Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Moyes’in istikrarı West Ham’ı yukarı taşıdı

Moyes’in istikrarı West Ham’ı yukarı taşıdı


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

İngiltere Premier Lig’de şampiyonluk yarışının Chelsea, Manchester City ve Liverpool arasında geçeceği giderek belirginleşiyor. United’ın istikrarı yakalayamadığı sezonda, Arsenal son haftalarda toparlanıp, zirveye doğru yürüyüşe geçti. Sezonun sürprizine ise West Ham United imza atıyor. Liverpool’un namağlup unvanına 3-2’lik skorla son veren West Ham, David Moyes yönetiminde sezonu ilk 4 içinde bitirip tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’nde boy göstermek istiyor.

PREMİER LİG’DE İLK 4’ÜN ÖNEMİ

Premier Lig’de şampiyonluk kadar, sezonu ilk 4 içinde bitirip Şampiyonlar Ligi biletini almak da önem taşıyor. Bir önceki sezonu 4. sırada tamamlayan Chelsea, Kupa 1’i müzesine taşımıştı. Şampiyonluk adayları bilindik takımlardı. İlk 4 listesi bir anlamda sezon başlamadan şekilleniyordu. Ancak geride kalan 11 hafta sonunda, beklentileri aşan takım olarak West Ham öne çıktı. Diğer Londra ekipleri Chelsea, Tottenham ve Arsenal’ın gölgesinde kalan West Ham, bu sezon David Moyes yönetiminde kabuğunu kırma yolunda ilerliyor.

İSTİKRAR ABİDESİ

Ada’nın istikrar abidesi teknik adamlarının başında David Moyes geliyordu. Futbolculuk kariyerini noktaladıktan sonra eşofmanlarını giyen Moyes’in ilk durağı 1998 yılında Preston oldu. 2002 yılında yeni bir maceraya yelken açtı. Bu kez adresi Everton oldu. Yıllar geçtikçe Everton’da kalıcı oldu. Hem takım hem de kendisi istikrarı seçiyordu. Alex Ferguson ve Arsene Wenger’le birlikte Premier Lig’de en uzun bir takımın başında kalan teknik adamlardan biri oldu.

FERGUSON YERİNE ONU GETİRDİ

2013 yılında Alex Ferguson, 27 yıllık United dönemini sonlandırıp emekliye ayrıldığında dev kulübün dümeni Moyes’e emanet edildi. 11 yıllık Everton defterini, United için kapattı. Everton’la kazandığı bir kupa yoktu. United’a onu taşıyan istikrarıydı. Ancak beklentilerin altında kaldı. Başarısız sonuçlarla sezon sonunu görmeden Nisan 2014’te görevden alındı. Moyes, Ferguson’un boşluğunu dolduramadığı için kovulmuştu. Aradan geçen 8 yıl, Ferguson’un boşluğunun doldurulmasının mümkün olmadığını ortaya koydu. United yönetimi sabırlı davranıp, Moyes’i görevde tutsaydı belki bugün United farklı yerlerde olurdu. Kim bilir? Neyse dönelim biz yine Moyes’in yolculuğuna…

WEST HAM’A İKİNCİ GELİŞİ

United’dan valizi eline verildikten sonra teknik direktörlüğe ara veren Moyes, iki yıl UEFA’da maç analisti olarak görev yaptı. 2016’da yeniden eşofmanlarını giyip, La Liga ekiplerinden Real Sociedad’la antrenman sahalarına döndü. Bir yıl sonra İspanya defterini kapatıp, Kasım 2017’de West Ham’ın başına geçti. Mart 2018’de West Ham’dan ayrılan Moyes, 1,5 yıl boşta kaldı. İlginç bir şekilde 2019’un son günlerinde yeniden West Ham’la anlaştı. Yaklaşık iki yıldır koltuğunda oturmaya devam ediyor. West Ham’la çıktığı 81 maçta 1,68 puan ortalaması tutturdu. United’da yakaladığı 1,73 puan ortalamasını dikkate aldığımızda kariyerinin en başarılı dönemini West Ham’da geçiriyor diyebiliriz.

LİVERPOOL’U DEVİRDİ

Moyes’in istikrarı takıma yansımış durumda. Geçen sezon elde edilen 6.’lık, 1998-99 sezonunda Harry Redknapp yönetiminde gelen 5.’likten sonraki en iyi Premier Lig derecesi oldu. Son 4 haftayı kayıpsız geçen West Ham, tabelada üçüncü basamağa kadar yükseldi. Bu sezon iki maçta sahadan mağlup ayrıldı. İki yenilgiyi de sahasında, Brentford ve Manchester United’a karşı 2-1’lik skorla aldı. Top 6 ekiplerinden Tottenham ve Liverpool’a karşı oynadığı iki maçtan da 3 puanla ayrıldı. 23 puanla City’nin ardından averajla üçüncü sırada bulunuyor.

Londra’nın devleri Chelsea, Arsenal ve Tottenham’ın gölgesinde varlığını sürdüren West Ham’ın müzesinde şampiyonluk kupası bulunmuyor. Müzede 3 FA Cup’ın yanı sıra bir İngiltere Süper Kupası var sadece. Ada dışında ilk ve tek büyük başarısı ise 1965’te kazandığı Avrupa Kupa Galipleri Kupası oldu.

KADROSU VASAT AMA…

Kadro değeri olarak 20 Premier Lig ekibi arasında 11. sırada. 2015’ten beri West Ham formasını giyen Michail Antonio bu sezon kaydettiği 6 golle takımın en skorer ismi. Sağ kanatta oynayan Jarrod Bowen hızı ve asistleriyle sezonun öne çıkanlarından. Takımın en değerli ismi ise 70 milyon Euro değer biçilen 22 yaşındaki ön libero Declan Rice. Bu sezon yine göz alıcı bir performans ortaya koyan Rice, bir gol ve üç asistlik skor katkısı sağladı. İngiltere formasını 27 maçta giyen Rice, dev kulüplerin radarında bulunuyor. İlginç bir not ise, İrlanda asıllı olan Rice’ın, milli tercihini ilk bu ülkeden yana kullanması. U19 ve U21’te yer alıp 3 maç da İrlanda A Takımı formasını giydikten sonra, İngiltere adına ilk milli maçına 22 Mart 2019’da Çekya karşısında çıktı.

West Ham sınırlı kadrosuyla, istikrarlı bir teknik adamın elinde yükselmenin örneğini veriyor. Sezonu ilk 4 içinde tamamlarsa, son yılların en önemli başarı hikayesinin kahramanı olur.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version