Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Messi’nin Ballon d’Or ödülüne Lewandowski gölgesi

Messi’nin Ballon d’Or ödülüne Lewandowski gölgesi


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Yeşil sahaların gördüğü en büyük yıldızlardan biri olan Lionel Messi, kariyerinde yedinci kez Ballon d’Or ödülünü kazanarak, tarihe geçti. Ancak bu ödül beraberinde tartışmaları da getirdi. Bu yıl ödülü Messi’nin değil Bayern Münih’in Polonyalı forveti Robert Lewandowski’nin kazanması gerektiği konusunda futbol kamuoyunda fikir birliği var.

SONUÇ ŞAŞIRTICI OLDU

France Football dergisinin, 1956-2009 yıllarında verdiği Ballon d’Or ödülü ile FIFA’nın 1991-2009 senelerinde seçtiği “Dünyada Yılın Futbolcusu” ödülü, 2010’da “FIFA Altın Top” adı altında birleşmişti. FIFA ve France Football dergisi, “FIFA Altın Top” ismiyle verilen yılın futbolcusu ödülünün ortaklığına 2016’da son verdiler. Geçen yıl pandemiden dolayı iptal edilen ödülü bu yıl kimin kazanacağı merak konusuydu. 2008’den itibaren Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi arasında gidip gelen ödülde araya 2019’da Hırvat Luka Modric girmişti. Uzun bir aradan sonra Messi ve Cristiano Ronaldo’nun favori olmadığı bir Ballon d’Or ödülü hayal ediliyordu. Ancak yanılacaktık.

TARTIŞMALI KARAR

Paris’teki Chatelet Tiyatrosu’nun ev sahipliği yaptığı törenin sunuculuğunu, Sandy Heribert ve efsane futbolculardan Didier Drogba üstlendi. Oylama sonuçları açıklandığında ödül 7. kez Lionel Messi’ye gitti. 34 yaşındaki futbol efsanesi 613 oy alırken, ikinci sıradaki Robert Lewandowski’ye 580 oy çıktı. Messi’yi Ballon d’Or’a taşıyan başarı, Arjantin’i 28 yıl aradan sonra Copa America şampiyonluğuna taşımanın yanı sıra La Liga’da gol kralı ve Kral Kupasının sahibi olmasıydı. Milli takım düzeyinde ilk başarısı ödülün yolunu açtı. Ancak beraberinde tartışmaları da getirdi.

LEWANDOWSKİ İKİ SEZONDUR ZİRVEDE

Geçen yıl pandemiden dolayı verilmeyen ödülün gönüllerdeki sahibinin Robert Lewandowski olduğu herkesin üzerinde uzlaştığı bir durumdu. Lig, kupa ve Şampiyonlar Ligi’ni domine eden Bayern Münih’in en başarılı ismi olan Lewandowski’nin ödülün adresi olacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Araya pandeminin girmesi Lewandowski’nin talihsizliği olsa da bu yıl yine bir numaralı favoriydi. Yine muhteşem bir sezon geçirdi. Geçen sezon attığı 41 golle 1972-73 sezonundan beri kırılamayan Gerd Müller’in Bundesliga gol rekorunu tarihin sayfalarına gömdü. Yine Bayern Münih’in üst üste 9. kez şampiyonluğunun mimarı oldu. Tüm bunlar ödülü almaya yetmedi. Bu yıl da kaldığı yerden devam etti. Bayern formasıyla çıktığı 20 maçta 25 gole imza atıp, 33 yaşında olmasının formunu etkilemediğini gösterdi.

BARCELONA BİR DÖNEM DOMİNE ETMİŞTİ

Messi ve Lewandowski’nin ilk ikide yer aldığı Ballon d’Or oylamasında üçüncü Jorginho oldu. Chelsea’nin başarılı orta sahası Jorginho da ödül için öne çıkan isimler arasındaydı. Şampiyonlar Ligi’nin ardından İtalya ile Euro 2020’yi de kazanan Jorginho, üçüncü sıranın sahibi oldu.

2008’de başlayan Messi-Ronaldo rekabetinde Arjantinli farkı ikiye çıkardı. Portekizli yıldız, 2010’dan sonra ilk kez ilk üç dışında kaldı. 2010 yılında ödülü yine Messi kazanırken, ilk üçte Barcelonalı oyuncular vardı. Ünlü altyapı La Masia’dan yetişen Messi, Xavi ve Iniesta tarihi bir başarıya imza atmıştı.

ALMAN MEDYASI TEPKİLİ

Ballon d’Or ödülünün Lewandowski yerine Messi’ye verilmesine Alman medyası büyük tepki gösterdi. “Skandal seçim”, “Doğru olamaz”, “2021’de Bundesliga gol rekorunu kırdı, yine şampiyonluk yaşadı. Ama birilerinin görmesine yeterli olmadı” başlıklarıyla tepkilerini ortaya koydu. Sky Sports’un internet sayfasına katılan ankette oy kullananların yüzde 85’i ödülü Lewandowski’nin hak ettiği yönünde oy kullandı.

Ödül için sahneye çıkan Messi, Robert Lewandowski’ye övgü dolu sözler sarfetti. Messi, “Robert Lewandowski’den bahsetmek istiyorum. Onun gibi bir futbolcuyla yarışmak, benim için büyük bir onurdu. Herkes biliyor ki geçen yıl ödülü kesinlikle o hak etti. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. Bence France Football ona 2020 Ballon d’Or’unu vermeli, çünkü bu ödülü hak ediyor,” dedi.

13 MAÇTA 14 GOLÜ VAR

Barcelona formasıyla kazanmadık başarı bırakmayan Lionel Messi, sezon başında 20 yıllık kulübüne veda edip Paris Saint Germain’e (PSG) imza attı. Bu sezon ligde 7 maçta sahaya çıkan Messi sadece bir gole imza atıp, 3 asist yaptı. Şampiyonlar Ligi’nde daha başarılı bir performans ortaya koydu. 4 maçta 3 gol kaydetti. Lewandowski, ligde 13 maçta 14 gol atarken, Şampiyonlar Ligi’nde 5 maçta rakip fileleri 9 kez havalandırdı. Yedinci kez ödülün sahibi olan Messi’nin son ödülüne böylece Lewandowski gölgesi düştü.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version