Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kavala haricinde sorun yok

Kavala haricinde sorun yok


YORUM | ALPER ENDER FIRAT

ABD, Fransa, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilikleri ortak bir açıklama yaparak ’’Bugün, Osman Kavala’nın tutuklanmasının dördüncü yıl dönümü. Hakkında devam eden dava, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürmektedir’’ dediler. 

Bu büyükelçilere göre Osman Kavala davasında, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davalar yaratılması yoluyla tahliyesinin sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgeliyor. Bu gölgenin kalkması için de Kavala’nın serbest bırakılması gerekiyor.  

İnsan okuduğuna inanamıyor ya da diyor ki bu büyükelçiler başka ülkelerde yaşıyor. 10 Batılı devletin büyükelçisi Türkiye’de demokrasinin saygınlığından, hukuk devletinden, şeffaflık ilkesinden bahsediyor ve Osman Kavala davasının bütün bunların üzerinde bir gölge oluşturduğunu söylüyor. O serbest bırakıldığında gölge de kalkacak ve Türkiye saygın demokrasisiyle, hukuk devleti olmasıyla yoluna devam edecek öyle mi?  

İşin doğrusu bugüne kadar yaşadıklarımızdan anlaşılıyor ki Batılı ülkeler için Recep T. Erdoğan Türkiye’si, saygın bir demokrasi ve bir hukuk devleti. Öyle olmasaydı Merkel daha birkaç gün önce Saray’da kendisini ziyaret edip çalışma arkadaşına veda ziyaretinde bulunur muydu?  Üstelik Merkel bu fotoğrafı beş yıl içinde defalarca verdi. AB Konseyi Başkanı, AB Komisyon Başkanı ve diğer AB yetkilileri Saray’ı suyolu yapmışlardı zaten. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda ziyareti için Türkiye’ye geldi.

Batılı ülkeler için, İnsan Hakları konusunda da Türkiye’de Osman Kavala davası haricinde herhangi bir sorun yok, öyle olsaydı Avrupa İnsan Hakları Başkanı Robert Spano da Saray’da Recep T. Erdoğan’ı ziyaret edip beraberce fotoğraflar vermezdi. Türkiye’den her başvuruyu iç hukuk yollarını tüketin diyerek geri göndermez, bu yolları tüketenleri de en uyduruk gerekçelerle reddetmezdi. 

Maalesef, Batılı hükümetler, ülkelerinin üzerinde yükseldiği değerlere ihanet ediyor ve halkına karşı da ikiyüzlü tavır gösteriyorlar. Bu hükümetlerin liderleri, bir tarafta ağızlarından çıkan cümleleri demokrasi ve hukuk üzerine kurarken, diğer taraftan Recep T. Erdoğan gibi diktatörlerin ayakta kalması için yapabilecekleri her şeyi yapıyorlar. 

Bir yandan sınır hatlarına mafya görüntüsüyle AB polislerini salıvereceksiniz, yakaladıkları mülteciyi hunharca dövdürüp diktatörlüğün hapishanelerine geri gönderecek, diğer yandan bu diktatörün ayakta kalması için ona psikolojik ve finansal her türlü desteği sağlayacaksınız! 

Kavala serbest kalınca Türk demokrasisi ve hukuk devleti ışıl ışıl parlayacak ve içinde binlerce Ayşe Özdoğan’ın olduğu insanların hapislerde hayatta kalma mücadelesi zerre kadar umurunuzda olmayacak! 

Batılı ülkeler, Osman Kavala dahil bu ülkede kanunların yazmadığı suçlardan hapisten olan yüzbinlerce kişinin gerçekten hapiste kalmasını istemesiydi bunu büyükelçiler üzerinden dile getirmezdi.  Türkiye gibi bir ülkede, diktatörün nasıl hizaya getirileceğini onu evrensel değerlere göre hareket etmeye nasıl zorlayacağını bu ülkeleri yönetenler de dahil herkes bilir. 

Ama bunu yapmıyorlar. Bunu yapmadıkları gibi o ne zaman finansal olarak zora düşse Merkel, hukuk alanında ne zaman darda kalsa Spano gibi isimler hemen yanı başında bitiverir ve hayat öpücüğünü kondururlar. 

Üstelik böyle bir açıklamayı Büyükelçiler üzerinden yapmak iç siyasette AKP’nin rüzgarını şişirmekten başka bir işe de yaramaz. Bugün Süleyman Soylu’nun konuyla ilgili konuşmasını dinleyince iyice kanaat ettim ki bunu sündüre sündüre iç politika malzemesi yapacaklar ve olayın etinden, sütünden, yağından faydalanacaklar. 

Sonuç olarak bu bildiri muhtemelen Osman Kavala’nın da işine yaramayacak. Kim bilir Batılı ülkelerin dertleri Osman Kavala’da değildir. Belki de Recebin yelkenine rüzgar vermek istemişlerdir. 

Sonuçta bu ülkede Recep’ten daha müsait bir adam bulmaları bir hayli zor!  

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version