdı. Bu sezon en yakın rakibinin 12 puan önünde liderlik koltuğunda oturuyor. Asıl başarı çıtası Şampiyonlar Ligi. Avrupa’da kupasız geçen her sezon teknik adamlar üzerinde baskı oluyor. PSG’de bir yılı devirmeye hazırlanan Arjantinli Mauricio Pochettino’nun koltuğunda rahat oturduğunu söylemek mümkün değil.

İLK ŞAMPİYONLUK ONUNLA GELDİ

PSG’nin 2011’de Katar sermayesi tarafından satın alınmasıyla, kulüp için yeni bir sayfa açıldı. Fransa Ligi’ni domine etmesi için fazla beklemeyecekti. Paranın gücünü arkasına almasının meyvesini 2012-13 sezonunu ligi zirvede bitirerek aldı. 1993-94 sezonundan sonra gelen bu şampiyonluğun dümeninde Carlo Ancelotti vardı. Milan ve Chelsea ile şampiyonluk yaşayan Ancelotti, güçlü kadroyla şampiyonluğa kolay ulaştı. Görevini yapıp sezon sonunda koltuğu bıraktı.

PSG’nin zengin sahipleri için ilk hedef ligde başarıydı. Her sezon diğer ekiplerle güç makası daha da açılıyordu. Ancelotti sonrası Bordeaux’yu 2008-09 sezonunda lig ve kupa şampiyonluğuna taşıyan Laurent Blanc takımın dümenine geçti. Fransa futbolunun efsane liberolarından biri olan Blanc, 3 yılda 3 lig şampiyonluğu yaşattı.

UNAİ EMERY, DERDE DEVA OLMADI

Laurent Blanc’la yollar 2016’da ayrılırken, yerine Unai Emery geldi. İspanyol hocanın gelmesi, PSG yönetiminin strateji değişikliğinin habercisi oldu. Üst üste 4 yıl lig şampiyonluğundan sonra yeni aşamaya geçme zamanı gelmişti. Artık hedef Avrupa’da kupa kaldırmaktı. Elbette bu kupa Şampiyonlar Ligi idi. Fransızlar, bir numaralı kupayı şu ana kadar sadece 1993’te Marsilya ile kazanabilmişti.

Unai Emery, Sevilla ile devrim yapan bir isimdi. Üst üste 3 yıl Avrupa Ligi Kupasını kaldırdı. Adını kupa tarihine yazdıran Emery, PSG için biçilmiş kaftandı. PSG, Emery’de bir Jose Mourinho potansiyeli görüyordu. Mourinho, FC Porto ile UEFA Kupası ve Şampiyonlar Ligi başarısına imza atıp Chelsea’ye sıçramıştı. Benzer bir başarıya pekala Unai Emery de imza atabilirdi.

Ancak evdeki bulgurdan da olundu. Şampiyonlar Ligi rüyası görürken, Ligue 1 şampiyonluğu Monaco’ya kaptırıldı. Emery yönetiminde PSG, Devler Ligi’ne son 16 turunda veda etti. 2016-17 sezonunda sahasında 4-0 yendiği Barcelona’ya rövanşta 6-1 yenilmekten kurtulmadı. Takip eden sezonda aynı turda bu kez Real Madrid’e boyun eğdi. Şampiyonlar Ligi için gelen Emery iki yılda sadece bir lig şampiyonluğu görünce doğal olarak bileti kesildi.

TUCHEL VE POCHETTİNO…

Alman futbolunun yükselen isimlerinden Thomas Tuchel, Emery sonrası koltuğun sahibi oldu. Tuchel, ilk yılında lig şampiyonluğunu yaşadı. İkinci sezonunda asıl büyük başarıya Şampiyonlar Ligi’nde imza attı. Takımını finale kadar getirdi. Yıllarca hayali kurulan kupa ile aralarında sadece 90 dakika vardı. Ama olmadı. Kupanın adresi Bayern Münih oldu, PSG’ye yine hasret düştü.

Aynı yılın aralık ayının son gününde Tuchel gönderilip yerine Tottenham’dan kovulan Mauricio Pochettino getirildi. Tuchel ve Pochettino’nun kaderleri benziyordu. Her ikisi de takımlarını Şampiyonlar Ligi’nde final oynattıktan sonra kovuldu. Pochettino 2019, Tuchel 2020’de final görmüştü. Pochettino Liverpool’a, Tuchel ise Bayern Münih’e boyun eğdi. Pochettino yönetimindeki PSG, şampiyonluğu Lille’e kaptırdı ama yarım sezon görev yapan Arjantinliye sorumluluğu yüklemek haksızlık olurdu. Şampiyonlar Ligi’nde yarı finale kadar takımı taşıdı. Manchester City’ye iki maçta da yenilip, final biletini kaçırdı. Tuchel ise gittiği Chelsea’yi Devler Ligi’nde finale götürdü. PSG’yi eleyen City’yi 1-0 yenip, kupayı kulüp müzesine taşıdı. Finale PSG çıkmış olsaydı, kupa tarihine geçecek bir final gerçekleşirdi. Ama olmadı.

İŞLER İYİ GİDİYOR AMA…

Bu yıl City ile aynı grupta yer bulan PSG, güçlü rakibinin ardından gruptan ikinci sırada çıkmayı garantiledi. Ligde yoluna dolu dizgin devam ediyor. Muhtemelen şampiyonluğunu ligin bitimine haftalar kala ilan edecek. Asıl soru, Şampiyonlar Ligi olacak. City, Chelsea, Liverpool’un yanı sıra Bayern Münih de oldukça formda.

Keza Pochettino’nun PSG’de rahat olduğunu söylemek çok zor. 11 aydır otel odasında yaşıyor. “PSG’de çok mutluyum” demesi fazla bir anlam taşımıyor. Adı Manchester United’la anılıyor. Alman Ralf Rangnick’le sezon sonuna kadar anlaşan United yönetiminin gönlünde yatan aslanın Pochettino olduğunu ifade edenlerin sayısı oldukça fazla. Şampiyonlar Ligi gelmezse, United tazminat ödemeden Arjantinliyi takımın başına getirebilir.

DÜNYA KUPASIYLA İŞLER DEĞİŞİR Mİ?

2020’de gelen finalle PSG yeni bir safhaya geçti. Teknik adamlar için artık tek başarı kriteri, Şampiyonlar Ligi. Kısaca PSG teknik direktörlerini zor günler bekliyor. Bir de 2022 Dünya Kupası var. Ne alaka derseniz, ev sahibi Katar. Avrupa’da PSG’yi satın alıp, dev kulüplere sponsor olmanın altında yatan dünya kupası ev sahipliği öncesi imaj düzeltmekti. Bu uğurda statlar için yüzlerce milyar, sponsorluklar için onlarca milyar harcandı. Turnuva yaklaştıkça, insan hakları örgütleri Katar’ı hedef tahtasına oturttu. Kim bilir, belki 2022 Dünya Kupası sonrası Katar “amaca ulaşıldı” deyip, yeşil sahalardan çekilir. Bu da bir ihtimal, hatta ciddi bir ihtimal. Bir kenara not etmekte fayda var!

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version