Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Futbolun gözyaşları

Futbolun gözyaşları


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Arjantin denince akıllara Maradona ve Messi gibi iki efsane gelir. Maradona, Pele’den sonra gelmiş geçmiş en iyi futbolcu olarak gösterilir. Messi ise yaşayan efsane. Kimilerine göre, futbolun bir numarası o. Tangocular, sadece Messi ve Maradona’yı yetiştirmedi. Dünya futboluna damga vuran, yeşil sahalarda silinmez iz bırakan onlarca Arjantinli oyuncu seyrettik. Bu isimlerden biri de Sergio Agüero’ydu. Efsane Maradona’nın bir süre damadı da olan Agüero, özellikle City formasıyla Premier Lig’e damga vurdu. Sezon başında geldiği Barcelona’da yaşadığı kalp rahatsızlığı sebebiyle gözyaşları içinde futbola veda etti. Akan yaşlar Agüero’nun değil, futbolundu.

YA FUTBOL YA UYUŞTURUCU

Sergio Agüero, yaşama 1-0 geride başlayanlardan. Dünyaya gözünü açtığı yerde, uyuşturucu yaşamın bir parçasıydı. Başkent Buenos Aires’in varoş bölgelerinden Los Eucaliptos’ta doğdu. Bölgenin yarısı kokain kalıntılarından yapılan ‘paco’ adı verilen bir uyuşturucunun müptelasıydı. Taksi şoförü babası, oğlunu bu illetten uzak tutmak için gayret etti. Henüz 5 yaşında meşin yuvarlakla tanışması, hayat çizgisinde dönüm noktasıydı. Evlerinin yakınındaki boş tarlada gün boyu meşin yuvarlağın peşinden koşuyordu. Akranlarına göre boyu kısa olsa da, tekniği mükemmeldi. Fark etmemek mümkün değildi. Çocukluk günlerinde birçok gece yatağa aç girdiğini söyleyecekti daha sonra.

EN GENÇ PROFESYONEL

Kaderini değiştiren buluşma 8 yaşına bastığında gerçekleşti. Independiente antrenörü Ricardo Bochini, “bücür” Agüero’yu keşfetti. Bu buluşma geleceğin yolunu şekillendirdi. Artık futbolcu olacaktı. Independiente alt yapısıyla başlayan yolculuğu 15 yaşına geldiğinde yeni bir evreye geçti. Futbolun iki efsanesi Pele ve Maradona’dan daha erken yaşta profesyonel imzayı atıp, Arjantin Ligi’nde ter dökmeye başladı.

MADRİD YOLUNDA

18 yaşına geldiğinde bir başka rüyası gerçek oldu. Her Latin Amerikalı oyuncu, bir gün Avrupa’da top koşturmayı hayal eder. Sergio Agüero, 18 yaşının ilk günlerinde Arjantin’e veda edip, İspanya’ya yelken açtığında Independiente formasıyla çıktığı 54 maçta 23 golü vardı. Adresi Atletico Madrid, ödenen ücret 21 milyon Euro oldu. 2006 yılının ölçeğinde genç bir isim için astronomik sayılacak bir rakamdı. İlk yılında gösterdiği düşük performans hakkında soru işaretleri oluşturdu.

5 YILDA 100 GOL

Atletico Madrid’in kralı o yıllarda Fernando Torres’ti. Genç yaşında kaptanlığa yükselen Torres takımın gol ayağıydı. 2007’de Torres’in Liverpool’a transfer olmasıyla Agüero’nun dönemi başladı. 5 yıl formasını giydiği Atletico Madrid formasıyla 230 maçta sahaya çıkıp, 100 gol attı. Ödenen bonservisin karşılığını daha sonra fazlasıyla ödedi. Değerine değer kattı.

PREMİER LİG’DE İLK SEZON

Temmuz 2011’de valizini toplayan Agüero’nun rotası İngiltere kulübü Manchester City oldu. Ödenen bonservis 40 milyon idi. Arap sermayesini arkasına alan City, ligi domine etmek istiyordu. Agüero’nun Premier Lig için yetersiz olduğunu düşünenlerin sayısı oldukça fazlaydı. City’nin 2011-12 sezonu açılış maçında sahaya yedek çıkan Agüero, son 30 dakikada şans buldu. Bu süreye iki gol ve bir asist sığdırıp eleştirenlerin ağzını bir daha açılmamak üzere kapattı. Sezonun son maçının, son dakikasında QPR ağlarını havalandırıp, şampiyonluk kupasını City’ye getiren isim oldu.

EN ÇOK GOL ATAN ‘YABANCI’

10 yıl boyunca City formasını giyen Agüero, adını dünyanın bir numaralı liginin tarihine yazdırdı. City formasıyla ligde çıktığı 275 maçta attığı 184 gol, “en çok gol atan yabancı oyuncu” unvanını getirdi. Sergio Agüero, Premier Lig’de 20 ve daha fazla gol atan futbolcular arasında en yüksek maç başına gol ortalamasına sahip. Premier Lig’de her 108 dakikaya bir gol sığdıran Sergio Agüero, gol atmadan 2.520 dakika (28 maç) daha oynasa bile zirveden düşmeyecekti.

MESSİ İLE OYNAMA HAYALİ

Sezon başında Messi ile birlikte oynama adına Barcelona’ya imza attı. Talihsizlik bu ya; Messi 20 yıllık kulübüne veda etti. Agüero’nun milli takımda omuz omuza mücadele ettiği Messi ile aynı kulübün forma giyme hayali başlamadan bitti. Baldırından yaşadığı sakatlıktan dolayı sezon başını tribünde geçirdi. Ekim sonunda Agüero, Camp Nou’da Deportivo Alavés’e karşı oynadığı maçın 40. dakikasında aniden yere yığıldı. Kapsamlı araştırmalardan sonra, başlangıçta Agüero’nun tedavisi için en az üç ay sahalardan uzak kalacağı ve ardından rahatsızlığıyla ilgili detaylı incelemelerin yapılacağı söylenmişti. Daha bu süre dolmadan Agüero’nun kalp sorunlarını artık profesyonel spora izin vermediği belli oldu. Kalp ritim bozukluğu teşhisi konulan Arjantinli futbolcu, takım arkadaşları, Barcelona Başkanı Joan Laporta ve Man City teknik direktörü Pep Guardiola’nın katıldığı bir basın toplantısında bunu duyurdu.

HER ŞEYİYLE ZİRVEDE

City formasıyla 5 Premier Lig şampiyonluğu yaşadı. 2014-15 sezonunda gol krallığı tacını taktı. Arjantin formasıyla ise 101 maça çıkıp, 41 gol attı. 2008 Olimpiyat Oyunları ve temmuz ayında Copa America şampiyonlukları yaşadı. Gözyaşları içinde vedasını açıklarken, 33 yaşında yeşil sahalardan koptu. Geriye onlarca başarı ve gözyaşları içinde söyledi şu cümleler kaldı: “Kariyerimle gurur duyuyorum. Beş yaşında topa ilk dokunduğum andan bu yana hep profesyonel bir kariyer hayal etmiştim. İnsanların beni sevdiğini biliyorum ve yaşadığım inanılmaz şeyleri hayatım boyuna hatırlayacağım.”

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version