Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Muhammed Salah’a rekor dayanmıyor

Muhammed Salah’a rekor dayanmıyor


HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Muhammed Salah, Ada’ya damga vurmaya devam ediyor. Liverpool’un deplasmanda Manchester United’ı 5-0 yendiği karşılaşmada 3 gole imza atan Salah, Premier Lig tarihinin en skorer Afrikalı futbolcusu unvanının sahibi oldu. Bir başka futbol efsanesi Didier Drogba’nın rekorunu kıran Mısırlı yıldız, bu yıl gol krallığı yarışında oldukça iddialı.

HER SEZONA EN AZ 20 GOL

Bu sezon İngiltere’de tam anlamıyla Muhammed Salah rüzgarı esiyor. 2017’de Roma’dan 42 milyon Euro bedelle Liverpool kadrosuna katılan Mısırlı, ilk sezonunda attığı 32 golle krallık tacını takmıştı. Geride kalan 4 yılda sadece bir kez 20 gol barajını aşamadı. 2018-19 sezonunda ise 22 golle krallık tacını giydi. En az gol kaydettiği sezon şampiyonluğun geldiği yıl oldu. Liverpool’un 30 yıllık şampiyonluk hasretini sonlandırdığı 2019-20 sezonunda Salah 19 golde kaldı. Krallık tacını takacak gol atamamış olsa da attığı kritik gollerle şampiyonlukta yine başrol oynadı. Geçen sezonu 22 golle bitiren Salah, bu yıl 9 haftada rakip fileleri 10 kez sarsmayı başardı.

DROGBA’NIN REKORUNU KIRDI

Liverpool’da 5. sezonunu yaşayan 29 yaşındaki Salah, attığı gollerle bir efsanenin rekorunu kırmayı da başardı. Chelsea formasıyla muhteşem bir grafik çizen Didier Drogba, Premier Lig’e adını en fazla gol atan Afrikalı oyuncu olarak yazdırmıştı. Chelsea formasıyla Premier Lig’de 104 gol kaydeden Drogba’nın rekoru bu yıl tehlikeye girmişti. United maçı öncesi gol sayısını 104’e çıkarıp Drogba’nın rekoruna ortak olan Salah, attığı üç golle rekorun tek sahibi oldu. 107 golle şu an için en çok gol atan Afrikalı konumuna yükseldi. Geride kalan 9 haftada ortaya koyduğu performansı ve gelecek yıllarda da vereceklerini dikkate alırsak rekoru bir hayli geliştireceğini söylemek mümkün.

Drogba’nın ikinci sıradaki yeri de tehdit altında. Zira, Premier Lig’de en fazla gol atan Afrikalı oyuncu sıralamasında üçüncü basamakta Sadio Mane var. Salah’la omuz omuza Liverpool başarısı için ter döken Mane, bu sezon attığı 5 golle Premier Lig’de kaydettiği gol sayısını 100’e çıkardı. Senegalli oyuncuyu ise 97 gollü Adebayor ve 95 gollü Yakubu takip ediyor.

MISIR’DA FUTBOL TRAJEDİSİ

Messi ve Cristiano Ronaldo’nun kariyerinde düşüş sürecine girdiği dönemde yıldızını parlatan Salah, Mısır’ın Garbiya iline bağlı Nagrig’de 15 Haziran 1992’de dünyaya geldi. Futbola ülkesinin El Mokawloon takımının altyapısında başladı. İlk resmi lig maçına henüz 17 yaşındayken El Mansoura karşısında çıktı. Kısa sürede takımın en önemli oyuncularından biri haline geldi.

Muhammed Salah’ın kariyerinde Avrupa’ya yelken açması bir futbol trajedisi sonucu oldu. El Ehli ile El Masri arasında Port Said Stadı’nda 1 Şubat 2012’de oynanan, onlarca kişinin ölümü ve binin üzerinde taraftarın yaralanmasıyla sonuçlanan olayın ardından Avrupa’ya doğru yön değiştirdi. Facianın ardından Mısır’da 2011-2012 sezonu iptal edildi. Bütün Mısırlı oyuncular gibi Salah da bir süre futboldan uzak kaldı. İmdadına ülke futboluna destek vermek amacıyla İsviçre’nin Basel takımının, Mısır 23 Yaş Altı Milli Takımı’yla yaptığı dostluk maçı yetişti. Bu maçın Salah’ın kariyerinin dönüm noktası olacağından haberi yoktu.

BASEL’LE MAÇ TALİHİ OLDU

Oyuna ikinci yarıda dahil olan ve ağları iki kez havalandırarak takımının Basel’i 4-3 yenmesinde başrolü oynayan Salah, İsviçre temsilcisinin dikkatini çekti. Deneme amaçlı antrenmanlara davet edilen Mısırlı oyuncunun yeteneğinden etkilenen Basel, futbolcuyla 4 yıllık sözleşmeye imza attı. Basel’de geçirdiği iki sezonda da şampiyonluk yaşayan Mohamed Salah, toplam 20 golle bu başarıda pay sahibi oldu. Orta sahadaki çalışkan yapısı ve yüksek tekniğiyle kısa sürede takımın yıldızı haline geldi ve Avrupa’nın önemli kulüplerinin radarına girdi.

Chelsea’ye Şampiyonlar Ligi’nde 3 maçta 3 gol atan Salah, Ocak 2016’da 16,5 milyon Euro bedelle İngiliz ekibine satıldı. Ancak Jose Mourinho ona şans vermedi. Kiralık olarak önce Fiorentina ardından Roma’ya giden Mısırlı’nın tapusunu Roma, temmuz 2016’da 15 milyon Euro ödeyip aldı. Roma performansı 2017’de Liverpool yolunu açtı.

KLOPP’TAN ÖVGÜLER

Mısırlı yıldız, 2021-22 sezonunda Liverpool formasını şu ana dek tüm kulvarlarda 13 maçta terletti. Salah, bu maçlarda 15 gol ve 13 asistlik inanması güç bir istatistik yakaladı. Cristiano Ronaldo’nun 12 yıl aradan sonra Ada’ya dönmesiyle Salah-CR7 kıyaslaması da başlamış oldu. Liverpool patronu Klopp, Salah ve Ronaldo hakkında “Onları neden kıyaslayalım ki? İkisi de dünya standartlarında ve çok özel oyuncular. Salah, bazı özellikleriyle Ronaldo’nun önünde. Salah’ın, sol ayağının daha iyi olduğunu söyleyebilirim fakat Cristiano da hava toplarında daha iyi,” sözleriyle oyuncusuna övgüler düzdü.

İkilinin karşı karşıya geldiği ilk maçta ise Salah şov vardı. Manchester United’ın sahası olan Old Trafford’da 3 gol atan Mısırlı, ilk düellodan galip ayrıldı.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version